Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο Ευρυτάνας της Εβδομάδας

Όνομα: Γιάννης Γαβρίλης

Ιδιότητα: Πρόεδρος Τ.Κ. Μεγάλου Χωριού Δήμου Καρπενησίου, ελεύθερος      επαγγελματίας

Τόπος κατοικίας: Μεγάλο Χωριό

Τόπος καταγωγής: Μεγάλο Χωριό

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Τ.Κ. του Μεγάλου Χωριού κ. Γιάννη Γαβρίλη δεν θέλει καμιά εισαγωγή. Μας μίλησε φυσικά για τον τόπο του και την επιστροφή του στα κοινά, με χειμαρρώδη λόγο και την αγάπη του για το Μεγάλο Χωριό, σαν τα νερά του Κεφαλόβρυσου.

ΕΠ. Το Μεγάλο Χωριό είναι το σήμα κατατεθέν όσον αφορά τον τουρισμό για τον Δήμο Καρπενησίου. Ως πρόεδρος του χωριού ποια στοιχεία θεωρείτε ότι έχουν συμβάλλει ώστε να διαμορφωθεί αυτή η εικόνα;

ΓΓ. Θεωρώ ότι έχουμε επενδύσει πάνω στο κεφάλαιο που λέγεται τουρισμός γιατί σίγουρα η φύση απλόχερα μας έδωσε αυτή την απέραντη ομορφιά, την οποία προσπαθούμε με διάφορες ήπιες παρεμβάσεις να αξιοποιήσουμε και να δίνουμε κίνητρο στον όποιον επισκέπτη, περαστικό, τουρίστα και Μεγαλοχωρίτη ακόμα περισσότερο για να απολαύσουν αυτά τα αγαθά και τον πλούτο της φύσης. Ο επισκέπτης στο Μεγάλο Χωριό μπορεί να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο συνδυάζει μια ιστορία πάνω από 100 χρόνων, να δει εκθέματα που θυμίζουν πολλά στους παλιούς και μαθαίνουν οι νέοι από αυτά. Είναι ένα θα έλεγα πολιτιστικό κέντρο που θα δώσει μια τρομερή αίσθηση στον επισκέπτη. Παράλληλα τις φυσικές ομορφιές που μας έδωσε η φύση εμείς προσπαθήσαμε με ήπιες παρεμβάσεις να τις αξιοποιήσουμε, όπως για παράδειγμα αξιοποιήσαμε τους χειμάρρους με διάφορες παρεμβάσεις, τα παραδοσιακά γραφικά γεφυράκια που είναι προσιτά στον επισκέπτη και του δίνει να απολαμβάνει αυτή τη φυσική ομορφιά. Πάντα όλα αυτά γίνονται με σεβασμό  στο περιβάλλον χωρίς να υπάρχει αλλοίωση, γιατί το χωριό μας είναι από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Ευρυτανίας. Θα σας έλεγα ότι είναι χτισμένο έτσι που να δένει με το περιβάλλον, επιτρέψτε μου την έκφραση, και να το χαίρεται ο κάθε επισκέπτης που έρχεται στο χωριό. Παράλληλα, πέρα από αυτές τις παρεμβάσεις αξιοποιούμε μονοπάτια, με σηματοδοτήσεις, ώστε να μπορούν να είναι προσβάσιμες, διάφορες διαδρομές στους ορεινούς όγκους και ο επισκέπτης να χαίρεται τη φύση.

ΕΠ. Τι άλλο μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στο Μεγάλο Χωριό;

ΓΓ. Μπορεί να απολαύσει προϊόντα από τον πρωτογενή τομέα, με την Ιχθυοκαλλιέργεια της Πέστροφας στον Γαύρο, που εκτρέφεται στα καθαρά νερά μας, συσκευάζεται και καπνίζεται φυσικά. Επίσης τα τυροκομικά προϊόντα μας, που και γω τυχαίνει να ασχολούμαι επαγγελματικά με την τυροκομία, τρίτη γενιά τυροκόμος, για πάνω από 60 χρόνια. Πολλοί επίσης κάτοικοι στο χωριό μας ασχοληθήκαν με πρωτογενή τομέα όπως εργαστήρια μελισσοκομίας, αλλά και τον τριτογενή τομέα και οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν προϊόντα αυθεντικά,γλυκά κουταλιού με παραδοσιακές χωριάτικες συνταγές, γνήσια ζυμαρικά. Όλα αυτά είναι ένα σύνολο που αναδεικνύουν το χωριό και παράλληλα ο στόχος μας είναι ο επισκέπτης που έρχεται να ασχολείται καθημερινά με κάτι πρωτότυπο που θα δει και παράλληλα αφενός να το ευχαριστηθεί και αφετέρου να μας κάνει αυτό που λέγεται διαφήμιση. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε μια καλή πορεία στο κομμάτι ‘τουρισμός’, τώρα τα προβλήματα πάντα υπάρχουν όπως φέτος που χάσαμε μια μεγάλη περίοδο λόγω της πανδημίας που χτύπησε και τη χώρα μας, αλλά πάντα είμαστε αισιόδοξοι, πάντα βλέπουμε μπροστά και κάθε μέρα προσπαθούμε για ό,τι καλύτερο.

ΕΠ. Θεωρείτε ότι οι πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρουν ‘πυρηνικά’, δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες στα χωριά, μπορούν όταν είναι συντονισμένες να επηρεάσουν τις αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εξέλιξη για το μέλλον κάθε χωριού;

ΓΓ. Πιστεύω ότι είναι βασικό. Δεν σας το κρύβω ότι τουλάχιστον όσον αφορά την κοινότητα τη δική μου υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στο κομμάτι ιδιωτική πρωτοβουλία και παράλληλα όλοι λειτουργούμε σαν συνεργάτες, στο να αναδείξουμε αυτά τα θέματα που ανέφερα πριν και παράλληλα να δώσουμε ερέθισμα και στο δήμο και στους άλλους φορείς να βοηθήσουν για την ανάπτυξη. Ναι είμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει συνοχή και αυτό το λέω εν πλήρη γνώσει γιατί το έχω ζήσει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να σου αρνηθεί για το οτιδήποτε χρειαστεί αν έχει στόχο την πρόοδο του χωριού. Ίσως είναι και ο λόγος που έχει φτάσει το Μεγάλο Χωριό να είναι σε αυτό το επίπεδο. Θα μπορούσα να σας αναφέρω συγκεκριμένα τη συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών ‘Αγία Παρασκευή’. Ο ένας καλύπτει τα κενά του άλλου με μόνο στόχο την πρόοδο του χωριού μας. Είμαστε σε απόλυτη αρμονική συνεργασία. Αυτό το τονίζω. Παράλληλα όμως σε απόλυτη συνεργασία τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά έχω δει και από θεσμικούς φορείς, όπως ο Δήμος Καρπενησίου, η Αντιπεριφέρεια και θέλω να τους ευχαριστήσω για τη συμμετοχή τους και την συμπαράστασή τους και τη βοήθεια που μου προσφέρουν και είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

ΕΠ. Ποιο ήταν το έναυσμα μετά από κάποια χρόνια κενό και αποχής από την τοπική αυτοδιοίκηση να επιστρέψετε πίσω σε αυτήν;

ΓΓ. Δεν σας κρύβω ότι είμαι λάτρης της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένα κομμάτι που το υπηρέτησα πάρα πολλά χρόνια, επί 20ετία και πλέον και καθαρά επαγγελματικοί και προσωπικοί λόγοι διότι όταν ασχολείσαι με τα κοινά πρέπει να διαθέσεις πάρα πολύ χρόνο αν θέλεις να βοηθήσεις. Απείχα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί δεν μπορούσα, δεν το επέτρεπαν οι επαγγελματικές και προσωπικές μου υποχρεώσεις και δεν μπορούσα να αφιερώσω χρόνο. Το χωριό με παρότρυνε αν θέλετε, να ξανασχοληθώ με τα κοινά. Όπως είπα στην αρχή πάντα είχα το μικρόβιο το να ασχολούμαι με αυτά και να βοηθάω όσο μπορώ, με οδήγησαν να επανέλθω και να βοηθώ στο μέτρο του δυνατού, πάντα με συμπαράσταση στους συγχωριανούς μου που οφείλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί είναι συμπαραστάτες μου, είναι πάντα δίπλα μου σε ό,τι χρειαστώ. Αυτό με ώθησε να ξανασχοληθώ πάλι με την τοπική αυτοδιοίκηση. Βασικά είναι η λατρεία και η αγάπη για το χωριό μου, να το πω με δυο λέξεις.

ΕΠ. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αναδιαμόρφωση του μονοπατιού στο Κεφαλόβρυσο, με την τελική εικόνα να είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Πείτε μας δυο λόγια σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία;

ΓΓ. Έχουμε την τύχη στο κεντρικότερο σημείο του χωριού που είναι και το πάρκινγκ των αυτοκινήτων για τους επισκέπτες του Μεγάλου Χωριού να υπάρχει αυτό το υπέροχο φυσικό σημείο με τα τρεχούμενα νερά. Το 1996-7 πρωτοξεκίνησε και κάναμε μια παρέμβαση με τη μεγάλη συμβολή τότε του Δασαρχείου και αξιοποιήσαμε αυτή τη διαδρομή του χειμάρρου, κάνοντας ξύλινα, παραδοσιακά γεφυράκια αναδεικνύοντας τα νερά τα οποία, δόξα τω θεώ αυτό το ρέμα έχει αρκετά και δώσαμε μια άλλη αίσθηση ούτως ώστε να ομορφύνει αυτός ο χώρος. Ξεκίνησε το 1996, τελείωσε το 1997 λειτούργησε πάρα πολλά χρόνια αλλά βέβαια η φθορά του χρόνου και διάφοροι παράγοντες επέβαλλαν, αν θέλετε να μπούμε σε διαδικασία ανακατασκευής. Φέτος με τη μεγάλη συμπαράσταση του Δήμου και με χρηματοδότη βασικά τα αξιοποιήσαμε και δεν σας κρύβω ότι αποτελεί ένα από τα κεντρικότερα σημεία του χωριού επισκεψιμότητας. Αποτελείται από ήπιας μορφής πεζοπορικό μονοπάτι που ενώνονται με τα ξύλινα γεφυράκια, σε μια μοναδική διαδρομή 230 συνολικά μέτρων. Παράλληλα δεν τελειώνει εδώ, είναι ήπιας μορφής περίπατος μέσα στην κοίτη του ρέματος και σου δίνει την προδιάθεση για μεγαλύτερους ορίζοντες για τον περιπατητή που έχουμε πάρα πολλούς εδώ, διασχίζοντας αυτό του δίνει το ερέθισμα αν θέλετε να προχωρήσει και πιο πέρα για τους ορεινούς όγκους. Είναι φυσικά νερά, δεν είναι τίποτα τεχνητό, το κάναμε με ήπια παρέμβαση ούτως ώστε να μην αλλοιώσουμε καθόλου το περιβάλλον απεναντίας να αναδείξουμε όλα αυτά που μας παρέχει η φύση και πιστέψτε μας συν τω χρόνω θα δείτε και άλλα πράγματα καλύτερα στο Μεγάλο Χωριό.

Exit mobile version