Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο Ευρυτάνας της Εβδομάδας

Όνομα: Αγγελική Σκοτίδα

Ιδιότητα: Πρώην Πρόεδρος της Ο.Ε.Σ και της ‘Ένωσης Απανταχού Ευρυτανισσών για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ευρυτανίας’

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Τόπος καταγωγής: Βράχα και Κλειστός

Μια Ευρυτάνισσα με σημαντική και πολυετή κοινωνική δράση, βάζοντας στον πυρήνα τον πολιτισμό της Ευρυτανίας. Η κα Αγγελική Σκοτίδα είναι ο Ευρυτάνας αυτής της εβδομάδας.

ΕΠ. Κα Σκοτίδα έχετε μια πολυετή παρουσία και ενεργό δράση στα κοινά. Ποιο ήταν το έναυσμα να ξεκινήσετε την όλη αυτή κοινωνική διαδρομή;

ΑΣ. Η Ευρυτανία, τόπος με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πλούσια πολιτιστική παράδοση, αλλά φτωχός σε γόνιμα εδάφη, δοκιμάστηκε, ιδιαίτερα τον τελευταίο αιώνα, από το φαινόμενο της μετανάστευσης. Ευρυτάνες διασπάρθηκαν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού και καθώς είναι άνθρωποι δημιουργικοί και ανήσυχοι διέπρεψαν και καταξιώθηκαν σε πολλούς τομείς. Οι περισσότεροι, είτε συλλογικά, είτε ατομικά, όχι μόνο διατήρησαν την επαφή και τους δεσμούς τους με τον τόπο καταγωγής τους, αλλά και στους δύσκολους καιρούς συνέδραμαν τη γενέτειρα. Η Ευρυτανία αποτελεί γι’ αυτούς κομμάτι του εαυτού τους, το οποίο, όπου και αν βρίσκονται, δεν το αποχωρίζονται ποτέ, με αποτέλεσμα να μην ξεχνάνε ποτέ τις ρίζες τους και την καταγωγή τους και να τρέφουν μια αμέριστη αγάπη για τον τόπο τους.  

Παρομοίως σε ότι αφορά σε σχέση με το άτομο μου,  η Ευρυτανική καταγωγή μου, (καθώς  γενέτειρα των γονιών μου και του συζύγου) , και οι στενές επαφές που διατήρησα με τον  συγκεκριμένο τόπο μου και τους συμπατριώτες μου, συντέλεσαν στη δημιουργία  αισθήματος αγάπης  και έντονου προβληματισμού για τα ζητήματα που αφορούν στην οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξή της Ευρυτανίας.

ΕΠ. Στην ενεργό κοινωνική σας δράση, η Ευρυτανία βρίσκεται σε κεντρικό σημείο. Πείτε μας δυο λόγια σχετικά.

ΑΣ. Όπως προανέφερα η Ευρυτανία  είναι κομμάτι του εαυτού μου και δεν θα μπορούσε να λείπει από τις δράσεις μου και από την σφαίρα των ενδιαφέροντών μου. Θέλω δε να προσθέσω  ότι όπου και να πάω ,όπου και να βρεθώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην συναντήσω Ευρυτάνα ή που να μην έχει Ευρυτανική καταγωγή.  Θα ήταν ευχής έργου οι σκορπισμένοι ανά τον κόσμο Ευρυτάνες να έχουν συχνή επικοινωνία και επαφή. Όπως λέει και ο λαός μας «είμαστε πολλοί αλλ’ είμαστε σκόρπιοι». Παρομοίως ως  δραστήριο, ανήσυχο και ενεργό άτομο μετα από γόνιμες συναντήσεις ασχολήθηκα ενεργά  και  πήρε σάρκα και οστά ένα καινούργιο Σωματείο με την επωνυμία : ‘Η Ένωση Ρουμελιωτών Βορειανατολικής Αττικής’ όπου βέβαια κυρίως αποτελείται από Ευρυτάνες .

ΕΠ. Ποιοι είναι οι δεσμοί που σας συνδέουν σήμερα με την Ευρυτανία;

ΑΣ. Θα μπορούσα να μιλώ ώρες ατελείωτες για τους δεσμούς  που με συνδέουν σήμερα με την Ευρυτανία. Θα τολμούσα να πω είναι πολλοί & σημαντικοί, πέρα από την γενέτειρα των γονιών μου και του συζύγου μου (Καταβόθρα Ευρυτανίας,) αποτελεί τόπο τεράστιου ενδιαφέροντος προσωπικά για μένα, λόγω τη    πλούσιας ενασχόληση μου με τα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού.

Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικές σχετικές από τις δραστηριότητες μου: Διατέλεσα Πρόεδρος, Οργανωτικός Γραμματέας, Γενική Γραμματέας και νυν μέλος της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών  Συλλογών. Επιμελήθηκα την έκδοση  του Βιβλίου 25 χρόνια με την ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων,(2013) και διοργάνωσα και επιμελήθηκα την διενέργεια Διημερίδας με τον τίτλο ‘Ο Λαϊκός πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης’ στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου 2015 και τέλος επιμελήθηκα την επανέκδοση της εφημερίδας της Ομοσπονδίας (2014-2016) επίσης διοργάνωσα στο θέατρο βράχων το 1ο παγκόσμιο αντάμωμα των Ευρύτανων. Είμαι ιδρυτικό μέλος & Πρόεδρος, Γενική Γραμματέας (πρώην) και νυν  Αντιπρόεδρος  στην Ένωση  Απανταχού Ευρυτανισσών για την ‘Αειφόρο Ανάπτυξη της Ευρυτανίας’ όπου επιμελήθηκα και  Διοργάνωσα την Ημερίδα-Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Κοινωνική Οικονομία – Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις – Ανάπτυξη – Αειφορία  Ευρυτανίας» (2012). Υπήρξα Ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Βράχας Ευρυτανίας (2012-2014). Επίσης ένας πολύ σημαντικός προσωπικός μου στόχος μου είναι  η ολοκλήρωση της καταγραφής για τα ήθη και έθιμα του τόπου μας και η έκδοσή τους.

ΕΠ. Πριν λίγες μέρες τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Θεωρείτε ότι στο νέο αιώνα που μπήκαμε, ο ρόλος των γυναικών θα αλλάξει;

ΑΣ. Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Μέχρι και πριν από μερικές δεκαετίες η δημοκρατία και η πολιτική ήταν αντρικές υποθέσεις. Σήμερα, οι γυναίκες έχουμε την ελευθερία και το δικαίωμα να μετέχουμε ισότιμα σε αυτές. Έχουμε, δηλαδή, την ευκαιρία να φτιάξουμε ένα κόσμο περισσότερο δίκαιο, ελεύθερο και ειρηνικό. Λέγεται ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των γυναικών .

Πιστεύω ακράδαντα στην δύναμη της γυναικείας χειραφέτησης και  στην αλλαγή και ενδυνάμωση του ουσιαστικού ρόλου  να αλλάξει ο ρόλος των γυναικών. Ώστε να έχουν  ίσες ευκαιρίες στην εργασία, στη συμμετοχή στα συλλογικά όργανα και σε κάθε βαθμίδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας. Και μια προσωπική μου διαπίστωση. Εμείς οι γυναίκες να μάθουμε να αγαπούμε τον εαυτόν μας να είμαστε αληθινές και να μην χρειάζεται να υποκρινόμαστε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε.

ΕΠ. Πόσο σημαντικός θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος του ‘ενεργού πολίτη’ σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

ΑΣ. Θεωρώ ότι  ο ρόλος του ενεργού πολίτη είναι  σημαντικός και ουσιαστικός.  Διεκδικεί τα δικαιώματά του στο δημόσιο χώρο, επιδιώκει τη δημόσια έκφραση και τη δημιουργία υποδομών στη γειτονιά του και στη χώρα του, τη διατήρηση ελεύθερων χώρων, την περιβαλλοντική αναβάθμιση για να μεγαλώσουν τα παιδιά του όσο γίνεται πιο φυσιολογικά, να βελτιωθεί η  καθημερινή ποιότητα της ζωής του. Δέχεται τη διαφορετικότητα, δέχεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, βοηθά τους συμπολίτες του και τηρεί τους κανόνες που θεσπίζονται προς τη διευκόλυνσή  τους.Ο ενεργός πολίτης  ενημερώνεται  για τα κοινά, τη γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που έχει ως άτομο , έκφραση τις απόψεις  του, την απαιτώντας  διαφάνεια και δικαιοσύνη, καθώς και   ενεργό συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες. Η έννοια του «ενεργού πολίτη» αναφέρεται συνήθως στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του στον δημόσιο χώρο και στην ενεργό συμμετοχή του στις πολιτικές και κοινωνικές δομές διαμόρφωσης απόψεων ή λήψης αποφάσεων, όπως είναι οι φορείς αυτοδιοίκησης, τα κόμματα, οι συνδικαλιστικοί φορείς, οι διάφοροι σύλλογοι, αλλά και οι άτυπες συλλογικότητες (κοινωνικού, πολιτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα), οι επιστημονικές ενώσεις.

ΕΠ. Έχετε διατελέσει επί χρόνια πρόεδρος πολιτιστικών σωματείων. Θεωρείτε ότι η εποχή που ζούμε, είναι η εποχή των συλλογικοτήτων και των ομάδων;

ΑΣ. Άποψη μου είναι πως μετά την πανδημία η  εποχή των συλλογικοτήτων και των ομάδων, με την μορφή που γνωρίζαμε έχει περάσει  και θα πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βαθέων και για όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε  για όλα αυτά τα όργανα  και ειδικά για τον λαϊκό μας πολιτισμό. Θα πρέπει να δούμε πως θα είναι η επόμενη μέρα από την πανδημία. Ποιο ρόλο θα παίξει η πολιτιστική μας κληρονομιά στην ενθάρρυνση και  τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής; Ποιες αντίρροπες δυνάμεις θα ενεργήσουν στην ανόρθωση του πεσμένου ηθικού και στην ανασύσταση της εθνικής και λαϊκής ταυτότητάς μας, σε καιρούς σύνθετους και δύσκολους; Πιστεύω ακράδαντα πως υπάρχει  «λαϊκός πλούτος» προς εκμετάλλευση, μια  αληθινή κληρονομιά που θα συμβάλλει τα μέγιστα.  

Από εκδήλωση της Ο.Ε.Σ στο Θέατρο Βράχων
Σε δράση του Δήμου Καρπενησίου στην Πλατεία Κοραή
Από την 2μερίδα ‘Λαϊκός Πολιτισμός’
Εκδόσεις της Ο.Ε.Σ.
Εκδόσεις της Ο.Ε.Σ.
Αντάμωμα της Ο.Ε.Σ
Exit mobile version