Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο Ευρυτάνας της Εβδομάδας

Όνομα: Γιώργος Τάσιος

Ιδιότητα: Φωτογράφος, περιηγητής, ιδρυτής σελίδας www.technovision.gr- ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Σελλά

‘Είμαι περήφανος, που είμαι Ευρυτάνας και ζω εδώ ψηλά σε τούτα τα ατίθασα βουνά, στα βουνά, που κοχλάζουν καθάρια την αλήθεια. Σε τούτα τα βουνά, τα αμόλυντα από το “Lifestyle” του σωρού και του μαντριού, όπου περισσεύει η φανατήλα, το όπλο φύλακας, το τερατούργημα της κομματικής εξουσίας, που τρέφει με αρρώστια τους φόβους των καταγωγίων του σύγχρονου ραγιαδισμού’. Αυτή είναι μια μικρή εισαγωγή για να συστήσει κανείς το Γιώργο Τάσιο, όπως ο ίδιος περιγράφει την αγάπη, την κοσμοθεωρία και τα εσωτερικά του κίνητρα, από τα οποία ξεκίνησε η πολυετής εξερεύνηση, χαρτογράφηση και καταγραφή κυριολεκτικά κάθε σπιθαμής της Ευρυτανίας.

Η κουβέντα κάθε φορά μαζί του είναι ένα ταξίδι σε γνώσεις και εικόνες για την γνωστή σε όλους μας μοναδικότητα του τόπου μας, αλλά και τη ‘μυστική’  Ευρυτανία με τα κάστρα, τους αρχαίους οικισμούς και ναούς, τα παλιά χριστιανικά μνημεία, τα φαράγγια και πολλά – πολλά άλλα! Αυτή η τελευταία μας συζήτηση είχε σαν αφορμή κάτι που ο Γιώργος γνωρίζει ίσως καλύτερα απ΄ τον καθένα, όλα τα σημεία και τους ιστορικούς χώρους απ΄ όπου πέρασε ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας, πάτησαν και θυσιάστηκαν θρυλικές προσωπικότητες το 1821. Πάνω από 40 σημεία που κατέγραψε, φωτογράφησε και μας παρέδωσε ως παρακαταθήκη.

Ο Γιώργος για όσους τον γνωρίζουν έστω και λίγο, πάντα διακριτικός, μας ζήτησε να δώσουμε έμφαση όχι σε εκείνον και τη δουλειά του, αλλά στα ίδια τα κομμάτια της ιστορίας όπως αυτά αποτυπώθηκαν στην Ευρυτανία. Για όσους επίσης τον γνωρίζουν έστω και λίγο, έχει πάντα ένα καθαρό και αδιαπραγμάτευτο τρόπο να οδηγεί την αφήγηση σύμφωνα με το μοναδικό ένστικτό του, εκεί που θέλει, ως γνήσιος απόγονος των ηρώων, τα χνάρια των οποίων κατέγραψε με τις περιηγήσεις του. 

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν μαζί του μέσα από τις περιηγήσεις αυτές, σε άγνωστα σημεία με τα οποία συνδέθηκε η Επανάσταση, αλλά και μέσα από τις περιηγήσεις της ψυχής και της γνήσιας αγάπης του για την Ευρυτανία.

ΕΠ. Γιώργο πως ξεκινάει για σένα αυτό το ταξίδι της αναζήτηση της ιστορία της Ευρυτανίας;

ΓΤ. Η απαρχή είναι η αγάπη για τον τόπο, στη συνέχεια σου κεντρίζει το ενδιαφέρον ο ίδιος ο τόπος γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεται σε ένα χώρο που έχει παράγει πολιτισμό και ιστορία. Βλέποντας τα μνημεία καταλαβαίνεις τις χιλιετίες που ‘κουβαλάει’ ο τόπος μας. Στη συνέχεια αναζητώντας την ιστορία, μέσα από τη βιβλιογραφία και από την πρωτογενή έρευνα, ανακαλύπτεις ιστορίες και θρύλους αστείρευτα.

ΕΠ. Σε ότι αφορά τα σημεία της Ευρυτανία που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση πως έφτανες σε αυτά;

ΓΤ.  Έφτανα συνήθως στο χώρο βασιζόμενος κυρίως σε βιβλιογραφία και μαρτυρίες της προφορικής παράδοσης, τα οποία με οδηγούσαν στο σημείο για να καταλάβω τι είχε διαδραματιστεί στον τόπο και να καταγράψω τη στρατηγική, τη θέση του, αν ήταν πέρασμα ή για παράδειγμα υπήρχε δερβένι στο σημείο. Σε ελάχιστα σημεία τα γεγονότα είχαν αφήσει κάποιο αποτύπωμα, για παράδειγμα ένα οχυρό ή ένα κτίσμα, που να μαρτυρεί τι έχει διαδραματιστεί στο σημείο. Γενικά δεν υπάρχουν οπτικά κατάλοιπα που να φανερώνουν τις μάχες που έχουν γίνει. Πρέπει να κάνει κανείς λεπτομερή παρατήρηση. Σε ότι αφορά τις πηγές και τη βιβλιογραφία που στήριξα την έρευνά μου, αναφέρομαι στο έργο του Πάνου Βασιλείου, του Μιχιώτη, του Γκιόλια, ενός φοβερού ιερέα από την Αιτωλοακαρνανία που ασχολήθηκε με την Ευρυτανία, του π. Παπατρέχα και πολλών άλλων.

ΕΠ. Υπάρχουν σημεία όπου διαδραματίστηκαν γεγονότα του Αγώνα παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό;

ΓΤ. Φυσικά για παράδειγμα ‘του παπά το πήδημα’ που είναι ένα σημείο στη λίμνη των Κρεμαστών, στη Μονή Τατάρνας, όπου υπάρχει ένας γκρεμός και οι Τούρκοι έπιασαν μια παπαδιά που μεταμφιεσμένη σε παπά, μετέφερε πολεμοφόδια. Οι Τούρκοι την έπιασαν, τη βασάνισαν και την γκρέμισαν στο βράχο. Επίσης η μάχη της Τατάρνας λέγεται ότι διαδραματίστηκε πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού που υπήρχε στο σημείο και δεν είναι καταγεγραμμένα. Όλα τα σημεία επίσης που πέρασε ο κλέφτης Αθανάσιος Τσάκας, μια μεγάλη μορφή του Αγώνα, μέντορας του Γ. Καραϊσκάκη, με καταγωγή από το Μοναστηράκι.

*Η ιστοσελίδα www.technovision.gr ανανεώνεται και εμπλουτίζεται πλήρως και βρίσκεται προσωρινά υπό κατασκευή.

**Ευχαριστούμε τον Γιώργο Τάσιο για το συλλεκτικό φωτογραφικό υλικό και τα σχόλια που μας παραχώρησε.

***Προσωπικά ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί του οφείλω την επιστροφή μου στην Ευρυτανία, που άθελά του, μου ενέπνευσε μέσα από τη δουλειά του. 

Καταβόθρα “Αποκλείστρα “ Καστανιάς
“Η Αποκλείστρα είναι έναν πλάγιο ήμερον βουνόν εις τρίγωνον σχήμα. Απο το αντίκρυ μέρος και απο το δώθεν είναι βράχοι δύσβατοι και αδύνατον να πατηθώσιν απο ανθρώπους. Η Αποκλείστρα είναι δύσβατος και οχυρά και με ολίγην φυλακήν, μόνον με 100 άνδρας, καταστένεται απόρθητος. Επειδή από όλην την περιφέρειαν τοις μόνον γυναίκες να στέκονται και να κυλούν λιθάρια δεν ημπορεί να πλησιάσει άνθρωπος, η δε είσοδός της ήτις είναι πλησίον του υψηλότερου μέρους και αυτή δέν έχει μή δύο πηχών πλάτος δια μέσω βράχων και μόνον τρείς άνθρωποι εμποδίζουν το έμβασμα. Μπορεί 3.000 οικογένειες να κατοικήσουνε και εν καιρώ ανάγκης κατοικούν και έως 5.000”. Αυτά έγραψε ο εκδότης των “Ελληνικών Χρονικών” Ιωάννης Μάγερ το 1824 στο Μεσολόγγι.
Σύναξη Άμπλιανης
Στις 22 Ιουλίου του 1825, ο Γιώργης Καραϊσκάκης κάλεσε σε σύναξη εδώ στην Άμπλιανη τους Οπλαρχηγούς Κ. Τζαβέλα, Β. Κοντογιάννη, Γ. Βαλτινό, Α. Σιαφάκα, Χ. Φωτομάρα, Σιαδήμα, κ.ά. όπου κατέστρωσαν τα σχέδια της επίθεσης κατά των πολιορκητών του Μεσολογγίου, με την ταυτόχρονη έφοδο των πολιορκημένων.
Μάχη Μαραθιά
Στις 3 Νοεμβρίου 1828, ο φιλέλληνας Γάλλος συνταγματάρχης και μετέπειτα στρατηγός βαρώνος Dentzel Georges Frederic, επικεφαλής 350 Ελλήνων οπλιτών, έδωσε μάχη κατά του Καρυοφίλμπεη. Η υπεροχή των Τούρκων ανάγκασε τον συνταγματάρχη να υποχωρήσει στις 6/11/1828 στο μεσαίο Μαραθιά, μετά κι από την άκαρπη βοήθεια που ζήτησε από τους Καπετάνιους Τζαβέλα και Στάϊκο, οι οποίοι εξαρχής δεν συμμερίζονταν το χώρο και την τακτική της μάχης.
Ο Βράχος Παπαδιάς – Καϊπανάκι Τριποτάμου
Στις 9 Ιανουαρίου του 1823 συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν από τους Τούρκους γκρεμίζοντας τες από το βράχο η Αγγελική, παπαδιά του Παπακώστα και η Μαριώ, γυναίκα του διάκου Αρσένη, οι οποίες μεταμφιεσμένες σε καλόγερους, κουβαλούσαν πολεμοφόδια στις μάχες που μαίνονταν στη περιοχή.
Παλούκια Ραπτοπούλου
Πίσω (βόρεια) από τον αυχένα του “Γύφτου σπ’λιά”, τον Ιούλιο του 1823, ο Καπετάν Θανάσης Τσάκας, χτυπά σε μία από τις μετέπειτα ενέδρες του, την στρατιά του Μουσταή πασά της Σκόνδρας, ο οποίος κατέστρεφε τα πάντα στο διάβα του για το Μεσολόγγι. Ο Γιώργης Καραϊσκάκης που βρίσκονταν άρρωστος στην μονή Προυσού, ανέθεσε υπό την διοίκηση του “ψυχοπατέρα” του Μοναστηρακιώτη Θανάση Τσάκα τους λίγους εναπομείναντες κλέφτες του, σε διαρκή κλεφτοπόλεμο που στόχευε στην καθυστέρηση της καθόδου όπου και επιτευχθεί.
Exit mobile version