Όνομα: Θωμάς Ευαγγελογιώργος
Ιδιότητα: Ζωοτέχνης
Τόπος διαμονής: Ραπτόπουλο
Τόπος καταγωγής: Ραπτόπουλο
Ο Θωμάς Ευαγγελογιώργος συγκεντρώνει το πρόσωπό του όλες τις ιδιότητες που θα έδιναν στον τόπο μας την προοπτική για ένα καλύτερο ‘αύριο’. Είναι νέος που σπούδασε και επέλεξε να επιτρέψει πίσω στον τόπο του, να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και να δημιουργήσει την οικογένειά του στο Ραπτόπουλο. Σπούδασε ζωοτεχνία, μια επιστήμη απολύτως συμβατή με τον τόπο καταγωγής του και την κτηνοτροφική παράδοση της Ευρυτανίας, που του έδωσε τη δυνατότητα για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, ανοίγοντας κατάστημα με κτηνιατρικά φάρμακα. Μια πραγματική ‘πνοή’ αισιοδοξίας, σε ένα χωριό της Δυτικής Ευρυτανίας του Δήμου Αγράφων, που δίνει μια διαφορετική εικόνα για την Ευρυτανία που θα θέλαμε όλοι. Βιώσιμη, γεμάτη νέους ανθρώπους, με δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης. Ο Θωμάς Ευαγγελογιώργος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ραπτόπουλο, σπούδασε στο ΑΤΕΙ Λάρισας απ’ όπου αποφοίτησε το 2008 με υποτροφία και από το 2011 έως και σήμερα διατηρεί το ομώνυμο κατάστημα κτηνιατρικών φαρμάκων στο Ραπτόπουλο.
ΕΠ. Είστε ένας νέος άνθρωπος που επιλέξατε να ζήσετε και να δραστηριοποιηθείτε στο χωριό που μεγαλώσατε. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;
ΘΕ. Η απόφαση αυτή ήταν πάντα μονόδρομος για εμένα η αγάπη μου για τον τόπο που μεγάλωσα και ανδρώθηκα και σε συνδυασμό πάντα με τις σπουδές μου και την αγάπη μου για τα ζώα έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Σήμερα ζω και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά σε ολόκληρη την Ευρυτανία και τους όμορους νόμους της από το 2011.
ΕΠ. Η Ευρυτανία είναι παραδοσιακά ένας κτηνοτροφικός νομός. Πείτε μας δυο λόγια για τις σπουδές σας στη ζωοτεχνία.
ΘΕ. Ζωοτεχνία είναι η συστηματική και επιστημονική μελέτη και εφαρμογή μεθόδων αναπαραγωγής, συντήρησης και εκμετάλλευσης ζώων. Ο ζωοτέχνης είναι υπεύθυνος για την αναπαραγωγή και συντήρηση οικόσιτων ζώων σε φάρμες και κτηνοτροφικές μονάδες. Σήμερα η συμβολή της ζωοτεχνίας στην ανάπτυξη της σύγχρονης κτηνοτροφίας είναι πολύ σημαντική.
ΕΠ. Η επιλογή των σπουδών σας, ήταν στοχευμένη για την επιστροφή σας στην Ευρυτανία; ΘΕ. Όσον αφορά την επιλογή των σπουδών μου και την επιστροφή μετά από αυτές στην Ευρυτανία σαφώς και ήταν στοχευμένη. Υπήρχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου αυτή η επιστροφή στα ‘άγια χώματα’ όπως συνηθίζω εγώ να τα αποκαλώ. Όπως αντιλαμβάνεστε η Ευρυτανία και δει η Δυτική Ευρυτανία κατέχουν ξεχωριστό μέρος στην καρδιά μου.
ΕΠ. Πρόσφατα φτιάξατε και την οικογένειά σας στο Ραπτόπουλο. Πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα για μια νέα οικογένεια η ζωή στο χωριό;
ΘΕ. Είμαι παντρεμένος με την Μαντζιούτα Ελένη και έχουμε ένα γιο 21 μηνών. Η καθημερινότητα και οι δυσκολίες είναι πάντα μέσα στην ζωή, είτε ζεις στο Ραπτόπουλο, είτε σε κάποιο άλλο μεγαλύτερο αστικό κέντρο. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά και στις δύο περιπτώσεις. Όσον αφορά όμως για την ερώτηση σας σαφώς και υπάρχουν και εδώ προβλήματα. Όλα αυτά εστιάζονται γύρω από την υγεία, την παιδεία και την καθημερινότητα μας. Όλα αυτά άλλωστε είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας.
ΕΠ. Με τη δουλειά σας, βρίσκεστε σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρυτανία κι όχι μόνο, κοντά στους αγρότες. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;
ΘΕ. Εγώ βρίσκομαι κοντά στους κτηνοτρόφους κάθε μέρα 365 ημέρες το χρόνο αφουγκράζομαι τα προβλήματα τους και προσπαθώ να δίνω λύσεις σε πολλά από αυτά όσον αφορά την επιστήμη της οποίας είμαι γνώστης. Σαφώς υπάρχουν και πολλά άλλα κυρίως εξωτερικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν . Ένα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή μας όλη είναι ο αφανισμός πολλών ζώων εξαιτίας των πολλών λύκων στην ευρύτερη περιοχή μας. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με τις κατανομές των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους καθώς επίσης και με τις τιμές γάλακτος-αμνοεριφίων και ζωοτροφών κατά καιρούς. Πρόβλημα τίθεται και με τις σφαγές των ανωτέρων ζώων εξαιτίας της έλλειψης σφαγείου στην περιοχή και τέλος τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα συνεχίζουν να αποτελούν χρόνιο πρόβλημα. Επειδή όμως αυτή η ερώτηση θέλει περισσότερη εμβάθυνση και εύχομαι να κάνουμε στο μέλλον μια συζήτηση πιο μακροσκελή και πιο αναλυτική επί του θέματος.
ΕΠ. Πώς βλέπετε τα επόμενα 10 χρόνια τη ζωή στα χωριά των Αγράφων;
ΘΕ. Χαίρομαι πολύ για αυτή την ερώτηση. Να ξέρετε είμαι πάντα φύσιν αισιόδοξος. Θα συνεχίσουμε θα υπάρχουμε με ευκολίες και δυσκολίες. Το μέλλον μας ανήκει και είναι μπροστά μας. Είμαστε γενιά δυνατή και ώριμη. Θα τα καταφέρουμε για τον τόπο αυτό που τόσο αγαπάμε. Η Ευρυτανία μας το αξίζει. Το χρωστάμε σε όλους μας και όπως λέει και το ρητό του Κωστή Παλαμά ” Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα έρθουν, θα περάσουν κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι νεκροί”.