Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο κορωνοϊός, ο Asterix και … η Ευρυτανία

Από τότε που ήμουν μικρή – πριν από 30 και χρόνια – πάντα αγαπούσα το διάβασμα λογοτεχνίας κλπ, αλλά ο μεγάλος μου έρωτας ήταν τα κόμικς και αργότερα στην εφηβεία οι εφημερίδες. Ό, τι και να έφτανε στα χέρια μου το διάβαζα χωρίς δεύτερη σκέψη και θυμάμαι με τι αγωνία ανταλλάσαμε τα τεύχη με τους φίλους τα καλοκαίρια, μην τύχει και μας ξεφύγει καμία περιπέτεια από τον Μίκυ Μάους, τον Λούκι Λουκ και φυσικά τον Αστερίξ. Αυτός ήταν η μεγάλη μου αδυναμία. Μικροκαμωμένος, πανέξυπνος, ευρηματικός, μυαλό ‘ξουράφι’ που λέμε εδώ πάνω, με καλή καρδιά και κυρίως με μια ικανότητα να είναι εντός και εκτός συστήματος, αποστασιοποιημένος όσο πρέπει με χιούμορ και βέβαια με ένα γαλατικό χωριό ίδιο… ευρυτανικό. Ως γνήσια Ευρυτάνισσα και δη Αγραφιώτισσα, ήταν αδύνατον να μην ταυτιστώ με αυτόν τον ανεξάρτητο ήρωα του απάτητου χωριού! 

Αυτό, όμως που με έκανε να στέκομαι λίγο παραπάνω στον Αστερίξ, ήταν ότι διαβάζοντας μια περιπέτειά του, εκτός από γέλιο κέρδιζα και γνώση ιστορίας, λίγο παραποιημένης αλλά τα γεγονότα είχαν πάντα βάση ιστορικά στοιχεία ή ακόμη και συνήθειες, ήθη κι έθιμα της εποχής και της περιοχής, μπλεγμένα με το σήμερα. Αποτελούσε κάθε ιστορία και το έναυσμα να ψάξω λίγο περισσότερο και την ‘πραγματική’ ιστορία, την καταγεγραμμένη.

Έτσι, όταν ξεκίνησε αυτή η τόσο περίεργη και ταχύτατη πανδημία του κορωνοϊού, στα μέσα Μαρτίου περίπου, έτυχε να διαβάσω στο ogdoo.gr ένα άρθρο με συντάκτη τον κ. Γιάννη Μακρή και τίτλο «Ο κορονοϊός υπήρχε στον Asterix! Ποιος να το φανταζόταν πριν δύο χρόνια». Το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά:

«O ιός που έχει καθηλώσει τον πλανήτη φαίνεται πως εμφανίστηκε δύο χρόνια πριν σε κόμικ του Asterix!

Kορονοϊός (Coronavirus) ήταν το όνομα ενός αρματοδρόμου που επιστράτευσε ο Ιούλιος Καίσαρας ενάντια στον γνωστό Γαλάτη Αστερίξ στο κόμικ που κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2017 με τίτλο «Ο Αστερίξ και ο Υπεριταλικός».

Αυτή είναι η σύνοψη της πλοκής του κόμικ που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά το 2018:

«Βρισκόμαστε στο 50 π.Χ. όπου όλη η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διασχίζεται από δρόμους και λεωφόρους που εκτός από το αγαθό της μετακίνησης τώρα προσφέρουν και την υπέρτατη τέρψη του μηχανοκίνητου αγώνα. Και τι πιο κατάλληλο για να αναδείξει τον λαμπρό πολιτισμό της και τη σοφία του ο Ιούλιος από έναν αγώνα με κάρα και άρματα, με οδηγούς Βενέτους, Ετρούσκους, ‘Ελληνες, Λουζιτάνους, Γότθους, Αιγύπτιους κ.λ.π, οι οποίοι θα αγωνιστούν μεν, ο νικητής θα είναι… Ρωμαίος δε. Και θα είναι αγώνας με όλα τα ευγενικά γνωρίσματα που όλοι καλά γνωρίζουμε: σπρωξίματα, παγίδες, ντοπαρίσματα, κόλπα και νοθεία. Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ θα κάνουν άνω κάτω τον αγώνα ιδίως όταν ο αντίπαλος τους είναι ο ένας και μοναδικός Καίσαρας …» (πηγή: ogdoo.gr)»

Κι επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι τόσο οι ταινίες του Χόλυγουντ και κάποια βιβλία επιστημονικής φαντασίας, όσο και πολλά παιδικά προγράμματα είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να προετοιμάζεται το ευρύ κοινό για όσα είναι προγραμματισμένα να έρθουν μέσα στα χρόνια, όταν διάβασα το παραπάνω άρθρο, απλά χαμογέλασα. Εννοείται βέβαια, ότι μέσα μου εκείνο το εννιάχρονο κοριτσάκι, καταχάρηκε με τη νέα αυτή νίκη του φίλου Αστερίξ. Άλλωστε έχω την βαθιά πεποίθηση ότι ποτέ δεν θα νικήσουν οι ‘κακοί’ και τα γαλατικά χωριά θα είναι πάντα ελεύθερα, όσο βέβαια υπάρχει ένας Αστερίξ, ένας Οβελίξ και ένας Δρυίδης…!

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια

Exit mobile version