Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο “ματωμένος Δεκέμβρης του ’44”

Ο “ματωμένος Δεκέμβρης” του 1944 (γεγονότα γνωστά ως “Δεκεμβριανά”) είναι μια από τις πιο μαύρες σελίδες της Νεώτερης ελληνικής μας ιστορίας, αφού έγινε και η απαρχή του φοβερού εμφύλιου πολέμου. Αποτελούν τα “Δεκεμβριανά” σημείο καμπής με διεθνή σημασία για την Ελληνική ιστορία της δεκαετίας του 1940. Είναι η μοναδική περίπτωση παγκοσμίως κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου Συμμαχικές δυνάμεις συγκρούστηκαν ένοπλα με τις ντόπιες δυνάμεις και μάλιστα στην πρωτεύουσα ενός κράτους, που μόλις είχε απελευθερωθεί από τη Ναζιστική κατοχή.

Οι ναζί κατακτητές μόλις είχαν αποχωρήσει άρον-άρον από την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους αποκαΐδια, συντρίμμια και πόνο. Η “μάχη της Αθήνας” και οι συγκρούσεις μεταξύ του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και των πιστών στην κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου και των βρετανικών στρατευμάτων σφράγισαν την μετέπειτα πορεία της χώρας. Προάγγελος της σύρραξης ήταν η διαδήλωση στις 3 Δεκέμβρη που έγινε με πρωτοβουλία μελών του ΕΑΜ της Αθήνας. Παρά την απαγόρευση της συγκέντρωσης, ο λαός που δεν έπαψε να διαδηλώνει  ούτε και επί της ιταλογερμανικής κατοχής, δεν υπάκουσε κι έγινε πάνδημη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Η παρουσία μερικών ένοπλων πολιτοφυλάκων του ΕΑΜ διάσπαρτων εντός του πλήθους (ως ομάδες περιφρούρησης) έδωσαν την αδικαιολόγητη αφορμή για απρόκλητη ένοπλη επίθεση της Αστυνομίας και μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης “Χ”, που βρίσκονταν ακροβολισμένα  στα γύρω κτίρια. Τριάντα τρείς  ήταν οι νεκροί από το πλήθος και 140 τραυματίες. Μετά απ’ αυτό ακολούθησαν επιθέσεις του ΕΛΑΣ σε αστυνομικά τμήματα, σε θύλακες κυβερνητικών δυνάμεων στο Γουδή και στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Η επέμβαση των βρετανικών δυνάμεων έφερε την γενίκευση της σύγκρουσης. Οι αλλεπάλληλες μάχες θα συνεχιστούν μέχρι  στις 11 Γενάρη 1945 με την υπογραφή ανακωχής με τα τραγικά εκείνα γεγονότα να μείνουν γνωστά ως “Δεκεμβριανά”. Παραμονές Χριστουγέννων του ’44 κατέφθασε στην Αθήνα ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσώρτσιλ για να δώσει πολιτική λύση, η οποία βέβαια θα κατοχύρωνε και τα αγγλικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Στις επαφές και τις συσκέψεις  που ακολούθησαν στο κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών  με την συμμετοχή του Βρετανού Πρωθυπουργού, όλων των πολιτικών αρχηγών  και αντιπροσώπων της Γαλλίας, Αμερικής και Ρωσίας αποφασίστηκε η αντικατάσταση στην πρωθυπουργία του Γεωργίου Παπανδρέου, από τον Νικόλαο Πλαστήρα και προσωρινό Αντιβασιλέα τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό. Όπως και να έγιναν τα πράγματα στη σύσκεψη αυτή χάθηκε  η ευκαιρία για εθνική συνεννόηση, για να αλλάξει η ροή των πραγμάτων που κατέληξε δυστυχώς στον επάρατο εμφύλιο. Πρωτεργάτες αυτής της σύσκεψης, όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Δημήτρης Παρτσαλίδης, γραμματέας τότε του ΕΑΜ, παραδέχτηκαν αργότερα ότι φάνηκαν οι ίδιοι κατώτεροι της ιστορικής εκείνης στιγμής.

Ο απολογισμός των “Δεκεμβριανών” ήταν 5.000 νεκροί από τους ένοπλους και των δυο πλευρών, αμέτρητοι τραυματίες και πολλοί αγνοούμενοι, ανυπολόγιστες οι υλικές ζημιές. Τραγικά αλλά χειροπιαστά διδάγματα της ιστορίας από τις εμφύλιες συρράξεις..!

 

  Κώστας Μπουμπουρής

                                                             Αστυν.Δ/ντής ε.α.- Συγγραφέας

                                                                 (k.boubouris@yahoo.gr)

 

 

 

Exit mobile version