Πολλά σπουδαία πράγματα ειπώθηκαν στο 4ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς, την προηγούμενη εβδομάδα. Όλοι βρέθηκαν εκεί, οι συζητήσεις και οι ειδήσεις πολλές και τα πορίσματα εντυπωσιακά. Πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν αλλά μια ομιλία έκανε τη διαφορά. Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, κατά την ομιλία της στην επίσημη τελετή έναρξης του 4ου Οικονομικού Φόρουμ έδωσε ένα μάθημα για το μέλλον ενώ έκανε την εκτίμηση ότι η παιδεία χρειάζεται «να μάθει στους νέους προσαρμογή και ευελιξία» σε μια εποχή που οι αλλαγές είναι ραγδαίες.
Η 92χρονη ακαδημαϊκός είπε μεταξύ άλλων
«Το 4ο Φόρουμ, παρά την πολυφωνία του, έχει ένα θέμα: το μέλλον. Να θυμηθούμε ότι δεν υπάρχουν εμπειρογνώμονες του μέλλοντος. Οπότε, το σύνθημα της Σίλικον Βάλεϊ, ότι αν θέλεις να δαμάσεις το μέλλον, πρέπει να το δημιουργήσεις εσύ ο ίδιος, είναι η ευθύνη όλων μας σήμερα, να δημιουργήσουμε δηλαδή το μέλλον» και πρόσθεσε ότι το μέλλον αυτό χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, συνεχή αλλαγή και επιτάχυνση του χρόνου.
«Κανένας νέος από αυτούς που θα ζήσουν μετά από εμένα, κανένας δεν θα κάνει την ίδια δουλειά σε όλη του τη ζωή και πρέπει να πω ότι και η ίδια δουλειά… δεν θα είναι πια ίδια. Και θα υπάρχουν ασφαλώς και καινούργια επαγγέλματα. Οπότε, τα παιδιά που έρχονται, θα ζήσουν σε μια εποχή που το άγνωστο πρέπει να γίνει γνωστό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν επίσης το μέτρο, την τάξη και την αρμονία.
«Μόνο η ομαδικότητα μάς προχωρά μπροστά»
Κατά την κυρία Αρβελέρ «πρέπει να μάθουμε όλοι και να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν πια μονήρεις ευφυΐες, μόνο η ομαδική έρευνα και δουλειά μπορούν να μας κάνουν να προχωρήσουμε περισσότερο από το στάδιο που βρισκόμαστε κάθε φορά. Ομαδική δουλειά, συνεχής επιμόρφωση, ευελιξία και προσαρμογή στα καινούργια πράγματα».
«Να ασκούν την αρετή χωρίς θεατές και ακροατές»
«Καιρός να μάθουμε στα παιδιά μας» κατέληξε «πάνω από όλα την ανθρωπιά, γιατί είναι το μόνο δημιούργημα του ανθρώπου που δεν σκοτώνει, οδηγεί επίσης προς την αρετή, που είναι ακριβώς μια δεύτερη φύση που μπορούν να μάθουν τα παιδιά, να ασκούν την αρετή χωρίς θεατές και ακροατές…». (πληροφορίες: protagon.gr, φωτο:true.gr)
Η κα Αρβελέρ είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω εδώ και πολλά χρόνια, τόσο για το έργο και την πορεία της αλλά και για τον τρόπο που στέκεται απέναντι στα πράγματα και τα αντιμετωπίζει με απίστευτη οξυδέρκεια και βαθιά κατανόηση. Ίσως μια από τις σπουδαιότερες φράσεις που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό, είναι αυτή της τελευταίας παραγράφου, ‘να μάθουμε στα παιδιά μας ανθρωπιά’… αλλά κυρίως ‘…να ασκούν την αρετή χωρίς θεατές και ακροατές…’! Σε μια εποχή που ακόμη και για την πιο απλή καθημερινή μας λειτουργία νιώθουμε την ανάγκη να βγάλουμε τον εαυτό μας ‘selfie’ και να μοιραστούμε με τους διαδικτυακούς μας ‘φίλους’ ή ‘ακολούθους’, πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να ασκούν τις αρετές τους, κι αυτό πρέπει να το κάνουν όχι γιατί τους βλέπει κάποιος και θέλουν να επιδείξουν την αρετή, αλλά γιατί την έχουν βαθιά εμπεδώσει μέσα τους. Και πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό, όταν εμείς οι ίδιοι κάνουμε ακριβώς το αντίθετο; Πώς θα διδάξει κάτι μια κοινωνία που δεν το εφαρμόζει η ίδια; Μια βόλτα στο ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέρνει την απόδειξη…
Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα
Εκδότρια