Site icon evrytanikospalmos.gr

Πέντε νέα προγράμματα για ανέργους αναγγέλλει η Υπ. Εργασίας κ. Έ. Αχτσιόγλου.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας μίλησε σε εισήγησή της η υπουργός  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.  Έ. Αχτσιόγλου. Με τα υψηλά επίπεδα ανεργίας που άγγιζαν το επίπεδο ρεκόρ 27,9% κατά τα έτη 2010-2014, φτάνοντας στο αποκορύφωμα το έτος 2013, ξεκίνησε την εισήγησή της η κ. Αχτσιόγλου. Σήμερα μετά από τριάμισι χρόνια, η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ανεργία ήταν 19%. 325.121 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το  Δ’ τρίμηνο του 2014 έως το Β’ τρίμηνο του 2018. Η ανεργία των νεών μειώθηκε από το 51,2% τον Δεκέμβριο του 2014, στο 39,1% τον Ιούνιο του 2018. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μέχρι το Α’ τρίμηνο του 2019 την προκήρυξη 11 νέων προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 632.500.000 ευρώ, που θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους.

Τρεις συγκεκριμένους άξονες θέλει να καλύψει η κυβέρνηση  δημιουργώντας πέντε (5) νέα προγράμματα που θα έχουν ως στόχο ‘’την ενίσχυση της εργασίας αλλά και την στήριξη της γνώσης ‘’όπως ανέφερε η ίδια. Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν:


 1.Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων ηλικίας 22-29 ετών σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 5.500 ωφελούμενους  που θα εργαστούν για τη θεσμική αναβάθμιση Δημόσιων Υπηρεσιών. Η εργασία τους θα είναι και σε αυτό το πρόγραμμα 12μηνη. Οι νέοι επιστήμονες θα εργαστούν σε συγκεκριμένα πρότζεκτ για τον δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών φακέλων των ασφαλισμένων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 90 εκατομμύρια ευρώ και οι απολαβές για τους εργαζόμενους Π.Ε. και Τ.Ε. θα είναι έως 1.140 ευρώ. Αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2018.

16.000   Νέοι ωφελούμενοι από την νέα γενιά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων

Προϋπολογισμός: 90.000.000

  1. Δράσεις κατάρτισης, πρακτικής, πιστοποίησης σε ΤΠΕ νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης  ηλικίας 24-29.

 Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ανέρχονται σε  3.000, με εξειδίκευση στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας. Η έναρξη του προγράμματος προβλέπεται στα τέλη του 2018.

3.Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης σε ανέργους ηλικίας 18-29 (κατάρτιση, πρακτική, πιστοποίηση), στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης, κυκλική οικονομία.

Η δράση αφορά 10.000 άνεργους  απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2019.

  1. Στοχευμένη Κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής (22-29).

Η δράση έχει ως ομάδα στόχο 3.000 ανέργους αποφοίτους σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης έως 29 ετών. Ενδεικτικές ειδικότητες που θα απασχοληθούν: διαχείριση κοινωνικών δικτύων, marketing πολιτιστικών οργανισμών, διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών, συμβουλευτική τρίτης ηλικίας, αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Η έναρξή του προγραμματίζεται στα τέλη του 2018.

5.Πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «υψηλού γνωσιακού περιεχομένου» σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας.


 Η δράση αυτή θα απευθύνεται σε μια μεγάλη ομάδα 10.000 επιστημόνων, που θα εργαστούν σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους. Ο μισθός του θα ανέρχεται στα 800 ευρώ, ανάλογα των προσόντων που θα διαθέτουν. Μισθοί πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που διατίθονταν σε προηγούμενα προγράμματα. Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων  ευρώ και η επιδότηση θα διαρκεί 12 μήνες. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο του 2018.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου κλείνει την εισήγησή της, τονίζοντας ότι ‘’η στήριξη των ανέργων, τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, οι ειδικές στοχεύσεις στη νεανική ανεργία, είναι μέρος του συνολικότερου πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης στον τομέα της εργασίας. Καθώς, επίσης  η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.’’ 

Exit mobile version