Χρόνος προετοιμασίας: 20’ (χωρίς το ζυμάρι) |Χρόνος μαγειρέματος: 20’ | Μερίδες: 8
Υλικά
Για 1 στρογγυλή πίτσα, διαµέτρου περίπου 38 εκ.
1 λεπτή ζύμη για πίτσα ή έτοιμη νωπή ζύμη για πίτσα του εμπορίου
150 – 200 ml σάλτσα ντομάτας (βλ. βασική συνταγή εδώ)
120 γρ. τσαλαφούτι
120 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, χοντροτριμμένο
1 μέτρια ντομάτα, χωρίς ζουμιά και σπόρια, σε κυβάκια
100 γρ. σαλάμι αέρος, κατά προτίμηση Ευρυτανίας (σε ορισμένα ντέλι) ή Λευκάδος (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), σε λεπτές φέτες
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/6 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή όσο καυτερό μάς αρέσει και αντέχουμε)
1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ή ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
1 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη φρέσκια ντομάτα, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με την πάπρικα, το καυτερό μπούκοβο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 220° C (προτιμότερο στη λειτουργία του αέρα). Πασπαλίζουμε ένα ταψί (είτε ειδικό για πίτσα είτε τη λαμαρίνα του φούρνου) με το καλαμποκάλευρο. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε διάμετρο 38 εκ. και το απλώνουμε στο ταψί. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας πάνω στη ζύμη και την απλώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού, να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια. Σκορπίζουμε το μείγμα των τυριών, από πάνω το μείγμα της φρέσκιας ντομάτας και πασπαλίζουμε με τη μαντζουράνα (ή τη ρίγανη). Ψήνουμε σε χαμηλή σκάλα στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η ζύμη από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη της. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, σκορπίζουμε το σαλάμι σε διάφορα σημεία και είτε συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3 – 4 λεπτά ίσα να αρχίσει να ζεσταίνεται το αλλαντικό είτε την κόβουμε αμέσως ακτινωτά σε 8 κομμάτια και σερβίρουμε.
Πηγή: www.gastronomos.gr. Συνταγή Νένα Ισμυρνόγλου