Site icon evrytanikospalmos.gr

Παραδίδεται στον Δήμο Καρπενησίου το νέο Μουσείο Κορυσχάδων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ιστορικότητα του χωριού των Κορυσχάδων έγκειται στο γεγονός ότι τον Μάιο του 1944 η ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης) πραγματοποιεί στο σχολείο του χωριού την πρώτη εθνοσυνέλευση των μαχόμενων για την απελευθέρωση Ελλήνων. Σε αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι, οι οποίοι είχαν εκλεγεί κατά τόπους από τους Έλληνες πολίτες σε μυστικές εκλογές που είχαν προηγηθεί. Οι εργασίες του συμβουλίου κράτησαν από τις 14 έως τις 27 Μαΐου.

Ο χώρος που στεγαζόταν το σχολείο έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και λειτουργεί ως μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Πριν λίγες μέρες παραδόθηκε στον Δήμο Καρπενησίου το νέο Μουσείο, ένα έργο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Βουλής των Ελλήνων και του Ιδρύματος του Πέτρου Κόκκαλη.

Στον προαύλιο χώρο μπορεί κανείς να δει το μνημείο που είναι αφιερωμένο στην ιστορική μέρα της εθνοσυνέλευσης. Στο ισόγειο του μουσείου λειτουργεί βιβλιοθήκη με μία αρκετά ενδιαφέρουσα συλλογή συγγραμμάτων, ενώ στον πάνω όροφο βρίσκεται η έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που απεικονίζει την διαδικασία της ιστορικής εθνοσυνέλευσης αλλά και άλλες εικόνες από την δράση των αγωνιστών. Άξιες παρατήρησης και προσοχής αποτελούν οι επιγραφές στους τοίχους αλλά και οι τοιχογραφίες ηρώων της αντίστασης αλλά και των ηρώων του 1821, οι οποίες είχαν γίνει για συμβολικούς λόγους.

 «Με δυσκολίες, με καθυστερήσεις φτάσαμε σε ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Σε ένα αποτέλεσμα που θα το χαίρονται οι επόμενες γενιές, θα διδάσκονται από αυτό και ο τόπος θα δηλώνει με αποδείξεις και στοιχεία την παρουσία του σε αυτόν τον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. […]Είμαι πολύ χαρούμενος που στο τέλος της θητείας μου παραδίδουμε στον τόπο αυτό το φοβερό έργο: το Μουσείο Κορυσχάδων όπως του άξιζε να είναι εδώ και πολλά χρόνια! Από εδώ και πέρα, όμως, είμαι βέβαιος ότι και η επισκεψιμότητά του θα είναι μεγαλύτερη. Είναι ένα στοίχημα και η στελέχωση και η λειτουργία του. Θα βρούμε λύσεις και θέλω να πω σε όλους να έρθουν να το δουν. Σήμερα δεν είναι μόνο το κτίριο, είναι και το περιεχόμενο, είναι και η ιστορία που θα ξετυλιχθεί στα μάτια όσων το επισκεφτούν.”, αναφέρει ο απερχόμενος δήμαρχος Καρπενησίου, Νικόλαος Σουλιώτης.

«Νομίζω ότι είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός και για την περιοχή και ευρύτερα για την ελληνική κοινωνία το να παραδοθεί ένα έργο τέτοιου είδους. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την πορεία της εθνικής αντίστασης από την αρχή μέχρι το τέλος της, με όλες τις πτυχές των γεγονότων, με πλήρη και αναλυτική καταγραφή του τι συνέβη και βεβαίως με επίκεντρο – γιατί αυτό νομίζω έχει τη μεγαλύτερη σημασία – το Εθνικό Συμβούλιο που διεξήχθη από τις 14 Μαϊου ως τις 27 Μαϊου 1944 σε αυτόν τον τόπο, σε αυτήν την αίθουσα. Άρα, νομίζω πως μπορεί κανείς μέσα από την παρακολούθηση αυτής της πορείας να επικεντρωθεί όχι μόνο στην ιστορία αλλά στο τι σηματοδοτεί αυτό για την ελληνική κοινωνία σήμερα. Νομίζω πως το αποτέλεσμα μάς αφήνει απολύτως ικανοποιημένους.», προσθέτει ο Ιστορικός, Στάθης Κουτρουβίδης.

Exit mobile version