Τι συμβαίνει με τα έργα στην Ευρυτανία
‘Πονοκέφαλο’ προκαλούν στις τεχνικές εταιρείες οι ακραίες ανατιμήσεις στα υλικά δόμησης, γεγονός που μπορεί να επιφέρει ακόμη και το ‘πάγωμα’ έργων ακόμη και στην Ευρυτανία.
Στη Φθιώτιδα εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Λαμιέων και εξέφρασαν την ανησυχία τους, ενώ στην Ευρυτανία οι Εργοληπτικές Εταιρείες μιλούν στον Ευρυτανικό Παλμό για την αγωνία της επόμενης μέρας.
Ο κ. Φέγγος Γεώργιος, νόμιμος εκπρόσωπος της Εταιρείας ‘Σιδηρομπετόν’ μίλησε στον Ευρυτανικό Παλμό για το θέμα:
«Σίγουρα θα προκύψουν προβλήματα. Οι τιμές δίνονται σε δημοπρασία ένα – δύο χρόνια πριν για την εκτέλεση του έργου. Επομένως οι τιμές που υπολογίζαμε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα τώρα.
– Τι τάξη μεγέθους αύξηση υπολογίζετε;
Είναι 100 με 400%. Ενδεικτικά ο σίδηρος είχε γύρω στα 60 λεπτά και έχει φτάσει στο 1,20 περίπου. Η άσφαλτος είχε μια μέση τιμή στα 200 και έφτασε στα 650. Δηλαδή βασικά πράγματα έχουν αυξηθεί. Δεν έχουμε δει ακόμη τις αυξήσεις στα αδρανή γιατί αυτοί δουλεύουν καθαρά με ηλεκτρική ενέργεια. Επομένως αφού έχει αυξηθεί το κόστος τριπλασιάζουν και αυτοί τις τιμές τους. Η παραγωγή σκυροδέματος που έχει να κάνει με τη σκόνη του τσιμέντου, τα αδρανή, ενέργεια να παραχθεί συν την μεταφορά κλπ καταλαβαίνουμε ότι οι αυξήσεις είναι τεράστιες σε σχέση με αυτές που είχαν προϋπολογιστεί σε ένα έργο. Φανταστείτε ότι σε ένα έργο συνήθως μια μέση έκπτωση είναι 50% των αρχικών τιμών. Αυτή τη στιγμή οι τιμές έχουν φύγει πάνω από τις προϋπολογισθείσες από την υπηρεσία τιμές, τις αρχικές δηλαδή του διαγωνισμού. Εμείς δίναμε στην αρχή την μισή τιμή από ότι έχει προϋπολογίσει το κράτος. Τώρα οι τιμές έχουν φύγει πολύ πάνω του προϋπολογισμού, όχι των εκπτώσεων.
- Ποιο είναι το αύριο;
Το αύριο είναι δυσοίωνο αρχικά γιατί δεν ξέρω ποιος θα αντέξει να πάει για δουλειά πρώτον, και δεύτερον υπάρχει τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης πλέον. Βέβαια ακόμη και να δουλέψεις χάνοντας δε μπορούν να σε πληρώσουν. Δεν υπάρχουν λεφτά στα ταμεία.
- Έχετε υπόψη σας με τη σχετίζεται αυτή η αδυναμία των περιφερειών και των δήμων;
Από πέρυσι υπήρξαν προβλήματα πληρωμών και από ό,τι διαβάζουμε και από ό,τι λέγεται λόγω του κορωνοϊού δοθήκαν κάποια λεφτά που ήταν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της τάξης πάνω από 2 δισεκατομμύρια, τα οποία δόθηκαν στον covid με την προϋπόθεση ότι το ταμείο ανάκαμψης θα μας έδινε τα λεφτά αυτά. Τα χρησιμοποίησαν επειδή τα είχαν για τον covid, δεν πήραν τα λεφτά από το ταμείο ανάκαμψης επομένως μείναν τα έργα χωρίς χρηματοδότηση.
- Ξέρετε για ποιο λόγο δεν μπορούν να πάρουν από το ταμείο ανάκαμψης;
Αυτή τη στιγμή έλεγαν ότι θα τα έπαιρναν από την αρχή της χρονιάς και από παράταση σε παράταση ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και κοιτάνε να δουν πως θα πάει αυτό παραπίσω. Ο τύπος λέει ότι θα τα πάρουμε, τώρα το πότε, από πέρυσι το Μάιο είχαν πει., αλλά ακόμη τίποτα.
- Σε σχέση με την κίνηση που έκαναν οι συνάδελφοί σας στην Στερεά, στη Φθιώτιδα δήλωσαν την αδυναμία τους να προχωρήσουν τα έργα και ζήτησαν την προσωρινή διακοπή τους. Υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη – πρόταση;
Ήδη ξεκινάνε οι διακοπές στα έργα. Εγώ αυτή τη στιγμή μια τέτοια ετοιμάζω σε ένα έργο. Ήταν μια συντήρηση -αποκατάσταση βλαβών οδικού δικτύου, του οποίου ο λογαριασμός είναι υπογεγραμμένος από 13 Σεπτεμβρίου του 2021 και ακόμη δεν έχει πληρωθεί. Μετά δεν έχουν πληρωθεί ακόμα έκτακτες ανάγκες, αποχιονισμοί κλπ που είχαν ξεκινήσει από τέλη του 2020. Έχουν πληρώσει έναντι για αυτά. Δεν μιλάμε για τους φετινούς αποχιονισμούς. Πρέπει να κλείσουν τα προηγούμενα για να έρθουμε σε αυτά. Και δεν είναι μόνο της Περιφέρειας και ΠΕ Ευρυτανίας. Το ίδιο είναι όλες οι Περιφέρειες, δεν είναι τοπικό το θέμα. Υπήρξαν οι ζημιές το καλοκαίρι με τις φωτιές, ο covid, οπότε όλα βγήκαν εκτός προϋπολογισμού.
- Πιστεύετε ότι η μοναδική λύση θα δινόταν από το Ταμείο ανάκαμψης;
Η λύση είναι μία. Η ρευστότητα, το πώς θα πληρωθούν δηλαδή. Το βασικό είναι οι αναθεωρήσεις που προβλέπονται να βγουν να είναι κοντά στην πραγματικότητα. Οι αναθεωρήσεις που προβλέπονται να βγουν είναι από 1 έως 3%. Το κράτος βγάζει συντελεστές αναθεώρησης των τιμών των δικών του λόγω των αυξήσεων. Έχουν βγει κάποιοι πίνακες αναθεωρήσεων από το Υπουργείο το οποίο βάσει των αυξήσεων της αγοράς καλύπτουν το κόστος αυτό υποθετικά. Βγάλανε κάποιους συντελεστές οι οποίοι είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Δηλαδή ισοσταθμιστικά στα έργα βγαίνει από 1-3% η αναθεώρηση τιμών, το οποίο θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιο για να μπορέσει να καλύψει τις αυξήσεις των τιμών. Δηλαδή δεν είναι ότι ένας εργολάβος πρέπει να πληρωθεί παραπάνω επειδή αυξήθηκαν τα πράγματα έτσι απλά. Είναι ότι δίνεις μια προσφορά για ένα έργο, λες ότι θα υπάρξει μια διακύμανση συν πλην αυτό είναι θεμιτό. Όμως όταν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι δεν μπορούν να προβλεφθούν από την Κυβέρνηση πρέπει και το κράτος να μεριμνήσει ώστε να μπορέσει να γίνει το έργο. Απλά το κράτος βγάζει κάποιους πίνακες με συντελεστές αναθεώρησης που υπολογίζει αυτές τις αλλαγές των τιμών που έχουν γίνει κατά την πορεία εκτέλεσης του έργου.
- Από τα έργα που έχετε σε εξέλιξη ποια θεωρείτε ότι είναι πιο κρίσιμα αν αύριο πείτε ότι σταματούσαν;
Αυτή τη στιγμή εμείς δουλεύουμε 20 έργα τα οποία στα 3 με 4 έχουν μέσα κομμάτι των χρημάτων. Δηλαδή εμείς δουλεύουμε τον οδικό άξονα των Αγράφων. Εκεί δεν υπάρχουν χρήματα, είναι ένα υπόλοιπο 100.000 ευρώ σε ένα έργο 3 εκατομμυρίων. Έχουμε τον οδικό άξονα στον Γαύρο, εκεί η χρηματοδότηση είναι μηδέν, λογικά θα υπογράψουμε άμεσα και το αθλητικό κέντρο, όπου και εκεί η χρηματοδότηση είναι μηδέν. Έχουμε στον Απεράντιο επίσης μηδέν. Δεν υπάρχει έργο αυτή τη στιγμή, ενώ υπάρχουν και έργα που έχουν εκτελεστεί και δεν έχουν πληρωθεί και κυρίως οι έκτακτες ανάγκες δεν έχουν πληρωθεί. Είναι και οι ανάγκες οι καλοκαιρινές, οι αντιπυρικές. Εύχομαι να καθαριστούν οι δρόμοι, για να μην υπάρξει κίνδυνος φωτιάς, δηλαδή να συντηρηθούν οι δρόμοι που χάλασαν το χειμώνα για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περίπτωση φωτιάς, γιατί κάποιοι δρόμοι χρησιμοποιούνται για ξυλεία και αγροτική χρήση. Αυτά πρέπει να ξεκινήσουν τώρα το Μάιο που σταματάνε έντονες βροχοπτώσεις.
- Σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν όπως διαφαίνονται τώρα με τα προβλήματα που υπάρχουν. Πώς επηρεάζει αυτό την επιχείρησή σας σε σχέση με τους εργαζομένους σας;
Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πάγιο σε ΙΚΑ της τάξεως των 5.000 ευρώ το μήνα για το προσωπικό μας. Αν βάλουμε και τις αποδοχές αυτό γίνεται 15.000 ευρώ. Δεν υπάρχει δυνατότητα να δίνει κάποιος 15.000 ευρώ το μήνα και να έχει ανθρώπους να κάθονται. Σε μεγέθη εταιρείας στο Καρπενήσι. Το καλοκαίρι το ΙΚΑ γίνεται από 5.000 σε 15.000 γιατί υπάρχουν εργατοτεχνίτες, αυτοί που δουλεύουν οικοδομή. Αυτό δεν είναι ένα πάγιο. Εγώ μιλάω για τους χειριστές μόνο, υπάρχει και το μόνιμο προσωπικό που είναι οι οικοδομοτεχνίτες οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι σε ανεργία, αλλά η ανεργία κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα πρέπει να ζήσουν τις οικογένειές τους, έχουν ανάγκη να πάνε για δουλειά.
Τι δηλώνουν Σουλιώτης και Καρδαμπίκης
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης δήλωσε για το θέμα: «Είναι γεγονός ότι η εκτίναξη των τιμών, του πετρελαίου, αλλά της ενέργειας έχουν επιφέρει μεγάλες ανατιμήσεις και στα προϊόντα και στα υλικά που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή έργου. Υπάρχει έκδηλη ανησυχία των κατασκευαστών, των Δήμων, των Περιφερειών, αλλά και όσων εμπλέκονται στην παραγωγή έργου. Το θέμα μπήκε και στην έκτακτη γενική συνέλευση των Δημάρχων στην Αθήνα, υπάρχει ανησυχία, αλλά δεν υπάρχει απογοήτευση. Πιστεύουμε ότι θα γίνουν τα έργα, υπάρχουν οι νόμιμες αναθεωρήσεις των τιμών, έτσι ώστε να καλυφθεί αυτό το δυσβάσταχτο για τους κατασκευαστές κόστος. Αυτό βέβαια θα μετακυλιστεί στους Δήμους, εμείς με τη σειρά μας ζητάμε και την συνδρομή της κεντρικής Κυβέρνησης για να μπορέσουμε να ολοκληρωθούν, τα έργα προφανώς με κάποιο επιβαρυμένο προϋπολογισμό, αλλά όμως πάντα σε μια λογική συνεργασία και με τους κατασκευαστές και με την Κυβέρνηση για να καλυφθούν τα έξοδα. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη συγκυρία, υπάρχουν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, υπάρχουν οι συνέπειες του πολέμου με ό,τι σημαίνει με την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου. Το βιώνουμε κάθε μέρα που πάμε να βάλουμε βενζίνη ή πετρέλαιο στο αυτοκίνητό μας. Θα ήταν απίστευτο αυτό να μην επηρεάσει και την κατασκευή των έργων. Το μήνυμα είναι ότι σε κάθε περίπτωση τα έργα που είναι δρομολογημένα, θα είμαστε σε συνεργασία και θα εξασφαλίσουμε την ολοκλήρωσή τους».
Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης δήλωσε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε το ενεργειακό κόστος, τις τιμές των υλικών και πρωτίστως απειλεί με ματαίωση ή καθυστέρηση τα έργα που ανατέθηκαν από Περιφέρειες και Δήμους όπου οι εκπτώσεις που δόθηκαν κυρίως από μικρούς κατασκευαστές πολλές φορές, ήταν πολύ μεγάλες. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να παρέμβει για να μην μπλοκαριστεί κανένα έργο ειδικά σε ορεινούς Δήμους όπως είναι ο Δήμος Αγράφων».