Χρόνος προετοιμασίας: 20’ | Χρόνος ψησίματος: 40’ – 50’|Μερίδες: 12
Υλικά
Για το κέικ
210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
300 γρ. γλυκό του κουταλιού κυδώνι, σουρωμένο από το σιρόπι
160 γρ. σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού κυδώνι που έχουμε σουρώσει, αν δεν φτάσει συμπληρώνουμε με σιρόπι αγαύης ή μέλι
100 γρ. χυμός πορτοκαλιού
100 γρ. ηλιέλαιο
300 γρ. καθαρισμένο πορτοκάλι, σε κομμάτια
ξύσμα 3 πορτοκαλιών
8 γρ. baking powder, (1 φακελάκι)
1/2 κ.γ. κανέλλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
Για το σιρόπι
1 φλ. καστανή ζάχαρη
1 φλ. νερό
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 στικ κανέλας
Εκτέλεση
Για το κέικ
Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το baking powder την κανέλλα κ το γαρίφαλο. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα κομμάτια πορτοκαλιού μέχρι να έχουμε ένα παχύρεστο πολτό. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο με το σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού κυδώνι. Προσθέτουμε και το πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μέσα στον χυμό πορτοκαλιού την σόδα και ανακατεύουμε για να φουσκώσει. Το μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υγρά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και το σουρωμένο γλυκό κυδώνι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα των στερεών στα υγρά και διπλώνουμε μαλακά με μια μαρίζ για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να φτιάξουμε μια υγρή ζύμη. Αδειάζουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 cm. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50′ μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στην κρύα πορτοκαλόπιτα. Αφήνουμε για 40-50 λεπτά να ρουφήξει καλά το σιρόπι και στη συνέχεια κόβουμε και σερβίρουμε.
Πηγή: www.coolartisan.gr