Χρόνος προετοιμασίας: 20’ | Χρόνος ψησίματος: 45’ – 50’|Μερίδες: 12
Υλικά
250 γρ πράσα, ζυγισμένα καθαρισμένα (το λευκό ή/και το τρυφερό πράσινο μέρος)
120 γρ καρότα ζυγισμένα καθαρισμένα
60 ml ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 αυγό
80 γρ γιαούρτι
45 ml γάλα
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή μάραθο
120 γρ ξινομυζήθρα ή φέτα σε τρίμματα
80 γρ γραβιέρα
2 κουταλάκια μπέικιν
Αλάτι
Πιπέρι
100-130 γρ αλεύρι
Λίγο σουσάμι για την επιφάνεια (αν θέλουμε)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι σε καρεδάκια με το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα πράσα. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και βράζουμε για 10 λεπτά, να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν λίγο. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το καρότο τριμμένο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε το γιαούρτι, το γάλα, το αυγό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα τυριά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα λαχανικά και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και ζυμώνουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις 30×15 και πασπαλίζουμε την επιφάνεια αφού τη στρώσουμε, με λίγο σουσάμι. Ψήνουμε την πίτα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για 45-50 λεπτά, να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Τρώγεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: www.cretangastronomy.gr