Site icon evrytanikospalmos.gr

Προτάσεις επανεκκίνησης από το Επιμελητήριο Ευρυτανίας

Με σχετική απαντητική επιστολή προς την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Κ.Ε.Ε.Ε.) το Εμπορικό Επιμελητήριο Ευρυτανίας έκανε μια σειρά από προτάσεις για την επόμενη μέρα μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δράσης στην Ευρυτανία.

Στην εισαγωγή της επιστολής το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις του νομού είναι κατά βάση μικρές ατομικές επιχειρήσεις και το ότι η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιχειρηματικότητα ανάγκης παρά ευκαιριών. Με δεδομένη την επιδείνωση μιας ήδη δύσκολης κατάστασης που αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις του νομού, ως συνέπεια της πανδημίας, το Επιμελητήριο προτείνει τα οικονομικά μέτρα να εστιαστούν σε δυο άξονες. Τον άξονα της επιβίωσης και στη συνέχεια της ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Άξονας επιβιώσεως.

Αρχικώς οι επιχειρηματίες και οι οικογένειες τους θα πρέπει να επιβιώσουν. Πολλοί από τους επαγγελματίες είναι τρόπον τινά εξαρτώμενοι από τον καθημερινό τζίρο. Σε αυτόν υπολογίζουν για να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, πληρωμή ενοικίων (καταστήματος και οικίας), οργανισμούς κοινής ωφελείας (καταστήματος και οικίας) και υποχρεώσεων προς το κράτος (φόρους). Σε όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τρίτους (Τράπεζες, προμηθευτές).

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση σαν ανακούφιση προς τους πληγέντες είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επαρκούν όσο αφορά τους επαγγελματίες σύμφωνα με το Επιμελητήριο. Τα ποσά που διατίθενται ακόμη και για την καθημερινότητα είναι τουλάχιστον ανεπαρκή. Ένα μέσο ενοίκιο επαγγελματικής στέγης στο Καρπενήσι ανέρχεται στα 800 ευρώ, ακόμη και όταν γίνετε χρήση της πρόνοιας για μείωση κατά 40% θα πρέπει να καταβληθεί ένα ποσό γύρω στα 500 ευρώ. Τα έξοδα για την επιβίωση μιας μικρής επιχείρησης, που αποτελούν και την πλειοψηφία, στον νομό μας ανέρχονται στο ποσό των 3000 ευρώ. Το Ποσό αυτό εκτοξεύετε όταν αναφερόμαστε σε ξενοδοχειακές μονάδες, που αποτελούν τη «βαριά βιομηχανία» της περιοχής καθώς και τις βιοτεχνίες. Ως εκ τούτου μια μικρή επιχείρηση θα έπρεπε να επιδοτηθεί με τουλάχιστον 2000 ευρώ μηνιαίως για να μπορέσει να επιβιώσει. Η πρόταση είναι να δοθεί είτε το ποσό των 2000 ευρώ μηνιαίως κατά επιχείρηση και το ποσό των 800 ευρώ ατομικά σε κάθε επιχειρηματία.

Άξονας ανάπτυξης.

Όσο αφορά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων πολλά θα μπορούσαν να γίνουν σύμφωνα με την τοποθέτηση του Επιμελητηρίου. Αναλυτικά:

Exit mobile version