Site icon evrytanikospalmos.gr

Πρόγραμμα «ΓΑΛΗΝΟΣ». Έως 15 Σεπτεμβρίου δωρεάν εξετάσεις στη Φραγκίστα

 

 

 ‘‘Η επίτευξη της υγείας και το να παραμείνει κάποιος υγιής, είναι μια συνεχόμενη ενεργή διαδικασία’’


Τη διενέργεια δωρεάν προληπτικών ιατρικών εξετάσεων από 8 έως 15 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Υγείας της Δυτικής Φραγκίστας προγραμματίζει η Ιατρική Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (ΕΜΠαΚΑΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΑΛΗΝΟΣ».

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας και με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, προσβλέπει στην ενίσχυση της υγείας του πληθυσμού σε μία από τις γηραιότερες περιοχές της χώρας μας .

Ο Πρόεδρος της ΕΜΠαΚΑΝ και παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη Ιωάννης Κυριαζής μιλάει στον ‘Ευρυτανικό Παλμό’ για το πρόγραμμα.

Κύριε Κυριαζή, ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι απομονωμένων οικισμών με δύσκολη πρόσβαση στις μονάδες υγείας; Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας θεωρείται κοινωνικό αγαθό . Όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές είναι λιγότερο πιθανό σε σχέση με τους κατοίκους των αστικών περιοχών να αναζητήσουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται εξαιτίας του κόστους, της απόστασης ή και της έλλειψης εγκαταστάσεων μονάδων υγείας και επαγγελματιών υγείας στις περιοχές τους. Περίπου το 60% της ελληνικής επικράτειας είναι αποµονωµένες περιοχές. Οσο πηγαίνουµε στις πιο αποµονωµένες περιοχές τότε η αναλογία των µεγάλων ηλικιών µεγαλώνει. Ο πληθυσµός είναι γερασµένος. Οι πολύ αποµονωµένες περιοχές είναι θανατηφόρες για τις µεγάλες ηλικίες. Στο επίκεντρο της Προαγωγής Υγείας είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης στην υγεία, δηλαδή η μείωση των ανισοτήτων στην υγεία και η αύξηση των ευκαιριών για τη βελτίωση της υγείας. Η επιδίωξη αυτή συνεπάγεται αλλαγές στις σχετικές πολιτικές του κράτους και των υπεύθυνων φορέων, καθώς και αναπροσανατολισμό των υπηρεσιών υγείας.

Ποια είναι η σημασία των τακτικών προληπτικών εξετάσεων; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο απώτερος σκοπός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι «καλύτερη υγεία για όλους». Σήμερα τα νοσήματα του «πολιτισμού» και της «κοινωνίας της αφθονίας» (καρδιαγγειακά, καρκίνος, ατυχήματα, αυτοκτονίες), που αποτελούν την κύρια απειλή για την υγεία έχοντας αντικαταστήσει τα λοιμώδη νοσήματα, μπορούν να μειωθούν σημαντικά με την εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης .

Ποιος είναι ο σκοπός του προγράμματος και πώς θα συμβάλλει σε αυτόν η παρούσα ενέργεια; Τη δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν με ένα ευρύ καρδιομεταβολικό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο θα οι κάτοικοι της απομακρυσμένης Φουγκίστας . Το πρόγραμμα, που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας και με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, προσβλέπει στην ενίσχυση της υγείας του πληθυσμού σε μία από τις γηραιότερες περιοχές της χώρας μας .

Ποιες συμβουλές θα δώσετε στον τοπικό πληθυσμό που θα εξετάσετε, για την διατήρηση της υγείας τους; Η επίτευξη της υγείας και το να παραμείνει κάποιος υγιής, είναι μια συνεχόμενη ενεργή διαδικασία. Η προσωπική φροντίδα για την συντήρηση της υγείας, είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα ενός ατόμου, της οικογένειας ή της κοινότητας που έχει σαν σκοπό τη βελτίωση ή την αποκατάσταση της υγείας, την  θεραπεία η την πρόληψη της νόσου.
Η προσωπική φροντίδα της υγείας, περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις εκείνες, που παίρνουν οι άνθρωποι να κάνουν για τους εαυτούς τους ή τις οικογένειες τους για να μείνουν  σωματικά και διανοητικά υγιείς. Κάποιες από αυτές είναι η άσκηση ως μέσον διατήρησης της φυσικής κατάστασης, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή των κινδύνων για την υγεία όπως το κάπνισμα καθώς και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ως τρόπου ζωής, για την πρόληψη και την καλύτερη διαχείριση των  ασθενειών. Φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι είναι και ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος .

Μπορεί η σύγχρονη τεχνολογία μέσω της τηλεϊατρικής να δώσει λύσεις σε ό,τι αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των ασθενειών; Στον τοµέα της υγείας, παρατηρείται γήρανση του πληθυσµού και δραµατική αύξηση των ατόµων µε χρόνιες ασθένειες, που δεν µπορούν να µετακινηθούν εύκολα. Επίσης, το απαγορευτικό κόστος κάποιων µηχανηµάτων και η έλλειψη προσωπικού σε αποµονωµένες και αποµακρυσµένες περιοχές καθιστά απαραίτητη την αναζήτηση πολλών υπηρεσιών σε κάποιο κεντρικό νοσοκοµείο που διαθέτει τα απαραίτητα µέσα. Ο συνδυασµός όλων αυτών των εξελίξεων οδήγησε στην υλοποίηση συστηµάτων τηλεϊατρικής .Η χρήση των νέων τεχνολογιών επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία του ιατρού με τον ασθενή μέσω της μετάδοσης ήχου και εικόνας Η τηλεϊατρική αναφέρεται στην εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, για να προσφέρει σε ασθενείς κλινική βοήθεια από απόσταση , ελαττώνοντας και το κόστος της φροντίδας υγείας χωρίς την επιβάρυνση της ποιότητας.

 

Exit mobile version