Η ακρίβεια χτυπά και το Πασχαλινό τραπέζι
Σε απόγνωση καταναλωτές και κτηνοτρόφοι
Σε δυσθεώρητα ύψη θα φτάσει φέτος το κόστος για το Πασχαλινό τραπέζι, με τις τιμές όλων των ειδών να έχουν εκτοξευθεί και τις τιμές για το παραδοσιακό αρνάκι ακόμη να μην έχουν σταθεροποιηθεί.
Βασικές αιτίες της ακρίβειας, η έλλειψη αμνοεριφίων και η τεράστια αύξηση στο κόστος των ζωοτροφών, που δεν επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να συντηρήσουν τα κοπάδια τους, αφού συγκριτικά με πέρσι το κόστος στις ζωοτροφές ανέβηκε κατά 70%, με πολλούς κτηνοτρόφους να αποφεύγουν να μεγαλώσουν άλλα ζώα. Επιπλέον πλήγμα για τον κλάδο των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα είναι το κόστος των καυσίμων και του ρεύματος, που στην ορεινή Ευρυτανία έχει οδηγήσει σε τεράστια καταστροφή. Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν με το σφάγιο να φεύγει από τον παραγωγό, φτάνοντας τα 9 ευρώ, ενώ στα κρεοπωλεία είναι πιθανό να κυμανθεί από 14 έως 15 ευρώ το κιλό, ενώ δεν αποκλείεται τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, όταν και θα έχει αυξηθεί η ζήτηση, να φτάσει 20 ευρώ το κιλό στα ελληνικά ερίφια.
Παράλληλα δεν πρόκειται να υπάρξουν και σημαντικές διαφορές στα εισαγόμενα αμνοερίφια, με τις τιμές να πλησιάζουν αυτές των ελληνικών.
Ενδεικτική της φετινής κρίσης είναι η απόφαση πολλών καταναλωτών να αγοράσουν κομμάτι ακόμη και μισό κατσίκι ή αρνί, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος, συμπεριλαμβανομένων και υπόλοιπων ειδών του Πασχαλινού τραπεζιού.
Προ ημερών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) ζήτησε από την κυβέρνηση να μπει μέγιστη τιμή εμπορίας – διακίνησης και λιανικής πώλησης για τα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα.
Η ανακοίνωση της ΠΟΚΚ αναφέρει τα εξής:
«Οι ανατιμήσεις εξαιτίας των επικρατουσών δυσμενών συνθηκών, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, σε καύσιμα, ενέργεια και είδη λαϊκής κατανάλωσης έχουν καταστήσει δυσλειτουργική την αγορά και την οικονομία προβληματική με ανεπιθύμητες προεκτάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται αντιμέτωπος για ακόμα μια φορά και ο κλάδος των Κρεοπωλών.
Έχουμε διαπιστώσει και ταυτόχρονα επισημάνει προ πολλού ότι η αύξηση των τιμών πλήττει το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, που σημειωτέον είναι από τα χαμηλότερα της ΕΕ, και καθημερινά εντείνει τον αποδεκατισμό των μικρών επιχειρήσεων, που ως γνωστόν είναι η «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας.
Για ακόμα μια φορά ο παραδοσιακός κρεοπώλης, που είναι και ο τελικός αποδέκτης πριν τον καταναλωτή, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών που με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή, τη ποιότητα και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας επωμίζεται το κόστος προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Όμως, εύλογα γεννάται το ερώτημα για πόσο ακόμα θα αντέξει;
Για όλα τα ανωτέρω αιτούμεθα να τεθεί ένα όριο στη μέγιστη τιμή εμπορίας – διακίνησης και λιανικής πώλησης, προκειμένου εξασφαλίσουμε το συμφέρον του καταναλωτή και να αποφευχθεί η υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση όχι μόνο του κλάδου μας αλλά του χώρου του κρέατος γενικότερα.»
Πόσο θα στοιχίσει στους Ευρυτάνες το παραδοσιακό πασχαλιάτικο αρνί
Μια ‘ανάσα’ πριν από τον εορτασμό του Πάσχα και η ανησυχία καταναλωτών και παραγωγών κρέατος αυξάνεται με τη συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια σε όλα τα είδη τροφίμων και είδη διαβίωσης.
Ο Ευρυτανικός Παλμός μίλησε με κρεοπώλες και κτηνοτρόφους για τα επίπεδα που αναμένεται να κυμανθούν οι φετινές τιμές του ντόπιου αμνοεριφίου στην Ευρυτανία, προκειμένου οι Ευρυτάνες που κατά παράδοση μαζεύονται στα χωριά τους το Πάσχα ή παραγγέλνουν το ντόπιο κατσικάκι – αρνάκι και τους αποστέλλεται στον τόπο διαμονής τους, να γιορτάσουν το φετινό Πάσχα με τον πατροπαράδοτο τρόπο.
Φώτης Κακούρας – Κρεοπώλης Καρπενήσι
«Η τιμή του κατσικιού αυτή την εβδομάδα ανέρχεται στα 10 ευρώ, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα η τιμή θα φτάσει περίπου τα 12 ευρώ. Σχετικά με την τιμή του αρνιού αυτή την εβδομάδα η τιμή του ανέρχεται στα 10 ευρώ και πιθανότατα τη Μεγάλη Εβδομάδα η τιμή να ανέβει στα 11 ευρώ. Η αγοραστική κίνηση έχει πτώση τη φετινή χρονιά σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 50%. Είναι όμως ακόμη νωρίς, διότι ο κόσμος δεν έχει προβεί ακόμη σε παραγγελίες.»
Δεδούσης Περικλής – Κρεοπώλης Καρπενήσι
«Δεν έχουμε βγάλει ακόμη τιμές για το αρνί και το κατσίκι, διότι δεν έχει κλείσει κανένας τις τιμές από τους παραγωγούς. Επειδή όλοι περιμένουν υψηλές τιμές, δεν ορίζουν ακόμη τις τιμές για να δουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και ουσιαστικά τη Μεγάλη Δευτέρα που ξεκινάει επίσημα η περίοδος για τις γιορτές που θα κυμανθούν αυτές. Παραγγελίες πάντα έχουμε, αλλά λίγο πιο συγκρατημένα φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές, γιατί όλοι φοβούνται ένα υψηλό κόστος. Εμείς από τη μεριά μας προσπαθούμε να κρατήσουμε το κόστος όσο πιο χαμηλά γίνεται, για να μπορεί να ψωνίζει ο κόσμος.»
Ιωάννης Μαυραγάννης – Κρεοπώλης & Παραγωγός Καρπενήσι
«Χτες τελείωσε η εξαγωγή για Ισπανία και Ιταλία για το Καθολικό Πάσχα, οπότε από το Σάββατο ξεκινάει η εγχώρια σφαγή, σε ό,τι αμνοερίφια έχουν απομείνει, ώστε να τα παραλάβει ο μεγάλος ο έμπορος, στη συνέχεια ο μικρός και στο τέλος ο κρεοπώλης. Η τιμή λοιπόν θα κανονιστεί από τον έμπορο και τον παραγωγό. Την Παρασκευή θα υπάρχει μια πιο πλήρης εικόνα του εμπόρου με τον παραγωγό. Εγώ που τυγχάνει να είμαι και παραγωγός δεν έχω κανονίσει ακόμη τις τιμές, ώστε να δω τι θα κρατήσω στο μαγαζί μου και τι θα δώσω. Η αγοραστική κίνηση είναι μειωμένη, διότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες λόγω της αύξησης των ζωοτροφών, αλλά και του ρεύματος, που είναι της τάξεως άνω του 30%. Για το λόγο αυτό η τιμή του κατσικιού και του αρνιού θα ανέβει πάνω από 2,5 με 3 ευρώ σε σχέση με πέρυσι που ήταν γύρω στα 10 ευρώ. Στην Αθήνα η τιμή τους μπορεί να φτάσει και τα 14 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν παραγγελίες, αλλά περισσότερο ο κόσμος ρωτά τις τιμές για να γνωρίζει αν θα προμηθευτεί τεμάχιο ή κάποιο μέρος. Η αύξηση πάντως θα αφορά και το αρνί και το κατσίκι λόγω έλλειψης αμνοεριφίων, λόγω ζωοτροφών, καυσίμων και ρεύματος, καθώς και του Καθολικού Πάσχα, όπου δόθηκαν πολλά αμνοερίφια, που και αυτό επηρεάζει την τιμή. Το κατσίκι είναι ήδη στα 9 ευρώ συν τα σφαχτικά που θα είναι 2,5 ευρώ παραπάνω, οπότε η τιμή θα είναι ανεβασμένη. Βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις.»
Χρήστος Τσιαμπόκαλος – Κτηνοτρόφος Βαλαώρα
«Αισιόδοξες ακούγονται οι τιμές των αμνοεριφίων για τους κτηνοτρόφους, μα στην πραγματικότητα είναι το ίδιο χαμηλές με των προηγούμενων ετών. Έχει πάρει μια σχετική αύξηση 2-3 ευρώ ανά κιλό κρέατος απ’ ό,τι πέρυσι όμως με τον διπλασιασμό στις ζωοτροφές, την ακρίβεια στα καύσιμα και στην καθημερινότητα ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος! Το ίδιο συμβαίνει κι από τη μεριά του καταναλωτή καθώς όλες οι αυξήσεις επιβαρύνουν τα νοικοκυριά κάνοντας τις ημέρες του Πάσχα παραγωγών και καταναλωτών να περιστρέφονται γύρω από τα οικονομικά».
Αλεξάνδρα Βαγενά – Γεώργιος Τόλης – Κτηνοτρόφοι Μοναστηράκι
Η δουλειά του κτηνοτρόφου ήταν πάντα απαιτητική, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει δυσβάσταχτη με την ακρίβεια στις ζωοτροφές και τα καύσιμα, πόσο μάλλον σε ένα τόπο όπως τα Άγραφα που βρίσκεται μακριά από τις προμήθειες και το κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο. Οι τιμές ακόμη δεν έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά σίγουρα το κέρδος του παραγωγού είναι πολύ μικρό, συγκριτικά με τον κόπο και τα έξοδα, αν λάβουμε υπόψη ότι το σακί καλαμπόκι το αγοράζουμε περίπου 18 ευρώ κλπ. Θέλουμε να είμαστε πιστοί στην ποιότητα και την αγνότητα του προϊόντος μας, ενώ παράλληλα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μπορούν να προμηθευτούν οι καταναλωτές το εξαιρετικό κατσίκι ή αρνί Αγράφων.
Κωνσταντίνος Κατσιάδας – Κτηνοτρόφος Λιθοχώρι
Η τιμή φέτος του αρνιού και του κατσικιού είναι πάρα πολύ καλή περίπου στα 8 ευρώ φεύγει από τούς παραγωγούς. Ακόμα πιστεύω ότι πολύς κόσμος δεν αγόρασε για το πασχαλινό τραπέζι γιατί περιμένει κάποια μικρότερη τιμή. Για εμάς τούς παραγωγούς θα θέλαμε να υπάρχει μια τιμή πού να μπορεί και ο μέσος καταναλωτής να πάρει ντόπιο αρνί η κατσίκι, το λέω αυτό γιατί το μεγάλο χτύπημα για την κτηνοτροφία είναι η μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών και το ρεύμα, πού αυτά τα δύο θα οδηγήσουν μαθηματικά στον μαρασμό της ευρύτερης περιοχής μας.