Site icon evrytanikospalmos.gr

Σε απόγνωση οι Ξενοδόχοι της Ευρυτανίας

Σοφία Φλέγκα: «Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα»

Η Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ευρυτανίας κα Σοφία Φλέγκα, μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για όλα όσα αντιμετωπίζει ο κλάδος της όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας, αλλά και πώς βλέπει το επόμενο διάστημα με τη μετακίνηση από νομό σε νομό να απαγορεύεται ακόμη.

Ε.Π. Ο κλάδος του τουρισμού έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα με την πανδημία. Πώς είναι η κατάσταση στα ξενοδοχεία της Ευρυτανίας, αυτή τη στιγμή;

Σ.Φ. Ο τουρισμός και η εστίαση είναι όντως οι κλάδοι που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Μετά λύπης, αυτή τη στιγμή μετράμε περίπου 14 μήνες εν μέσω πανδημίας (από τον Μάρτιο 2020) εκ των οποίων τους 5 μήνες από αυτούς ήμασταν εν λειτουργία και τους υπόλοιπου 9 μήνες είμαστε κλειστά !!! Για την Ευρυτανία αυτοί οι 9 μήνες περιλαμβάνουν τις περιόδους αυξημένης ζήτησης και πληρότητας. Αν και ο κ. Θεοχάρης έχει ανακοινώσει ότι το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνει στις 14 Μάη, δυστυχώς δεν έχει λάβει υπόψιν του ότι τα τουριστικά καταλύματα δεν είναι μόνο τα εποχικά, αλλά και τα 12μηνης λειτουργίας, είτε αυτά βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις είτε βρίσκονται σε ορεινούς προορισμούς, όπως ο δικός μας.

Όλοι μας είμαστε απογοητευμένοι και όλοι είμαστε σε μια κατάσταση στην οποία δεν ξέρουμε τί να περιμένουμε. Όποτε και αν ανοίξει ο Τουρισμός και οι μετακινήσεις στη χώρα μας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα έσοδα και οι πληρότητες δεν θα είναι επαρκείς να καλύψουν έστω και στο 10% τον χαμένο χρόνο. Σίγουρα δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν τα πάγια έξοδά μας, τα οποία καθ’ όλο το διάστημα αυτό δεν έχουν σταματήσει να τρέχουν. Ανοίγοντας τα καταλύματά μας, για 2η χρονιά με την έναρξη της θερινής περιόδου, σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο και φυσικά δεν θα αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πολύ φοβόμαστε, μετά το πέρας του καλοκαιριού, ότι θα ξαναέρθουμε σε καταστάσεις εγκλεισμού, χάνοντας ακόμη μια κρίσιμη Φθινοπωρινή και ίσως Χριστουγεννιάτικη περίοδο. Ειλικρινά δεν ξέρω πόσες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να το διαχειριστούν και να παραμείνουν εν λειτουργία με αυτή την παρατεταμένη κρίση.

Ε.Π. Τι αντίκτυπο θα έχει στον κλάδο σας το συνεχόμενο lockdown σε εστίαση και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό που θα ισχύει όπως φαίνεται και το Πάσχα;

Σ.Φ. Είμαστε ήδη πεπεισμένοι, από τον Φεβρουάριο κιόλας, ότι το Πάσχα δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση. Έχουμε ήδη φτάσει αρχές Απριλίου και ακόμη δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση. Μόνο σκόρπιες πληροφορίες δεδομένων από τα τηλεπαράθυρα μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών, οι οποίες αλλάζουν με την ώρα χωρίς καμιά σύγκληση απόψεων μεταξύ τους. Για το Πάσχα, αν και υπάρχει μια μικρή ζήτηση και ερωτήματα επισκεπτών, για το αν λειτουργούν τα καταλύματα και για το αν θα λειτουργήσουν το Πάσχα, δεν είναι σημείο ότι αυτή η ζήτηση θα μετατραπεί σε οριστικές κρατήσεις με προκαταβολές. Και πώς να μετατραπεί άλλωστε με τόση αβεβαιότητα. Από την Ισραηλινή αγορά υπάρχουν αρκετά ερωτήματα για κρατήσεις, τα οποία είναι και αυτά στην αναμονή. Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού ότι η Εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εξίσωση ανοίγματος των μετακινήσεων. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της οικονομίας, κάτι αντίστοιχο που δόθηκε από τον Βρετανό Πρωθυπουργό και το οποίο μέχρι στιγμής τηρείται. Με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό θα μπορέσει η κάθε επιχείρηση και ο κάθε επαγγελματίας να κάνει την απαιτούμενη οργάνωση. Ξέρετε δεν μπορούμε να περιμένουμε την Μεγάλη Τετάρτη για να μας ανακοινώσουν ότι την Μεγάλη Παρασκευή θα υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση. Σας το λέω από τώρα ότι κανένας μας δεν θα ανοίξει. Για ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο και όχι μόνο θα πρέπει να υπάρξουν τελικές ημερομηνίες λειτουργίας και η περίοδος του Πάσχα πιστεύουμε ότι δεν θα είναι μία από αυτές.

Ε.Π. Ποια η θέση σας ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ευρυτανίας για τη διαχείριση της πανδημίας αναφορικά με τον κλάδο σας;

Σ.Φ. “Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα¨. Έχουμε καταλύματα ανοιχτά, στην ουσία όμως κλειστά γιατί απαγορεύονται οι μετακινήσεις και κανείς μας ούτε μπορεί να γνωρίζει πότε θα αρθεί το μέτρο αυτό, αλλά ούτε υπάρχει λόγος να κάνουμε εικασίες και προβλέψεις. Δυστυχώς το άγνωστο και ειδικά οι καταστάσεις που ζούμε τον τελευταίο χρόνο απαιτούν μόνο υπομονή και όσο μπορούμε να είμαστε υγιείς, ψυχικά και σωματικά. Ευχόμαστε ειλικρινά να μην περάσουν 10 ακόμη χρόνια δύσκολης οικονομικής κατάστασης για να βγούμε από την κρίση που έχει δημιουργήσει και θα δημιουργήσει στην πορεία η πανδημία αυτή.

Ε.Π. Είναι βιώσιμη η κατάσταση στα Ξενοδοχεία και τους Ξενώνες του τόπου μας μετά από πάνω από ένα χρόνο απραξίας; Υπήρξαν μέτρα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις σας;

Σ.Φ. Τα μέτρα ενίσχυσης που δόθηκαν είναι γνωστά σε όλους μας. Η κυβέρνηση σε κάποια “έτρεξε” πολύ γρήγορα και σε κάποια ακόμη καθυστερεί. Οι ξενοδόχοι της Ευρυτανίας δεν είναι ευχαριστημένοι με τα μέτρα. Θα μπορούσαν να ήταν πολύ ευνοϊκότερα, ειδικά αυτό της Επιστρεπτέας. Τουλάχιστον για την ώρα έχουν ευνοηθεί αρκετά οι εργαζόμενοι με το μέτρο της αναστολής και είναι και το μέτρο αυτό που θα πρέπει η κυβέρνηση να τρέξει και με το ολικό άνοιγμα της αγοράς, όπως ακριβώς έπραξαν καθ’ όλο το 2020. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να καταλάβουμε ότι οι πραγματικές δυσκολίες για τα καταλύματα της Ευρυτανίας θα έρθουν με το άνοιγμα. Όχι μόνο για τα καταλύματα, αλλά για ολόκληρο τον επαγγελματικό κόσμο. Εκεί θα πρέπει να έρθει η ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης, λαμβάνοντας ενισχύσεις και μέτρα που θα καλύπτουν τόσο τον εργαζόμενο αλλά και την επιχείρηση μέχρι να ορθοποδήσει. Κανείς μας δεν περιμένει ότι με το άνοιγμα όλα θα είναι όπως πρώτα. Θα πάρει αρκετό χρόνο και η στήριξη θα πρέπει να είναι γενναία και φυσικά μακροπρόθεσμη.

Exit mobile version