Εκ νέου στο Υπουργείο το θέμα
Με επιτυχία η σύσκεψη στο Αγρίνιο
Η νέα χάραξη ως ενδεχόμενο
Το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών για το δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι, με την παρουσία βουλευτών, αυτοδιοικητικών και φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου.
Μοναδικό θέμα της σύσκεψης ήταν η συστράτευση και ο συντονισμός δράσεων προς τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να υλοποιηθεί επιτέλους ο δρόμος Αγρίνιο – Καρπενήσι, ο οποίος από το 1995 έχει ενταχθεί σε διευρωπαϊκό δίκτυο. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε πλήθος κόσμου, με πολλές όμως απουσίες.
Σημαντική ήταν η παρουσία του Δημάρχου Καρπενησίου Νίκου Σουλιώτη και του Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή τους σε αυτή την δράση. Οι ενεργοί πολίτες ζήτησαν να προχωρήσουν οι ενέργειες, ώστε το έργο να μπει στις ράγες με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Από τη σύσκεψη αυτή προέκυψε ότι η κοινωνία των πολιτών με το δυναμικό ‘παρών’ της στην εκδήλωση πήρε “στη πλάτη της” ένα τόσο μεγάλο έργο για την περιοχή που δεν έχει μόνο τοπικό χαρακτήρα αλλά εθνικό (έργο ενταγμένο από το 1995 στο διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο) και θα πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για την κατασκευή του δρόμου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στο τέλος της σύσκεψης εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου να ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό νέα συνάντηση με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των βουλευτών του Νομού Αιτ/νίας, καθώς και του Βουλευτή Ευρυτανίας –που απουσίαζε από τη σύσκεψη – , των Περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδος, των Δημάρχων Αιτ/νίας και Ευρυτανίας και αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής, συνάντηση που πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες.
Το ενδεχόμενο νέας χάραξης
Στη σύσκεψη εκτός των υπολοίπων παραμέτρων που συζητήθηκαν, υπό συζήτηση τέθηκε και το προσχέδιο για μια νέα χάραξη του δρόμου, το οποίο συνέταξε εθελοντικά ο Ευρυτάνας Μηχανικός κ. Πέτρος Κούτσικος. Η νέα αυτή προοπτική που δίνει ο κ. Κούτσικος κάνει λόγο για έναν νέο δρόμο που θα ξεκινά από το χωριό Βουτύρο έξω από το Καρπενήσι και μέσω σήραγγας θα καταλήγει στη Γέφυρα της Επισκοπής. Η νέα αυτή διαδρομή θα γίνεται μέσα σε 20 λεπτά και θα είναι κάτω από 20 χιλιόμετρα, ενώ ο νότιος προσανατολισμός της θα λύσει το πρόβλημα των χιονοπτώσεων και παγετού που αντιμετωπίζει ο σημερινός δρόμος Καρπενήσι – Αγρίνιο. Ένα τέτοιο σχέδιο βέβαια, χρειάζεται μελέτη και προφανώς μεγαλύτερα κονδύλια, τα οποία όμως θα εξοικονομηθούν από τους αποχιονισμούς δρόμων που θα γλιτώσει η Περιφέρεια. (Βλ. χάρτη)
Τι δήλωσαν οι συμμετέχοντες
Η δήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί με τους συμπατριώτες μας Ευρυτάνες θα διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος να υλοποιήσει ΑΜΕΣΑ το έργο “κατασκευή δρόμου Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία”. Η συντονιστική έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές για το δρόμο που εκκρεμεί τουλάχιστον μία δεκαετία, ενώ παράλληλα υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στη σύσκεψη.Το συντονιστικό πολιτών θα συνεχίσει τη δραστηριότητα του και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις. Απευθύνει κάλεσμα σε όσους πολίτες δεν έχουν υπογράψει να το πράξουν ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: Να γίνει άμεσα ο νέος δρόμος Αγρίνιο-Καρπενήσι».
Η δήλωση του Δημάρχου Αγρινίου Παπαναστασίου
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου δήλωσε για το θέμα: «Την Τετάρτη έχω συνάντηση στο υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα, για όλα αυτά τα κομμάτια, γιατί είναι έργα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια πριν […]. Χαίρομαι πάρα πολύ που δημιουργείται μία μαζικότητα διεκδίκησης για ένα θέμα το οποίο μας ταλαιπωρεί πάρα πολλά χρόνια. Είναι ανεκδιήγητο αυτό πραγματικά που συμβαίνει καθώς δεν είναι ούτε Εθνική οδός, ούτε ένας απλός δρόμος είναι άθλια η κατάσταση είναι αδιανόητο να χρηματοδοτούνται έργα σε άλλες περιοχές της χώρας και αυτό το κομμάτι να μείνει έτσι γιατί μιλάμε για έναν δρόμο που είναι Πλατυγιάλι – Ιόνια οδός- Αγρίνιο-Καρπενήσι – Λαμία. [..] Πρόκειται για ένα άξονα που ενώνει το Ιόνιο με το Αιγαίο ένας κάθετος άξονας που είναι ανάγκη να γίνει χθες.[..]Χρειάζεται πίεση στην κυβέρνηση σε κάθε κυβέρνηση έχω πάει και στο προηγούμενο υπουργείο έχω πάει και στο τωρινό υπουργείο. Δεν θα σταματήσω, θα συνεχίσω».
Η δήλωση Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας
«Στην συνάντηση στο Αγρίνιο για την ανάδειξη της αναγκαιότητας του οδικού
δικτύου Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία, είχαμε την δυνατότητα
να ενώσουμε τις φωνές μας με τους Βουλευτές της περιοχής, την
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, του Δήμους, τους φορείς αλλά και με την
κίνηση πολιτών. Στην συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις
μέχρι στιγμής εξελίξεις αλλά και να εστιάσουμε στις επόμενες ενέργειες.
Η ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν για ένα οδικό δίκτυο ζωτικής σημασίας για
την περιοχή μας».
Η δήλωση των εκπροσώπων του Δήμου Αγράφων
Οι εκπρόσωποι του Δήμου Αγράφων δήλωσαν για το θέμα: «’Έτσι μαζί με τις χιλιάδες υπογραφές πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί για αυτό το θέμα, υψώσαμε όλοι μαζί και τη φωνή μας για ένα έργο στρατηγικής σημασίας και για τους δύο νομούς αφού θα προσφέρει στους πολίτες μια καλύτερη ποιότητα ζωής κάνοντας τις μετακινήσεις εμπορευμάτων και ανθρώπων πολύ πιο σύντομες και ασφαλέστερες και έτσι θα βγουν οι περιοχές μας από την απομόνωση. Ο Δήμος Αγράφων ανταποκρίθηκε σύσσωμος σε αυτό το κάλεσμα- διεκδίκηση ενός δικαίου αιτήματος που περιμένει λύση πολλά χρόνια, από τον Δήμαρχο κ. Αλέξη Καρδαμπίκη και τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης του.»
Δήλωση Δημάρχου Καρπενησίου
«Με πολύ μεγάλη χαρά συμμετείχα το Σάββατο το βράδυ στο κάλεσμα της Επιτροπής για την διεκδίκηση της κατασκευής του έργου Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι- Λαμία, που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου. Ενώσαμε τις φωνές μας μαζί με τους Δημάρχους Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους δύο Περιφερειάρχες, τους Βουλευτές που ήταν παρόντες στην εκδήλωση και αναδείξαμε τις προοπτικές και την αξία του συγκεκριμένου έργου. Είναι γεγονός ότι έχει χαθεί χρόνος αλλά πιστεύομε μετά την προχθεσινή συγκέντρωση ότι είναι η ώρα να παρθούν γενναίες αποφάσεις για να μπορέσουμε να βλέπουμε έναν άξονα που ενώνει δύο θάλασσες, ενώνει τρεις μεγάλους δρόμους και βγάζει οριστικά από την απομόνωση περιοχές σαν τη δική μας, να γίνει πραγματικότητα».
Η τοποθέτηση ενός ενεργού πολίτη
Ο Παναγιώτης Μακρής, νέος αγρότης και επιχειρηματίας με έδρα τον Άγιο Γεώργιο Επισκοπής, είναι από τους πιο ενεργούς πολίτες – μέλη του συντονιστικού για το δρόμο Αγρίνιο – Καρπενήσι. Μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για τη σύσκεψη και τις προοπτικές:
«Η συνάντηση στην προκειμένη περίπτωση, εξελίχθηκε απίστευτα ωραία. Η συμμετοχή των Πολιτών , μπορώ να πω ότι έκλεψε τη παράσταση. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις των πολιτικών φορέων, ότι εξεπλάγησαν στη θέαση τόσων πολιτών, καθώς δεν είχε προηγηθεί ανάλογη συμμετοχή τα τελευταία χρόνια σε παρόμοιες συναντήσεις.
Ακούστηκαν οι τοποθετήσεις των φορέων. Δυστυχώς λόγω πίεσης χρόνου, έγινε λάθος στο συντονισμό και δεν συζητήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτών σχετικά με το θέμα. Αυτό όμως είναι κάτι που σκοπεύουμε να διορθωθεί, στις συναντήσεις που προγραμματίζονται να ακολουθήσουν από τη συντονιστική επιτροπή. Το κλίμα ήταν ενδιαφέρον και ευχάριστο διότι επικράτησε ηρεμία και ποιοτική αντιμετώπιση της κατάστασης. Άλλωστε το πρόβλημα όπως και η λύση, θα είναι κοινά για όλους τους πολίτες, τις κοινότητες, τους δήμους και τις περιφέρειες που θα φέρει πιο κοντά αυτό το έργο!
Και το συμπέρασμα που ακούστηκε σύσσωμο από τους φορείς, είναι ότι αν υπάρξει στο θέμα μας, Πολιτική Βούληση, η ολοκλήρωση της μελέτης και η κατασκευή του οδικού άξονα, μπορεί να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί ΆΜΕΣΑ.
Οι φορείς δεσμεύτηκαν προσωπικά, να μην επιτρέψουν να ‘κοιμηθεί’ ξανά αυτό το έργο κομβικής σημασίας.
“Αυτός ο δρόμος δεν είναι έργο που θα πάει κάποιον στο χωριό του πιο γρήγορα”.
Είναι ένα έργο Ανάπτυξης της Κυκλικής Οικονομίας για όλη τη Χώρα.
Είναι ένα μέσο ένωσης της Δυτικής με την Ανατολική Ελλάδα.
Είναι ο Λόγος που θα επικοινωνήσουν Εμπορικά, Βιομηχανικά και Τουριστικά τα Λιμάνια του Βόλου, της Στυλίδας και των Καμένων Βούρλων με το Πλατυγιάλι Αστακού, το Λιμάνι Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας και ταυτόχρονα θα συνδεθεί στο πιο Κεντρικό Τμήμα της Χώρας, η Ιόνια Οδός με την Αθηνών Θεσσαλονίκης.
Και το σημαντικότερο για τους λάτρεις των Λιμνών, Βουνών και Ποταμών είναι ότι θα έρθουν πιο κοντά η Λίμνη Πλαστήρα με τη Λίμνη Τριχωνίδας, τη Λίμνη των Κρεμαστών του Καστρακίου και του Στράτου.
Νοιώθω σίγουρος και απόλυτα αισιόδοξος, ότι αυτό το υπέροχο έργο θα βοηθήσει όλες τις περιοχές κοντά τους και τις γειτονικές αυτών, περιοχές.
Έτσι και στο Δήμο Αγράφων όπου μένω μόνιμα από όταν γεννήθηκα και επέστρεψα μετά τις σπουδές μου το 2016.
Έχω επενδύσει στο τόπο μου, τα χρόνια μου και τις δυνάμεις μου. Έχω χτίσει την επαγγελματική μου βάση στη Γη των προγόνων μου. Συνεχίζω κατά 4η γενιά από το 1952, την επιχειρηματική δραστηριότητα της Οικογένειάς μου
και αυτή τη στιγμή με τα λόγια μου, εκφράζω και συμπληρώνω τη πλευρά όλων των φίλων μου, των συγχωριανών μου και των Πολιτών που Αγαπούν το τόπο μας.
Αυτούς που μετανάστευσαν και η καρδιά τους χτυπάει στο παλμό της Ευρυτανίας.
Και αυτούς που έμειναν να αγωνιστούν και να επενδύσουν μόνιμα στη Γη της Ευρυτανίας. Που έκαναν οικογένειες και κράτησαν τα σχολεία επί σειρά ετών , ενώ η πολιτεία μας ξέχναγε αργά και βασανιστικά.
Η πολιτεία που δεν δημιούργησε υποδομές να κρατήσει τους νέους στο σπίτι του. Δεν δημιούργησε παιδεία και εκπαίδευση στη νοοτροπία, του να αξιοποιήσω τους καρπούς που παράγει ο Τόπος Μου. Έτσι οδηγήθηκαν οι άνθρωποι στις μεγαλουπόλεις και ερήμωσαν τα χωριά.
Έτσι πιστεύω κι εγώ, Ότι αυτό το Έργο θα βοηθήσει το Τόπο Μας.
Αυτός ο δρόμος θα μειώσει το κόστος μεταφορών.
Αυτός ο δρόμος θα παρέχει ασφάλεια.
Αυτός ο δρόμος θα φέρει τουρισμό.
Ο τουρισμός θα φέρει χρήματα για επενδύσεις.
Ο τουρισμός θα φέρει ανάπτυξη στα χωριά, στις ταβέρνες, στα χωράφια, στη κτηνοτροφία, στις υπηρεσίες, στα σχολεία, στην οικοδομή.
Το Καρπενήσι, ο Προυσός, το χιονοδρομικό, η Τατάρνα, τα Άγραφα, τα γεφύρια, οι καταρράκτες, τα μονοπάτια, οι θέες …. όλα τα ιστορικά , πολιτιστικά, κοινωνικά αρχαιολογικά και όσα άλλα αξιοθέατα θα νιώσουν αυτό που λέγεται Ανάπτυξη.
Προφανώς και θα είναι στο χέρι μας να χτίσουμε πράσινη ανάπτυξη με οικολογική συνείδηση για τη παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές…!»