Καταφεύγουν στην οδό της δικαιοσύνης για τα αναδρομικά
‘ Χάσαμε το 50% των συντάξεων. Τα βάσανά μας όμως δεν έχουν τελειωμό’
Ο Αλέξης Μητρόπουλος στις 16 Νοεμβρίου στο Καρπενήσι
Αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό όλο το ρεπορτάζ
Τα μέλη του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Ευρυτανίας και ο Πρόεδρος κ. Αλατάρης Σεραφείμ αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό για το πως μπορούν όλοι οι συνταξιούχοι να καταφεύγουν στην οδό της διεκδίκησης χρημάτων που δικαιούνται και τους έχουν αφαιρεθεί εξαιτίας μνημονίου. Με κλίμα συσπείρωσης και συγκρατημένης αισιοδοξίας, μιλούν για τις ‘περιπέτειες’ στη διεκδίκηση των αυτονόητων και τα αδιέξοδα που του οδήγησαν οι πολιτικές αποφάσεις των νυν και προηγούμενων κυβερνήσεων. Το 2012 ψηφίστηκαν δυο νόμοι παράνομοι ο 4051 και ο 4093. Το 2015 αποφασίστηκε ότι οι δυο νόμοι πρέπει να απορριφθούν. Αυτό ήταν το έναυσμα ώστε πολλοί να προσφύγουν στα δικαστήρια
Αιτήσεις αναδρομικών συντάξεων με ηλεκτρονική μορφή
Πρώτη κίνηση στον αγώνα της διεκδίκησης της επιστροφής των παρακρατημένων χρημάτων από τις συντάξεις τους είναι η υποβολή αίτησης. Από Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 η αίτηση και για το επικουρικό σταμάτησε να είναι ταχυδρομικής φύσεως και πλέον θα έχει ηλεκτρονική μορφή. Με την υποβολή της αίτησης ο συνταξιούχος πετυχαίνει διακοπή της παραγραφής της αξίωσής του για ένα εξάμηνο, έχοντας το χρόνο να σκεφτεί αν θα ακολουθήσει τη νομική οδό, και κατοχυρώνοντας το δικαίωμα σε περίπτωση που αλλάξει κάτι στη σχετική νομοθεσία. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να σκεφτεί αν θα κάνει προσφυγή στη δικαιοσύνη ή όχι. Είναι ουσιαστικά προαιρετική διαδικασία και αν κάποιος είναι κατασταλαγμένος από πριν στο τι θέλει, μπορεί να προχωρήσει στην διεκδίκηση παρακάμπτοντας την αίτηση και να πάει κατευθείαν δικαστικά. Η πρωτοβουλία της αίτησης ξεκίνησε απ’ τους εργατολόγους πρωινών εκπομπών τον κ. Ρουμανιά , τον κ. Μητρόπουλο κ.α. και ουσιαστικά ‘επιβλήθηκε’ σαν διαδικασία στο Υπουργείο.\
Ο δρόμος της δικαστικής οδού. Χρονοβόρος, αλλά η μόνη λύση
Το ουσιαστικό κομμάτι της διεκδίκησης είναι αυτό της δικαστικής οδού, το οποίο έχει ήδη δικαιώσει με πρωτόδικη απόφαση στην περίπτωση του συνταξιούχου Τσολογιάννη στη Θεσσαλονίκη. Οι συνταξιούχοι ακολουθώντας αυτή την διαδικασία ζητούν τα αναδρομικά ποσά που τους έχουν παρακρατηθεί και το ύψος του ποσού που θα τους επιστραφεί στην περίπτωση δικαίωσής τους, καθορίζεται από το ταμείο. Στην περίπτωση της περιορισμένης πληθυσμιακά Ευρυτανίας ο σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία να μαζέψει αιτήσεις από τα μέλη του και να τις στείλει σε εργατολόγους στην Αθήνα. Τα εξειδικευμένα γραφεία αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν ατομικές αγωγές από όλη την Ελλάδα, καταθέτοντας τις προσφυγές ομαδικά. Το πλεονέκτημα σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι το κόστος ανά δικηγορικό γραφείο με την ομαδική αγωγή υπολογίζεται στα 30 με 40 ευρώ, με επιπρόσθετη αμοιβή το 2% με 4% του δικηγόρου απ’ το εισπραχθέν ποσό αν εκδικαστεί υπέρ του συνταξιούχου. Στην περίπτωση που κάποιος αποφάσιζε να μη συμμετάσχει ομαδικά, αλλά ατομικά θα πλήρωνε αρκετά επιπλέον χρήματα. Η διαδικασία δεν φαίνεται να δίνει βραχυχρόνια αποτελέσματα, μιας και μετά την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου, σε περίπτωση που υπάρξει δικαίωση, ο συνταξιούχος πρέπει να περιμένει γύρω στα τρία χρόνια να εγκριθεί και άλλα περίπου δυόμιση χρόνια στο εφετείο, μετά το αναμενόμενο αίτημα έφεσης από την πλευρά του κράτους. Περίπου έξι χρόνια χρειάζεται ώστε ο αιτών να λάβει πίσω τα χρήματά του.
Σε απόγνωση οι συνταξιούχοι για τις συντάξεις τους
Έντονη είναι η αγανάκτηση των συνταξιούχων, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα δέχονται άδικα τσουχτερές περικοπές στις συντάξεις τους. Τα χρόνια προϋπηρεσίας και τους κόπους τους αναλογίζονται με λύπη και δεν σταματούν να αγωνιούν για το αβέβαιο μέλλον των συντάξεών τους.
Το προεδρείο του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Ευρυτανίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Αλατάρη Σεραφείμ, δήλωσαν αποκλειστικά στον ‘Ευρυτανικό Παλμό’ σχετικά με το θέμα των συντάξεων, αναφερόμενοι στις περικοπές που δέχθηκαν αλλά και στις δικαστικές διαμάχες που δεν έχουν τέλος, διεκδικώντας τα αυτονόητα: ‘‘Οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση. Από το 2010 έως σήμερα τους έχει αφαιρεθεί, με παράνομους τρόπους και αντισυνταγματικούς Νόμους, σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους.
Η μείωση που έχουμε υποστεί ο καθένας ξεχωριστά και ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας μας, την κατηγορία εκπαίδευσης και την θέση ευθύνης που κατείχαμε, είναι περίπου 40% -50%.
Τα βάσανά μας όμως δεν έχουν τελειωμό. Σήμερα 12 Νοεμβρίου δεν ξέρουμε αν οι συντάξεις μας θα γλυτώσουν το τσεκούρι της περικοπής του 18% από 1/1/19 και φυσικά έπεται η μείωση του αφορολόγητου από 1//1/20.
Μας ανάγκασαν να υποβάλλουμε αιτήσεις για αναδρομικά παράνομων μειώσεων ή να τρέχουμε στα Δικαστήρια, με σημαντικό οικονομικό κόστος, για να δικαιωθούμε μία εξαετία μετά.
Όμως, δεν θα το βάλουμε κάτω. Καλούμε όλους τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους του Νομού μας να εγγραφούν στον Σύλλογο και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε, με όλα τα νόμιμα μέσα, ότι μας στέρησαν παράνομα αυτά τα χρόνια οι Μνημονιακοί Νόμοι’’.
Πρωτοβουλία για διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας με την καθοδήγηση ειδικών
Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Ευρυτανίας και ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ευρυτανίας συνδιοργανώνουν ομιλία του Καθηγητή Εργατικού Δικαίου και Προέδρου της ΕΝΥΠΕΚΚ, κ. Αλέξη Μητρόπουλου με θέμα: ‘‘Το παρόν και το μέλλον των συντάξεων’’. Θα παραβρίσκεται ο νομικός, ειδικός σε θέματα συντάξεων κ. Στάθης Χριστοδουλέλης. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Καρπενησίου την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ.. Οι δύο Σύλλογοι καλούν τα μέλη τους, αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες να παραβρεθούν στην ενημερωτική ημερίδα.
Σεραφείμ Αλατάρης – Πρόεδρος: ‘‘ Πήρα τη σύνταξη μέσα στο μνημόνιο, μειωμένη 50% σε σχέση με αυτό που δικαιούμουν’’
Δημήτρης Αποστολόπουλος – Αντιπρόεδρος: ‘‘Με δεδομένο τις μέχρι σήμερα διακυβερνήσεις, δεν είμαι σίγουρος, αν θα δικαιωθούμε’’
Παναγιώτης Παπαδογούλας – Γραμματέας: ‘‘Οι συνταξιούχοι ήταν τα εύκολα θύματα. Μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα χρήματα από τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και όχι να επιλέξουν τους συνταξιούχους’’
Ελευθέριος Γιαταγάνας – Μέλος: ‘‘Έχω κάνει και γω πρόσφατα την αίτηση, με την ελπίδα ότι θα πάρω πίσω ότι μου ανήκει’’
‘‘Οι συνταξιούχοι είναι στην πιο ανίσχυρη θέση ακόμα και από τους εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους, μιας και δεν έχουν το όπλο της απεργίας’’