Σε κλίμα κατάνυξης γιορτάστηκε και φέτος η Μεγαλομάρτυς Αγία Βαρβάρα, στο Λημέρι του Δήμου Αγράφων χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου.
Το πρωί της Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η εορταστική Θεία Λειτουργία στον κεντρικό Ι. Ναό του Λημερίου που είναι αφιερωμένος στην Αγία Βαρβάρα, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από πολλές περιοχές της Ευρυτανίας, αλλά και πολλών ιερέων οι οποίοι συνόδευαν το Μητροπολίτη Καρπενησίου.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία και έπειτα καφές στα καφενεία του χωριού, προσφορά του Συλλόγου Λημεριωτών ‘Ο Κατσαντώνης’.
Στη γιορτή παρευρέθηκαν εκτός των άλλων, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Γρηγόρης Παπαθανάσης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Παπαδημητρίου.
Ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας είναι πολύ σημαντικός για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες που κάθε χρόνο βρίσκονται στη Θεία Λειτουργία, προσφέροντας τάματα στη θαυματουργή Αγία. Ο βίος της Αγίας μαρτυρά και το μεγαλείο της.
Ο Βίος της Αγίας Βαρβάρας
Η Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) και ήταν κόρη του ειδωλολάτρη Διοσκόρου ο οποίος ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως. Ο πατέρας της φανατικός ειδωλολάτρης, εξοργίσθηκε τόσο όταν έμαθε ότι η κόρη του ασπάστηκε το Χριστιανισμό που την κυνήγησε με το ξίφος του για να την φονεύσει. Η Αγία κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα, Μαρκιανό, κατηγορώντας την για την πίστη της. Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό και καθύβρισε τα είδωλα. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, διεπομπέφθη γυμνή στην πόλη και τέλος σφαγιάσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της. Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Στην Ορθόδοξη εικονογραφία η Αγία Βαρβάρα ζωγραφίζεται πολλές φορές μ’ ένα ποτήριο στο χέρι όντας προστάτιδα ενάντια στο αιφνίδιο θάνατο και μη θέλοντας να στερηθούν οι ετοιμοθάνατοι την θεία κοινωνία. Συχνά τη συναντούμε κοντά σ΄ έναν πύργο (με τρία παράθυρα) ή κρατώντας ένα βιβλίο (για τους ετοιμοθάνατους) ή ένα κλαδί φοίνικα.