Κρίσιμα γεγονότα συμβαίνουν καθημερινά ανάμεσά μας. Το κοινό αυτών; Οι άμεσες ή έμμεσες συνέπειες σε όλους μας, μιας και είμαστε απόλυτα συνδεδεμένοι. Κάτι τέτοιο ήρθαν να μας διδάξουν οι συνέπειες του Covid19, οι κάθε άλλο παρά φυσικές καταστροφές, η έξαρση της βίας που αυξάνεται ραγδαία (12η γυναικοκτονία σήμερα, για να μην μείνουμε παραπονεμένοι). Και ο αντίκτυπος; Έξαρση ανασφάλειας, φόβου, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων. Σε όλους μας. Μέσα από ένα απλό παράδειγμα από τον φυσικό κόσμο που δείχνει τη σύνδεση των οικοσυστημάτων, φαίνεται πόσο συνδεδεμένα είναι τα πάντα μεταξύ τους: «Κάθε χρόνο ένα τεράστιο σύννεφο αφρικανικής σκόνης, που περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά για το έδαφος, ταξιδεύει από την έρημο Σαχάρα πιο πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό και πέφτει σαν βροχή στο δάσος του Αμαζονίου, όπου λειτουργεί ως λίπασμα. Με άλλα λόγια, η απόλυτη ξεραϊλα μιας ηπείρου καθιστά δυνατή την ευημερία ενός πλούσιου οικοσυστήματος πάνω σε μια άλλη” (Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ, 2022).
H έννοια της συνδεσιμότητας αναλύεται στο βιβλίο «Συνδεδεμένοι» (Χρηστάκης & Fowler, 2022) αναφορικά με τα κοινωνικά δίκτυα που διαμορφώνονται μεταξύ των ανθρώπων. Δεν αναφέρομαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στις σχέσεις που χτίζουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, οι οποίες χαρακτηρίζονται από δύο χαρακτηριστικά, σύνδεση (ποιος σχετίζεται με ποιον) και μετάδοση (τι μεταβιβάζεται μέσω αυτών των δεσμών σύνδεσης). Η έρευνα αναφέρει πως σε όλα τα δίκτυα των ανθρώπων υπάρχουν 6 βαθμοί απόστασης και 3 βαθμοί επιρροής. Το πρώτο σημαίνει πως όλοι οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους έχοντας ως συνδετικούς κρίκους το πολύ 6 κοινωνικές συνδέσεις, ενώ το δεύτερο πως έχουν επιρροή στους 3 πρώτους βαθμούς σύνδεσης. Με άλλα λόγια, εάν έχουμε 20 στενές επαφές, έχουμε επιρροή σε αυτές (1ος βαθμός), στις επαφές αυτών (2ος βαθμός) και στις επαφές των επαφών αυτών (3ος βαθμός). Ή, εάν ο καθένας από εμάς έχει 20 στενές επαφές, καθεμιά από τις οποίες έχει πάλι 20, καθεμιά από τις οποίες έχει πάλι 20, η επιρροή μας φτάνει στα 20*20*20= 8.000 άτομα!
Με άλλα λόγια, όλο το Καρπενήσι.
Σε ποιους τομείς όμως μπορούμε να δούμε την επιρροή μας; Οι έρευνες είναι αμέτρητες και καλύπτουν τομείς όπως η μετάδοση ασθενειών, η οικονομική ευημερία, η πολιτική, η βία, η επιλογή ερωτικού παρτενέρ και η χαρά. Πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι της χαράς, η έρευνα αναφέρει:
«Μαθηματικές αναλύσεις αναφέρουν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να είναι 15% πιο χαρούμενος, εάν βρίσκεται σε 1ο βαθμό σύνδεσης με έναν χαρούμενο άνθρωπο. Ενώ το όφελος δεν σταματά εκεί, μιας και στον 2ο βαθμό σύνδεσης το ποσοστό είναι 10% και 6% στον 3ο βαθμό σύνδεσης. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν φίλους με πολλούς φίλους, είναι πολύ πιθανόν να είναι περισσότερο χαρούμενοι». Άνθρωποι άγνωστοι, που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ, μπορούν να επηρεάζουν τη διάθεσή μας δηλαδή.
Στο ίδιο μήκος κύματος, υπάρχει 15% πιθανότητα κάποιος να ψηφίσει, εάν κάποιος από τους ομιλητές σε μια συζήτηση που λάβει μέρος, σκοπεύει να ψηφίσει. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι μόνο ρόδινα, μιας και σύμφωνα με την έρευνα, η ύπαρξη ενός κοινού φίλου που είναι παχύσαρκος, σχεδόν τριπλασιάζει τον κίνδυνο να γίνεις κι εσύ παχύσαρκος(!).
Τι θέλω να πω με όλα αυτά που δεν αποτελούν ούτε το 1% της έρευνας; Πως οι σκέψεις και οι πράξεις μας μετράνε. Και, μάλιστα, παραπάνω από ό,τι νομίζουμε. Αρκεί να έχεις στο νου σου τα 8.000 άτομα.
Και όσο διευρύνεις τον κύκλο σου, σίγουρα δεν θα είναι μόνο αυτά!