Χρόνος προετοιμασίας: 30’ | Χρόνος ψησίματος: 50’ | Μερίδες: 8
Υλικά
Για την τάρτα
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκάλευρο
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml χλιαρό Φρέσκο γάλα
100 ml Ελαιόλαδο
100 ml χλιαρό Νερό
1 κοφτό κ.γ Μπέικιν πάουντερ
Αλατοπίπερο
Για τη γέμιση
800 γρ χόρτα και μυρωδικά εποχής (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, μυρώνια, καυκαλήθρες)
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ κομμένα
50 ml Ελαιόλαδο
300 γρ γραβιέρα Νάξου ή άλλη αν μας αρέσει
½ φλιτζάνι τσαγιού ξινός αλευρένιος τραχανάς
3 Αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
100 ml Φρέσκο γάλα
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπείκιν, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας σιγά σιγά στο νερό, έως ότου γίνει μια μαλακιά ζύμη, η οποία δεν κολλάει στα χέρια. Την φήνουμε για ½ ώρα στην άκρη. Βάζουμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια, 100ml νερό, αλάτι, και όταν αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε 5 λεπτά έως ότου μαραθούν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, λίγο αλάτι, πιπέρι και τη γραβιέρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους ½ εκατ. Λαδώνουμε ένα ταψί 28 εκ. και στρώνουμε μέσα τη ζύμη, ώστε να καλύπτει καλά και τα τοιχώματα. Από πάνω απλώνουμε το μείγμα με τα χόρτα και τέλος το μείγμα αυγών – γραβιέρας.
Πηγή: www.misstasty.gr