Όλες οι δράσεις – προτάσεις της Επιτροπής
Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 συνεδρίασε η Επιτροπή «Άγραφα 1821-2021» με σκοπό τον συντονισμό δράσεων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η πρόεδρος της Επιτροπής κα Κοτρώνα Αννέτα ανέφερε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας επιθυμεί να συνδιοργανώσει με τον Δήμο Αγράφων την εκδήλωση για τη μάχη της Τατάρνας. Τόνισε επίσης ότι εκτός των άλλων εκδηλώσεων, θα διεξαχθεί ανεξάρτητα από τις υγειονομικές συνθήκες, καθώς δεν απαιτείται η παρουσία κοινού, μια μουσική εκδήλωση την 20ηή 21ηΙουνίου στην έδρα του Δήμου, το Κερασοχώρι για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με την συμμετοχή της εθελοντικής ομάδας «ΕΠΠΙ-δρούμε».
Συγγραφή βιβλίων, συνέδρια και αναπλάσεις
Τα μέλη της επιτροπής πρότειναν μία σειρά από δράσεις με τον π. Ευάγγελο Φεγγούλη να προτείνει: Ανάπλαση του χώρου στου Πλιού τη Βρύση, στο χωριό της Κρέντης και διαμόρφωσή του σε θεματικό πάρκο Ιστορίας. Ανάπλαση της πλατείας στην γενέτειρα του ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ. Επιστημονικό Συνέδριο προς τιμήν του Ήρωα Κώστα Βελή. Δημιουργία σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα: Τα Άγραφα στο διάβα του χρόνου. Συγγραφή συλλογικού τόμου με εργασίες που αφορούν την Επανάσταση του 1821 σε σχέση με την περιοχή των Αγράφων. Συγγραφή βιβλίου για την Επανάσταση στα Άγραφα, για να αξιοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα. (Είναι υπό έκδοση). Δράση έρευνας της Τοπικής Ιστορίας –research worker-report researcher (Newham). Για παιδιά Πέμπτης-Έκτης Δημοτικού-Γυμνασίου και Λυκείου. Δημιουργία ιστοσελίδας ή/και blog λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα με θέμα: “1821 και Άγραφα, Ιστορία και απόηχος”.
Τιμητικές στήλες, ορχήστρα και graffiti
Ο κ. Μπουμπουρής Κωνσταντίνος, από την μεριά του θεώρησε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, εκδηλώσεις με θέμα: Μάραθος: Κατσαντώνης-Μάχη Προσηλιάκου, Φούρκα Μοναστηρακίου Αγράφων: Μάχη της Σπηλιάς. Γέφυρα Τατάρνας, Κερασοχώρι, Ανατολική Φραγκίστα: Κλεφταρματολός Γιάννης Φραγκίστας και οι οπλαρχηγοί Δράκος και Πανουγιάς. Ημερίδα για τους αναφερόμενους Διδάσκαλους του Γένους, ιερομόναχους, Ιερά μοναστήρια της περιοχής σε ένα από τα κεφαλοχώρια, Άγραφα, Βραγγιανά ή Γρανίτσα, καθώς και αναμνηστικές πλάκες προς τιμήν των ηρώων. Στην ίδια θεματική ήταν και οι προτάσεις του κ. Χαραμή Κωνσταντίνου, ο οποίος μαζί με την κα. Μαρία – Ελένη Βονόρτα πρότειναν τη δημιουργία graffiti με πρόσωπα των ηρώων με τη διαφορά ότι ο κ. Χαραμής πρότεινε ως καλλιτέχνη τον Εύρυτο, ενώ η κα. Βονόρτα τους μαθητές των σχολείων του Δήμου. Ο κ. Παπαθανάσης Γρηγόρης πρότεινε να οριστεί το χωριό Άγραφα του Δήμου ως ιστορική έδρα της Επανάστασης. Επιπλέον, ανέφερε ότι σε περίπτωση που η υγειονομική κρίση εμποδίσει την διεξαγωγή των εκδηλώσεων, αυτές θα μεταφερθούν για το επόμενο έτος. Ανέφερε, επίσης, ότι η Δημοτική αρχή θέλει να συνεργαστεί με τους τοπικούς συλλόγους για την καταγραφή της ιστορίας.O κ. Κοσμάς Χρήστος, εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο απανταχού Κερασοβιτών «Το Καραούλι», πρότεινε τη διοργάνωση εκδήλωσης του πολιτιστικού συλλόγου με ζωντανή μουσική προς τιμήν του ήρωα Κώστα Βελή. Τέλος ο κ. Μάκκας Απόστολος, πρότεινε να γίνει μία κεντρική εκδήλωση από τον Δήμο. Οι υπόλοιπες εορταστικές και τιμητικές εκδηλώσεις, πρότεινε να γίνουν από τους τοπικούς συλλόγους κάθε τοπικής κοινότητας από κοινού με τον Δήμο.