Υλικά
1200 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
4 αυγά
400 γρ. ζάχαρη
150 γρ χυμό πορτοκαλιού
350 γρ. γάλα
1/4 κ.γ αλάτι
185 γρ. βούτυρο
50 γρ. νωπή μαγιά ή 1+1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
1 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. κακουλέ
Για επάλειψη
1 κρόκο αυγού
2 κ.σ νερό
αμύγδαλο φιλέ
λίγο καλαμποκέλαιο για το μπολ, τα χέρια μας και τον πάγκο.
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά, τα μυρωδικά και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την ζάχαρη και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και προσέχουμε να μην κάψει το γάλα, να είναι χλιαρό. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Χτυπάμε με το σύρμα ή με ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο στο αλεύρι και απλά ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Το ζυμάρι ξεκολλάει από το μπολ αλλά κολλάει δεν είναι σφιχτό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε περίπου 2 ώρες να φουσκώσει. Μετά από 2 ώρες βλέπουμε ότι η ζύμη έχει γίνει διπλάσια-τριπλάσια. Παίρνουμε μια σπάτουλα σιλικόνης και απλά διπλώνουμε το ζυμάρι μέσα στο μπολ. Το διπλώνουμε 5-6 φορές να ξεφουσκώσει. Κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο (αλείφουμε το μπολ και πάνω από το ζυμάρι με λίγο καλαμποκέλαιο).
Την επόμενη μέρα βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο, την χωρίζουμε και την πλάθουμε. Έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μυρωδάτη που πλάθεται εύκολα. Λαδώνουμε τα χέρια και τον πάγκο με λίγο καλαμποκέλαιο και βάζουμε την ζύμη. Κόβουμε την ζύμη σε ίσα κομμάτια και την πλέκουμε πλεξούδα με 2 ή 3 κομμάτια ή και μάφιν. Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε 50 λεπτά να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Χαμηλώνουμε στους 160. Αλείφουμε τα τσουρέκια με άλειμμα αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα. Ψήσαμε για 30 λεπτά (τα μάφιν 15 λεπτά). Η ζύμη βγάζει 4 τσουρέκια 500 γρ. περίπου το καθένα.