Χρόνος προετοιμασίας: 15’ | Χρόνος μαγειρέματος: 35’ |Μερίδες: 4

Υλικά

1 κούπα κόκκινες φακές

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μικρή πατάτα, σε μικρούς κύβους

1 μέτριο καρότο, σε μικρούς κύβους

½ κ.σ. κύμινο

½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα

½ κ.γ. καυτερό μπούκοβο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

4-5 κούπες ζωμό λαχανικών (ή κότας), σπιτικός, ψυγείου ή από βιολογικό κύβο

1 κ.σ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)

2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, τα φύλλα, ψιλοκομμένα ή 1 κ.σ. ξερό, τριμμένο

αλάτι & πιπέρι

χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές, την πατάτα, το καρότο, το κύμινο, την πάπρικα και το μπούκοβο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό, να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τον πελτέ, τον ζωμό και σκεπάζουμε με το καπάκι. Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να λιώσουν καλά όλα τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε τη σούπα. Προσθέτουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη), τον δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε και πάλι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Σερβίρουμε τη σούπα σε ένα μπολ, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

TIP: Αν έχετε χρόνο, μουλιάστε τις φακές τουλάχιστον 2 ώρες πριν τις μαγειρέψετε. Θα βράσουν πιο εύκολα.

Πηγή: www.alatikaipiperi.gr