Για όσους έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, αλλά και για όσους δεν έχουν φτάσει ακόμα στην τελική απόφαση της κάλπης για τους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων, ο Ευρυτανικός Παλμός κάνει μια μικρή αξιολόγηση με την πένα του. Λίγα 24ωρα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, βρίσκει τα συν και τα πλην των υποψηφίων Δημάρχων και των δύο Δήμων της Ευρυτανίας. Τα δυνατά και τα πιο αδύνατα σημεία όλων των επικεφαλής των συνδυασμών, όπως εμείς τα είδαμε, αλλά και όπως αποτυπώθηκαν από τα σχόλια των δημοτών, τις μομφές των αντιπάλων του καθενός, αλλά και το παρασκήνιο που διαμορφώθηκε.
Δήμος Καρπενησίου
Νίκος Σουλιώτης
+ Ο νυν Δήμαρχος Καρπενησίου έχει το knowhow, έχει την εμπειρία για τα πρακτικά ζητήματα της διαχείρισης του δήμου. Έχει επίσης στη φαρέτρα του τις πανελλαδικές και την διεθνή διάκριση του δήμου, που ακόμα και αν κάποιος θέλει να προσπεράσει, δημιουργούν την αίσθηση του οργανωμένου σχεδίου για την στοχοποίηση του δήμου και την υποστήριξή του από τα στελέχη της δημοτικής αρχής. Η ενεργή υποστήριξή του από τον Κώστα Μπακογιάννη, μάλλον κατατάσσεται στα συν της υποψηφιότητάς του.
-Ο κ. Σουλιώτης έχει μάλλον συγκεντρώσει δυσαρέσκεια σε ότι αφορά στην πόλη του Καρπενησίου, που εκφράζεται με γκρίνιες και παράπονα, σε διάφορους τομείς της διαχείρισής του από τους δημότες. Επίσης θα πρέπει αν επανεκλεγεί στο αξίωμα του Δημάρχου, να αποδείξει ότι μπορεί να δώσει μια νέα πνοή στο δήμο, σε σχέση κυρίως με τα πρόσωπα που αποτελούν τους βασικούς συνεργάτες του και τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις επιδεικνύουν στατικότατα και κορεσμό. Τέλος η μετριοπαθής στάση που κρατά σχεδόν κατά γενικό κανόνα, μάλλον κατατάσσεται στα πλην της υποψηφιότητάς του.
Δημήτρης Λερογιάννης
+ Η επιλογή της υποψηφιότητάς του σε ότι αφορά την ηλικία του σε μια κοινωνία που ‘γερνάει’ απ΄ όλες τις απόψεις είναι σίγουρα θετική. Στα συν μπορεί κανείς να προσμετρήσει την μάλλον τολμηρή του απόφαση να σταθεί απέναντι στο Συνδυασμό Σουλιώτη, που για πολλούς θεωρείται δεδομένος αν όχι κατεστημένος. Η συσπείρωση σχεδόν όλων των πολιτικών αντιπάλων της νυν δημοτικής αρχής γύρω από την υποψηφιότητά του, προσμετράται στα δυνατά σημεία της υποψηφιότητας του.
-Το μεγάλο επιχείρημα του ‘αντίπαλου στρατοπέδου’ για το γεγονός ότι δεν έχει καθόλου εμπειρία στα θέματα της διοίκησης του δήμου με την παρουσία του έστω, αν όχι συμμετοχή του στις ενεργές διαδικασίες του δήμου, είναι στα μείον. Επίσης ο τρόπος που χρίστηκε επικεφαλής του συνδυασμού με το πέρασμα από τους κυρίους Σταμάτη και Παπαδόπουλο, καθώς και το έντονο παρασκήνιο που υπήρξε εκείνο το χρονικό διάστημα, δημιουργούν πιθανά μια αίσθηση αμηχανίας ή λύσης ανάγκης γύρω από το πρόσωπό του, και όχι μια εξ αρχής καθορισμένη και βέβαιη επιλογή.
Δημήτριος Γκορόγιας
+ Ότι στηρίζεται από το Κ.Κ.Ε. με σταθερή εκλογική δυνατότητα.
– Ότι στηρίζεται από το Κ.Κ.Ε.με σταθερή εκλογική δυνατότητα.
Δήμος Αγράφων
Θεόδωρος Μπαμπαλής
+ Η συχνή δήλωση του νυν Δημάρχου ότι κατά την θητεία του τα Άγραφα μπήκαν στο χάρτη της Ελλάδας, εννοώντας ότι προσπάθησαν να μπουν αφενός σε μια κανονικότητα λειτουργίας, μετά και τα αρκετά σοβαρά θέματα που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, και αφετέρου να αποκτήσουν εξωστρέφεια, είναι κάτι που δύσκολα αμφισβητείται. Η επίσης προσπάθεια να φέρει τον ξεχασμένο και ταλαιπωρημένο Δήμο Αγράφων, σε μεγαλύτερες ταχύτητες και να μειώσει σε κάποιο βαθμό το χάσμα με τον Δήμο Καρπενησίου, προσμετράται σαν θετική προσπάθεια.
-Το επιχείρημα των αντιπάλων του ότι η δράση του χαρακτηρίζεται από την λογική ‘μεταξύ του τυφλού βασιλεύει ο μονόφθαλμος’, σε σχέση με το παρελθόν του Δήμου Αγράφων, δημιουργεί συζήτηση σε σχέση με την περεταίρω δυναμική που θα είχε η επανεκλογή του. Επίσης η νευρικότητα του έως και επιθετικότητα, που επέδειξε κυρίως στην αρχή της προεκλογικής περιόδου απέναντι στους αντιπάλους του, δεν είναι στα συν της υποψηφιότητας και κάποιες φορές μάλλον οδηγούσε σε ‘κυνήγι φαντασμάτων’ σε παραπολιτικό σκηνικό.
Αλέξης Καρδαμπίκης
+ Ο κ. Καρδαμπίκης μάλλον έχει τον περισσότερο αέρα σε σχέση με τους υποψηφίους του στα ‘πολιτικά σαλόνια’ εξαιτίας της μακροχρόνιας εμπειρίας του στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Το γεγονός μάλλον του δίνει και την άνεση να έχει και την πιο οργανωμένη επικοινωνιακή τακτική και στάση. Η δημιουργία επίσης ενός πολυσυλλεκτικού συνδυασμού, σε ό,τι αφορά τις κομματικές-πολιτικές καταβολές των συνυποψηφίων δημοτικών συμβούλων του, μάλλον του δίνει μια υπερκομματική υποστήριξη υποστηριζόμενη από άτομα απ΄όλες τις παρατάξεις.
-Η αίσθηση παρορμητισμού στις κινήσεις του υποψηφίου Δημάρχου, οδήγησαν κάποιες φορές σε υποψηφίους που ανακοινώνονταν ή συμφωνούσαν και τελικά ‘εξαφανίζονταν’. Το γεγονός ότι ο κ. Καρδαμπίκης έκλεισε πρώτος τον συνδυασμό του και φανέρωσε τις κινήσεις του, μάλλον έδωσε περιθώριο ανασύνταξης στους αντιπάλους του. Το γεγονός ότι δεν είναι, αλλά θα γίνει μόνιμος κάτοικος Αγράφων, ίσως δημιουργεί ένα ερωτηματικό για την προσαρμογή του από την θεωρία στη πράξη, ως μελλοντικού δημάρχου.
Χρυσούλα Σουλιώτη
+ Αρχικά το γεγονός, που μάλλον είναι μια τολμηρή απόφαση, ότι είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια Δήμαρχος για τα Άγραφα. Στα συν της υποψηφιότητας είναι η σχεδόν ανοιχτή υποστήριξη από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, αν και δεν πήρε επίσημα το χρίσμα από το κόμμα. Επίσης η βάση που έχει δημιουργηθεί από την επαγγελματική της ενασχόληση ως μάχιμη δικηγόρος και οι καλές σχέσεις με την κοινότητα των απόδημων Ευρυτάνων της Αμερικής, προσμετρούνται στα θετικά της υποψηφιότητας.
-Η υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση της δημαρχίας μια γυναίκας στα Άγραφα ως τολμηρή απόφαση, μπορεί να λειτουργήσει και στα μείον για την κα Σουλιώτη. Επίσης το γεγονός ότι η κα Σουλιώτη σχημάτισε τελευταία από του τρεις τον συνδυασμό, δημιούργησε σίγουρα περιορισμούς ως προς τις επιλογές προσώπων προκειμένου να ενταχθούν στον συνδυασμό και συνεπώς τη δυναμική τους. Η έλλειψη υπερκομματικού ψηφοδελτίου μάλλον δεν είναι στα συν ενός συνδυασμού που συμμετέχει σε δημοτικές εκλογές.