Τον Απρίλιο τα εγκαίνια του ΚΙΠΕ Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας. Ένας ‘ζωντανός’ οργανισμός πολιτισμού στην πόλη του Καρπενησίου

2793

Από τα σχέδια, στις μακέτες και στην υλοποίηση, λίγες μέρες πριν το ΚΙΠΕ ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό

Οι μουσειολόγοι-σχεδιαστές που βρίσκονται πίσω από την μελέτη, τον σχεδιασμό και τις ειδικές κατασκευές μιλούν στον Ευρυτανικό Παλμό για το μέλλον και το παρελθόν της Ευρυτανίας, στο σήμερα και τη δημιουργία του ιστορικού αυτού μουσείου.

Από το «φρέσκο χιόνι» στη «γέφυρα» μέσα στα μουσεία…!! Β1

«…Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας, στην πόλη του Καρπενησίου θα αποτελέσει την πρώτη προσπάθεια ‘φιλοξενίας’ της ιστορίας και του πολιτισμού της Ευρυτανίας…»

«Η συλλογή των θεμάτων και των αντικειμένων παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία και διαφορετικότητα γεγονός που προκύπτει από την παρουσία ανθρώπινης δραστηριότητας από την αρχαιότητα έως και σήμερα…»

«Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας θα αποτελέσει «ζωντανό» οργανισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες…»

Ο Ευρυτανικός Παλμός συνάντησε τους δημιουργούς του ΚΙΠΕ και μας μίλησαν αποκλειστικά για το όραμα, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός μοναδικού μουσείου, ‘ζωντανού’ οργανισμού για τον πολιτισμού της Ευρυτανίας.

Η Ηλιάνα Ζιώγα και ο Θανάσης Αθανασιάς είναι οι μουσειολόγοι-σχεδιαστές που βρίσκονται πίσω από τις ειδικές κατασκευές των πολιτιστικών οργανισμών που δημιουργούνται στην Ευρυτανία. Η εξειδίκευσή τους αφορά τον σχεδιασμό και την προώθηση πολιτιστικών οργανισμών, την προσέλκυση κοινού στο μουσείο και στην ευρύτερη περιοχή. Μπορεί να μην είναι και οι δύο από την Ευρυτανία αλλά αγαπούν την περιοχή και τους ανθρώπους της εξίσου και μόνο καλά λόγια έχουν να πουν. Τους είδαμε στο Μουσείο Βουνού Καρπενησίου που πρόσφεραν τις γνώσεις τους και την αγάπη τους για τη δημιουργία του Μουσείου που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στο κοινό αλλά η κύρια ενασχόληση τους είναι στο πολιτιστικό οργανισμό Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας, που τους συναντήσαμε πριν λίγες μέρες.

Ποιος είναι ο στόχος του ΚΙΠΕ;

Ο στόχος είναι ο επισκέπτης να μπορέσει να διακρίνει όλα τα πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής και να αναδειχθούν η ιστορική, πολιτιστική, αρχιτεκτονική, περιβαλλοντική και πολιτισμική παράδοση της περιοχής μέσω της έκθεσης και της χρήσης νέων τεχνολογιών. Οι νέες τεχνολογίες αρχίζουν να εφαρμόζονται μέσα στο μουσείο ως οργανικό υλικό και όχι απλά ως βοηθητικό που ήταν ως τώρα. Στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού θα μπορέσει ο επισκέπτης να διαπιστώσει τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και τα πλεονεκτήματά της σε έναν πολιτιστικό οργανισμό. 

Πως εμπνευστήκατε το σχεδιασμό των προθηκών, τη μουσειογραφία του ΚΙΠΕ; 

Ο μουσειογραφικός-μουσειολογικός σχεδιασμός του Κέντρου αναπτύχθηκε γύρω από τις δύο βασικές συνιστώσες που υπαγορεύουν τα φυσιογραφικά δεδομένα της όμορφης Ευρυτανίας. Η σχέση της γης και του υγρού στοιχείου που βρίσκονται σε μία αέναη και αρμονική συνύπαρξη μας ενέπνευσε στον σχεδιασμό της μόνιμης και της περιοδικής έκθεσης. Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με κύριο στόχο να ενταχθεί στο γεωφυσικό δομημένο περιβάλλον, με σεβασμό στην γεωφυσική και ιστορική σημασία των βουνών και των ποταμών της Ευρυτανίας. Η πλούσια γεωμορφολογία απεικονίζεται στο εσωτερικό του Κέντρου Πολιτισμού και διαμορφώνεται με δυναμικές φόρμες που θα προσομοιώνουν τους ορεινούς όγκους, σε συνδυασμό με ρέουσες φόρμες που θα διατρέχουν την έκθεση όπως τα ποτάμια στη γη της Ευρυτανίας.

Τι περιμένουμε να δούμε στο ΚΙΠΕ;

Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας, που θα δημιουργηθεί στην πόλη του Καρπενησίου θα αποτελέσει την πρώτη προσπάθεια ‘φιλοξενίας’ της ιστορίας και του πολιτισμού της Ευρυτανίας. Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας θα αποτελέσει «ζωντανό» οργανισμό και πολιτιστικό πυρήνα ολόκληρης της Ευρυτανίας. Η έκθεση θα παρουσιάζει την εξέλιξη της Ευρυτανίας διαχρονικά από την αρχαιότητα μέχρι και τη νεότερη ιστορία με τη παρουσίαση σημαντικού αρχειακού υλικού και αντιγράφων σημαντικών εκθεμάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση περιλαμβάνει σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό και διαδραστικά μέσα που θα δημιουργήσουν μια μοναδική μουσειακή εμπειρία. Ο επισκέπτης βρίσκεται ένα συνεχές παιχνίδι ανακάλυψης των περιοχών της Ευρυτανίας αλλά και της σύνδεσης κάποιων ενοτήτων μεταξύ τους. Ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και αναστοχασμό των γεγονότων αφού παρουσιάζει όλες τις υποθέσεις που υπάρχουν. Σε πολλά σημεία της έκθεσης παρουσιάζεται το παρελθόν μέσα από τα μάτια του παρόντος (δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων). Η έκθεση βασίζεται κυρίως στην βιωματική και αποκαλυπτική μάθηση ενισχύοντας την κεντρική ιδέα της έκθεσης για γνωριμία του επισκέπτη με την περιοχή της Ευρυτανίας και να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να την επισκεφθεί. Η επικοινωνία της έκθεσης πραγματοποιείται με την χρήση μέσων τα οποία περιλαμβάνουν εικόνες προβoλές, video, σύγχρονες πολυμεσικές εφαρμογές. Παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση στο χώρο θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις ιστορικού, πολιτιστικού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικιακές ομάδες και για όλες τις ομάδες κοινού μαθητές, ενήλικες, ΑΜΕΑ,  αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Κέντρου.

Πώς βλέπετε τη δημιουργία μουσείων στη περιοχή και ειδικότερα του ΚΙΠΕ;

Τα μουσεία, αποτελούν γέφυρες πολιτισμών και διαφύλαξης πολιτισμικής κληρονομιάς, διατηρούν τις μνήμες όσων έζησαν στις εποχές που μεταφέρουν και αναλαμβάνουν τον ιερό σκοπό της αμερόληπτης παρουσίασης των γεγονότων στις επόμενες γενιές. Τα μουσεία είναι χώροι ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση και στην οικονομική ανάπτυξη των πόλεων. Για να το πετύχουν αυτό, πρέπει να δραστηριοποιηθούν με τέτοιο τρόπο που να υπερβαίνει τον «παραδοσιακό» χαρακτήρα της έκθεσης αντικειμένων, για να αποτελέσουν και να λειτουργήσουν ως μοχλός επισκεπτών της πόλης στην οποία βρίσκονται, μέσα από την προσφορά ιδιαίτερων και διαφοροποιημένων εμπειριών. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργείται το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας. Ο χώρος αυτός να αποτελέσει «ζωντανό» οργανισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση του ΚΙΠΕ πως αξιολογείτε τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους Ευρυτάνες;

Ευρισκόμενοι προ της ολοκλήρωσης του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην άριστη συνεργασία με τους φορείς και τους κατοίκους της Ευρυτανίας. Το κοινό όραμα για τη προβολή και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας έκανε εφικτή τη δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου.  Ο πρωτότυπος σχεδιασμός του προέκυψε μετά από πολύ συζήτηση και συνεχή συνεργασία με τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα με τον Περιφερειάρχη μας κ. Μπακογιάννη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τασιό που είναι οι εμπνευστές της ιδέας. Με μεγάλη μας χαρά μπορούμε να σας πούμε ότι ως προς τη θεματική, το σχεδιασμό, τα εκθέματα, τη τεχνολογία που θα προσφέρει στο κοινό, θα μπορεί να συγκριθεί με τα μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας, λίγες μέρες πριν τα επίσημα εγκαίνια του ΚΙΠΕ, δήλωσε σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου: ‘‘Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου, αυτού της ίδρυσης και λειτουργίας ενός μουσείου στο Καρπενήσι, ενός χώρου προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Ευρυτανίας και προώθησης της τοπικής μας κληρονομίας.  Η δημιουργία του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συνολικής παρουσίασης του μεγάλου ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής. O βασικός στόχος του Κέντρου είναι μέσα από τη συνοπτική διήγηση της ιστορίας της Ευρυτανίας να γνωρίσει την περιοχή στους κατοίκους της και τον επισκέπτη και να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω γνωριμία μέσα από το σύνολο της ιστορικής, πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής παράδοσης της περιοχής’’.

Συμμετείχατε στη ολοκλήρωση του Μουσείου Βουνού Καρπενησίου;

Όταν κληθήκαμε από τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Σουλιώτη να συμμετέχουμε στη δημιουργία του Μουσείου αμέσως δεχτήκαμε με μεγάλη μας χαρά, διότι είναι ένας άνθρωπος που εκτιμούμε και έχουμε δει το έργο του και τις προσπάθειες που κάνει όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε στο Καρπενήσι.

Είδαμε «χιόνι» που μοιάζει πραγματικό, πέτρες στις προθήκες πως τα εμπνευστήκατε;

Ναι όντως όλα αυτά συμβαίνουν στο Μουσείο Βουνού! Η διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για τη καλύτερη παρουσίαση και ανάδειξη των εκθεμάτων για μας είναι πολύ σημαντική. Στις προθήκες που ήδη υπήρχαν προσπαθήσαμε να δώσουμε τα στοιχεία του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται το μουσείο, έτσι με τα κατάλληλα υλικά δημιουργήσαμε το χιόνι σαν να είναι πραγματικό και αναζητήσαμε τις κατάλληλες πέτρες για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε και να αναδείξουμε τα εργαλεία της ορειβασίας ανάλογα με τη χρήση τους. Στη μακέτα η δημιουργία του φρέσκου χιονιού ήταν το πιο απαιτητικό για να μπορέσει να δώσει την υφή και την αίσθηση του πραγματικού, αλλά από τα θετικά σχόλια νομίζω το πετύχαμε και μας δίνει ιδιαίτερη χαρά.

Ποια είναι η εικόνα που ξεχωρίζεται από το Μουσείο Βουνού;

Πολλές! Η πιο συγκινητική είναι η τοποθέτηση της ταμπέλας του Μουσείου στην είσοδο. Ο σχεδιασμός του λογοτύπου έχει επίσης εννοιολογικό χαρακτήρα παρουσιάζει τα βουνά της Ευρυτανίας χιονισμένα και μη, το στοιχείο του νερού που βρίσκεται στην Ευρυτανική φύση. Το μουσείο Βουνού έχει μία πολύ καλή συλλογή 371 εκθεμάτων, όπως προκύπτει από την καταγραφή μας και η ομαδοποίηση των εκθεμάτων στον εκθεσιακό χώρο διευκολύνει τον επισκέπτη να κατανοήσει τη χρήση τους και να γνωρίσει καλύτερα τη δραστηριότητα που τον ενδιαφέρει. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο από τα βάθη της καρδιάς μας που μας εμπιστεύθηκε, να ευχηθούμε καλή επιτυχία σε κάθε του βήμα.