Site icon evrytanikospalmos.gr

Τους απόδημους Ευρυτάνες ανέφερε στη Βουλή η Θωμαΐς Οικονόμου

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού

Υπερψηφίστηκε με 208 ψήφους το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023. Στην Ολομέλεια μίλησε και η Βουλευτής Ευρυτανίας Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου.

Στην ομιλία της μεταξύ άλλων αναφέρει:

««Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα». Αυτή η επιταγή του άρθρου 108 του Συντάγματος αποτελεί ουσιαστικά το αντικείμενο του 1ου νομοθετήματος της Κυβέρνησης στη νέα κυβερνητική θητεία. Γιατί η συμμετοχή των αποδήμων στα κοινά της πατρίδας μας είναι στην πραγματικότητα ο πιο ουσιαστικός δεσμός που μπορεί να υπάρξει μεταξύ όσων Ελλήνων βρισκόμαστε εντός συνόρων και του απόδημου Ελληνισμού.

Άλλωστε το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές. Στο άρθρο 51 ορίζεται ρητά ότι «οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος». Με άλλα λόγια είμαστε στη Βουλή για να εκπροσωπήσουμε όλους τους Έλληνες χωρίς εξαιρέσεις, είτε ζουν εδώ είτε βρίσκονται εκτός Ελλάδας.[…]

Όμως οι απόδημοι για τους οποίους μιλάμε δεν είναι κάποιοι τυχαίοι, άσχετοι με την χώρα άνθρωποι. Πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για Έλληνες πολίτες: επαγγελματίες της εποχής του brain drain, ναυτικούς, φοιτητές, μετανάστες, προσωπικό ελληνικών αποστολών στο εξωτερικό αλλά και όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδας για συγκεκριμένη χρονική περίοδο εξαιτίας οποιασδήποτε προσωρινής υποχρέωσης τους.

Επομένως το νομοσχέδιο εξ ορισμού αφορά Έλληνες πολίτες που ήδη διαθέτουν πλήρη εκλογικά δικαιώματα αλλά δεν μπορούν να τα ασκήσουν λόγω της μεγάλης γεωγραφικής απόστασης που τους χωρίζει από την πατρίδα. Δεν χορηγούνται δικαιώματα σε νέους εκλογείς, ούτε βέβαια αλλάζει το εκλογικό σώμα όπως ισχυρίζεται η Αριστερά. Αυτό που κάνουμε είναι να διευκολύνουμε τους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζω σε αυτό το σημείο ότι το ίδιο ισχύει εδώ και 40 σχεδόν χρόνια για τους Έλληνες που ζουν σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές.

[…]Αισθάνομαι πολύ κοντά στους ομογενείς μας και κατανοώ απόλυτα τα παράπονα και την απορία που εξέφρασαν: γιατί άραγε το παρόν νομοσχέδιο να το ψηφίσουν λιγότεροι από 300 βουλευτές; Είναι πραγματικά ένα ζήτημα που δείχνει ότι μια μικρή αλλά υπαρκτή μειοψηφία στη χώρα μας δεν έχει αξιολογήσει σωστά την προσφορά του οικουμενικού Ελληνισμού. Όπως λένε οι ίδιοι οι απόδημοι, η πολιτική αυτή στάση ορισμένων υποδηλώνει αγνωμοσύνη και φοβάμαι ότι θα συμφωνήσω μαζί τους.

Ίσως δεν έχουμε κάνει ως Ελλάδα όλα όσα θα’πρεπε προκειμένου να αναγνωρίσουμε δημόσια τον σπουδαίο ρόλο που έχουν παίξει οι Έλληνες εκτός Ελλάδας στη διαχρονική εξέλιξη του έθνους. Σε αυτό το σημείο θέλω να επαναφέρω την πρόταση για την καθιέρωση ημέρας απόδημου Ελληνισμού από τη Βουλή των Ελλήνων, διαχρονικό αίτημα και των Ευρυτάνων της Αμερικής, αλλά εξ όσων γνωρίζω και πολλών άλλων αποδήμων ανά τον κόσμο. Νομίζω πως ο εορτασμός μιας τέτοιας ημέρας θα μας φέρει πιο κοντά στους Έλληνες της διασποράς δίνοντας μας την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για το σπουδαίο έργο των Ελληνικών κοινοτήτων σε κάθε γωνιά της Γης. 

Κύριε Πρόεδρε.

Θέλω εδώ να πω λίγα λόγια για τη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στην πρόοδο της πατρίδας μας και για τη μεγάλη βοήθεια που έχουν προσφέρει σε όλα τα εθνικά μας θέματα. Αυτήν ακριβώς την τεράστια συνεισφορά τους έχουμε αναγνωρίσει και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ευρυτανία, με την δημιουργία του βραβευμένου Πάρκου Αποδήμων Ευρυτάνων στο Καρπενήσι.

Αυτή την πίστη των ομογενών και την αγάπη τους για την Ελλάδα την είδα και στα χρόνια των σπουδών μου στο Καναδά. Εκεί γνώρισα τους καλύτερους πρεσβευτές της πατρίδας μας, τους φανατικούς πατριώτες, τους πλέον ειλικρινείς και ανιδιοτελείς απόδημους Έλληνες, τους οποίους έχουμε την υποχρέωση να ακούμε και να εκπροσωπήσουμε εδώ στη Βουλή των Ελλήνων όπως ορίζει το Σύνταγμα.[…]

Η ψήφος στον τόπο κατοικίας είναι ένα δικαίωμα κατοχυρωμένο εντός Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Διευκολύνουμε -και πολύ σωστά- τους ετεροδημότες να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές αλλά απαιτούμε από τους απόδημους να πληρώσουν αεροπορικά εισιτήρια -συχνά πανάκριβα- για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το βασικότερο δημοκρατικό δικαίωμα που οφείλει να προάγει κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Για αυτό υπερψηφίζω το παρόν νομοσχέδιο. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς τον απανταχού Ελληνισμό: ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! Κι ελπίζω ότι όλοι μας θα στηρίξουμε όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις την ισότητα Ελλαδιτών και αποδήμων Ελλήνων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα».

Exit mobile version