Πάντρεμα δυο αγαπημένων γεύσεων

Χρόνος προετοιμασίας: 15’ | Χρόνος ψησίματος: 45’ |Μερίδες: 4-5

Υλικά

1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά περασμένο 1 φορά στην μηχανή

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σπασμένη σκ. σκόρδο

1 μέτριο καρότο ψιλοτριμμένο

1/2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 συσκευασία αποφλοιωμένα ντοματάκια στο χυμό τους

1 ½ φλ. ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό

1 δαφνόφυλλο

1/2 ξυλάκι κανέλας

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1-2 κλωνάρια μαϊντανό

Αλάτι, πιπέρι

1 κούπα τραχανάς ξινός

Τυρί τριμμένο της επιλογής σας

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά για 7-8′ σε δυνατή φωτιά. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια τον κιμά, γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του. Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του κιμά με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο και το τριμμένο καρότο. Σοτάρουμε τα λαχανικά εκτός του μαϊντανού για περίπου 3′-4′ να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Λιώνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες είτε ζουλώντας με τα χέρια είτε ψιλοκόβοντάς τις και τις προσθέτουμε στον κιμά. Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με λαδόκολλα- αλουμινόχαρτο, που σφραγίζει στα χείλη της κατσαρόλας και καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα κιμά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου μισή ώρα. Ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε μέχρι να τραβήξει τα υγρά. Αν θέλουμε, ρίχνουμε μέσα και τυρί τριμμένο (λίγο πριν να είναι έτοιμος ο τραχανάς), ειδάλλως τον σερβίρουμε με το τυρί τριμμένο από επάνω. Το πιάτο τρώγεται ζεστό.

Φώτο: www.mamaknows.gr