Μια πολιτιστική διαδρομή στο Καρπενήσι
Τι μας είπε ο Δήμαρχος και ο αρχιτέκτονας του έργου
Στην υλοποίηση μιας από τις πιο πρωτότυπες και απαραίτητες για την εξωστρέφεια της περιοχής μας παρέμβαση προχωρά ο Δήμος Καρπενησίου, στα πλαίσια της πρόσκλησης Άξονα Προτεραιότητας: 06 «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων».
Πρόκειται για την ανάδειξη της πιο διάσημης και επισκέψιμης διαδρομής του Δήμου Καρπενησίου και ίσως και της Ευρυτανίας. Ο δρόμος από το Καρπενήσι μέχρι τον Προυσό και την Ι.Μ. Παναγίας της Προυσιώτισσας, είναι ο πιο ταξιδεμένος δρόμος της περιοχής, με τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να φτάνουν με κάθε τρόπο εκεί.
Η επιβλητική ομορφιά του άγριου τοπίου με τις απότομες χαράδρες, τις ψηλές κορυφές των βουνών, τις κατάφυτες πλαγιές και φυσικά τα παγωμένα νερά του ποταμού που ρέει κατά μήκος της διαδρομής, αποτελούν από μόνα τους εμπειρία και ταξιδιωτικό προορισμό. Πολλά είναι τα σημεία άξια θαυμασμού που αποζητούν οι επισκέπτες να δουν αλλά και να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες. Ένα από αυτά είναι το πολυφωτογραφημένο ‘Κλειδί’, το οποίο προκαλεί ζωηρή εντύπωση στον επισκέπτη και αποτελεί μια από τις στάσεις όλων σχεδόν των περαστικών. Επίσης, το σημείο που ενώνονται τα δύο ποτάμια, ο Καρπενησιώτης και ο Κρικελλοπόταμος, στη θέση Διπόταμα είναι μια συχνή στάση των επισκεπτών και φυσικά το Μοναστήρι στον Προυσό και το υπέροχο Ρολόι στην κορυφή του λόφου απέναντι από τη Μονή.
Ο Δήμος Καρπενησίου αναγνωρίζοντας ότι συγκεκριμένα η διαδρομή Καρπενήσι – Προυσός αποτελεί τμήμα της Πολιτιστικής, Περιβαλλοντικής, Τουριστικής Διαδρομής της Στερεάς Ελλάδος, αξιοποίησε την πρόταση του αρχιτέκτονα κ. Στάθη Πρέντζα και την κατέθεσε ώστε να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με τίτλο «Παρεμβάσεις ανάδειξης σημείων ενδιαφέροντος της Πολιτιστικής, Περιβαλλοντικής, Τουριστικής Διαδρομής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις
Για την ανάδειξη του φυσικού τοπίου και την καλύτερη προώθηση της Ευρυτανικής γης, ο Δήμος Καρπενησίου επέλεξε την κατασκευή 3θέσεων θέασης και αναψυχής στη διαδρομή Καρπενήσι Προυσός, όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν στάση, παρκάροντας με ασφάλεια το όχημά τους (αυτοκίνητο, μηχανή, ποδήλατο κλπ) ώστε να απολαύσουν τη θέα και να βγάλουν φωτογραφίες του τοπίου ή του φυσικού μνημείου.
Τα σημεία θα είναι πιο συγκεκριμένα:
- Στην θέση «Κλειδί» μετά το πέρασμα του βράχου, σε σημείο ασφαλές άλλα με ανεμπόδιστη θέα της χαράδρας.
- Πριν τη θέση Διπόταμα, με ανάδειξη του μικρού λοφίσκου και θέα των δύο ποταμών και των απόκρεμνων βράχων που συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.
- Στην στροφή που αντικρίζουμε το Μοναστήρι της Προυσιώτισας με το επιβλητικό ρολόι αλλά και το χωριό του Προυσού.
Πού βρίσκεται το έργο αυτή τη στιγμή
Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της μελέτης του έργου και παράλληλα της εξασφάλισης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων που θα συμπληρώσουν το φάκελο υποβολής της πρότασης. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στις 150.000 ευρώ και σύντομα θα είναι έτοιμοι να υποβάλλουν την πρόταση. Το συγκεκριμένο έργο με την ολοκλήρωσή του θα δώσει την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει τοπία φυσικής ομορφιάς και μέσα από τις αναρτήσεις του να προβάλλει τον τόπο μας.
Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Καρπενησίου
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης μιλά για το έργο και ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίησή του. Χαρακτηριστικά, μας δήλωσε: «Με το συγκεκριμένο έργο αναδεικνύουμε το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και αποτελούμε το «HAPPYEND» της πολιτιστικής διαδρομής της περιφέρειάς μας που ξεκινάει από την Ερέτρεια.
Η εξαιρετική δουλειά από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τον δημιουργικό και ακούραστο πρόεδρο του, τον πολύ καλό φίλο, εξαιρετικό αυτοδιοικητικό και πρώην υπουργό κύριο Σταύρο Μπένο και την ομάδα του, ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά την περιοχή μας στον τουριστικό χάρτη της περιφέρειας και της Ελλάδας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Μπένο γι’αυτή τη συνεργασία.
Η επιλογή των θέσεων και η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε με εθελοντική εργασία ντόπιων αρχιτεκτόνων αφού συνεκτιμήθηκε η ασφάλεια των θέσεων, η δυνατότητα για φωτογράφιση και απεικόνιση εξαιρετικών τοπίων που αποτελούν σήμα κατατεθέν για την περιοχή μας.
Επίσης η χιλιομετρική τους θέση μοιράζει σε τέσσερα τμήματα την διαδρομή και δίνει τη δυνατότητα και στον πεζό να ξεκουραστεί αλλά και να απολαύσει τη γοητεία των συγκεκριμένων σημείων.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους εργάστηκαν για την σύνταξη της μελέτης».
Στάθης Πρέντζας. Ο αρχιτέκτονας που πρότεινε την παρέμβαση
Με τον εμπνευστή και σχεδιαστή της συνολικής παρέμβασης στην ανάδειξη των διαδρομών του Δήμου Καρπενησίου, κ. Στάθη Πρέντζα, μίλησε ο Ευρυτανικός Παλμός. Ο επί σειρά ετών αρχιτέκτονας στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Λαμία, ο οποίος δραστηριοποιείται και επαγγελματικά με ένα πρωτοποριακό ξενοδοχείο στην περιοχή του Καρπενησίου, μας εξηγεί τι ακριβώς είναι αυτό που πρότεινε στο Δήμο Καρπενησίου και σε ποιες αρχές στηρίχτηκε η πρότασή του. Να σημειώσουμε ότι όλη την εργασία του ο κ. Πρέντζας και οι συνεργαζόμενοι αρχιτέκτονες παρείχαν εθελοντικά στο Δήμο, χωρίς αμοιβή.
Ο κ. Πρέντζας μας είπε:
«Λόγω της παρουσίας μου τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Καρπενησίου και της γνωριμίας μου με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την ιδιότητά μου, προσπαθώ εθελοντικά να αξιολογήσω-ενισχύσω την φυσιολατρική και τουριστική δραστηριότητα.
Σε συνεννόηση με το Δήμο Καρπενησίου πρότεινα να δημιουργηθεί ένα σύστημα διαδρομών, δακτυλίων επισκεψιμότητας, του φυσικού πλούτου της Ευρυτανίας.
Επιλέξαμε να υλοποιήσουμε ως πρώτο βήμα τρείς στάσεις θεάσεως-ενημερώσεως-αναψυχής επί του βασικού τουριστικού άξονα Καρπενησίου-Προυσού, με βασικά χαρακτηριστικά σημεία τα ακόλουθα:
Α) Θέση ”Κλειδί” (φαράγγι ποταμού Καρπενησιώτη)
Β) Λόφος προ Διπόταμα
Γ) Πανόραμα Μονής Προυσού
Τα επιλεγμένα σημεία συνδυάζουν ιδιαιτερότητα τοπίου και φυσικού κάλους, ιστορία και λειτουργική άνεση σταθμεύσεως και αναψυχής, προσπαθώντας οι διερχόμενοι επισκέπτες να προσεγγίσουν το φυσικό πλούτο της ζώνης.
Αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των σημείων:
Η Μορφολογία των ελαφρών κατασκευών, βασίζεται σε χρησιμοποίηση θραυσμάτων, εντόπιων υλικών, κατάλληλα χρησιμοποιούμενων είτε με τη μορφή συρματοκιβωτίων είτε ως αδρανή υλικά σκυροδέματος είτε ως υλικά επιστρώσεως χρηστικών επιφανειών.
Α) Λίθινα τοιχώματα αντιστηρίξεως εγκλωβισμένα σε συρματοκιβώτια, χρησιμοποιούμενα ως αντιστήριξη-προστασία-καθιστικά.
Β) Αισθητικές σκυροδετήσεις λαξευμένου χαρακτήρα με εγχώρια αδρανή υλικά όπως κλίμακες, καθιστικά, τράπεζες.
Γ) Ιδιαίτερος φωτισμός, αειφόρας λογικής, για νυκτερινή επισκεψιμότητα.
Δ) Δαπεδοστρώσεις επιφανειών κινήσεως και σταθμεύσεως, από φυσικό βότσαλο ποταμού, εγκλωβισμένου σε γαιοκυψέλη.
Ε) Με στόχο την προσέλκυση και προσέγγιση των επιλεγμένων σημείων τοποθετούνται ειδικοί μεταλλικοί πρόβολοι προβεβλημένης θεάσεως.
Στο σημείο ”Κλειδί” επιδιώκουμε την τοποθέτηση στοιχείων στρατιωτικής γέφυρας τύπου Bellay κάθετα και επί του ποταμού ως μέγιστη θέαση σε οξειδωμένη μορφή.
Την προσπάθειά μου αυτή σκέπτομαι να επεκτείνω, ως προείπα, σε περαιτέρω διαφορετικές διαδρομές, δακτυλίους, ώστε να καλυφθεί το σύνολο του Νομού επιδιώκοντας πάντα την αξιολόγηση αυτών, με υποδομές ελαφρών κατασκευών με πρωτογενή υλικά και ειδική σήμανση βιώσιμου και διαχρονικού χαρακτήρα».