Μαγείρεμα: 10’ | Σερβίρισμα: Σε 3 ώρες | Μερίδες: 10-12

Βαθμός Δυσκολίας: **

Υλικά

200 γρ. ζάχαρη κοινή

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

550 γρ. γάλα

1 κουτ. σούπας βούτυρο

τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας

το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

2 κουτ. σούπας ροδόνερο

2 – 3 κουτ. σούπας κουκουνάρια ή αμύγδαλα λευκά ή μείγμα και των δύο, χοντροσπασμένα, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία

ποικιλία από ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (φιστίκια Αιγίνης, φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα) και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το βούτυρο και τα σποράκια της βανίλιας. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να πήζει ο χαλβάς Δεν πρέπει να πήξει πάρα πολύ, για να έχει ωραία κρεμώδη υφή. Υπολογίζουμε ότι η διαδικασία δεν θα μας πάρει πάνω από 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια ή/και τα αμύγδαλα και το ροδόνερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Ραντίζουμε ένα πυρέξ ή ταψάκι διαστάσεων 25×25 εκ. με νερό και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του χαλβά. Το στρώνουμε με τη ράχη του κουταλιού και το αφήνουμε να κρυώσει και να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Μετά το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να στερεοποιηθεί. Σερβίρουμε παραδοσιακά ή κόβοντας σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και κανέλα.

Πηγή: www.gastronomos.gr