Site icon evrytanikospalmos.gr

Χριστόψωμο Παραδοσιακή συνταγή

Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες |Χρόνος μαγειρέματος: 50‘ 60’ | Μερίδες: 8 -12

Υλικά

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

400 γρ. χλιαρό νερό

30 γρ. μαγιά νωπή

1 κ.γ. αλάτι

1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

1 κ.γ. γλυκάνισο

1 κ.γ. ζάχαρη

λίγο τριμμένο καρύδι με το μάτι

1 καρύδι με το τσόφλι και αστεροειδή γλυκάνισο

(για το στόλισμα)

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα και εκεί ρίχνουμε το χλιαρό νερό και εκεί μέσα διαλύουμε τη μαγιά, στη συνέχεια τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ζυμώνουμε μετά με τον γλυκάνισο (τον τρίβουμε πρώτα τελείως στο γουδοχέρι) και βάζουμε στο τέλος και το τριμμένο καρύδι. Πρέπει να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει (ίσως χρειαστεί επιπλέον λίγο αλεύρι). Σκεπάζουμε τη ζύμη για μια ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Κόβουμε ένα κομμάτι όσο η γροθιά μας για να στολίσουμε από πάνω με σχέδια. Την υπόλοιπη ζύμη τη στρογγυλεύουμε απλά με τα χέρια μας τη βάζουμε σε ταψί, βάζουμε και στη μέση ένα καρύδι και γαρνίρουμε με γαρύφαλλα και αστεροειδή γλυκάνισο και λίγο σουσάμι, δημιουργώντας με το ζυμάρι ένα σταυρό στη μέση ή ότι άλλο θέλουμε. Σκεπάζουμε πάλι για περίπου 40′ σε ζεστό σημείο ή αν είναι στον πάγκο για μια ώρα. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και κρόκο αυγού εκτός από τον σταυρό για να κάνει αντίθεση. Ψήνουμε στους 180° για 50’ με 60’ (το παρακολουθούμε ανάλογα και τον φούρνο).

www.xrysessyntages.gr

Exit mobile version