Χωρίς πυροσβεστική κάλυψη η Δυτική Ευρυτανία, μετά την επίσημη πλέον παραδοχή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, περί αδυναμίας έναρξης λειτουργίας και στελέχωσης πυροσβεστικού κλιμακίου.
Σκληρή απάντηση από την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών
Συγκεκριμένα,
Στις 7-3-2016 η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών έστειλε επιστολή στον Αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος όπου μεταξύ των άλλων ανέφερε:
«Στο Νομό Ευρυτανίας η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει την έδρα της στο Καρπενήσι στην είσοδο του Νομού. Στη Δυτική Ευρυτανία δεν υπάρχει καμία υπηρεσία πυρόσβεσης και απουσιάζει εξ ολοκλήρου η πυροπροστασία. Η μεγάλη απόσταση από το Καρπενήσι και οι δυσπρόσιτοι δρόμοι αφήνουν παντελώς ακάλυπτη τη Δυτική Ευρυτανία».
Στην απάντησή του, με εντολή αρχηγού ο Συντονιστής Υποστήριξης Σωτήριος Τερζούδης Υποστράτηγος Π.Σ., κάνει γνωστό τον αντιπυρικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής και για το πυροσβεστικό κλιμάκιο αναφέρει ότι:
«Το ΠΚ Γρανίτσας έχει ιδρυθεί δυνάμει της υπ.αρ. 23804 Φ.101 ΚΥΑ. Ωστόσο, η αδυναμία έναρξης λειτουργίας και στελέχωσης του Π.Κ. Γρανίτσας, οφείλεται σε αντικειμενικές συνθήκες της τρέχουσας χρονικής περιόδου για το Πυροσβεστικό Σώμα».
Σχολιάζοντας την απάντηση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών αναφέρει:
1.Μετά και την επίσημη παραδοχή του Αρχηγείου του πυροσβεστικού σώματος, ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Ευρυτανίας, συνεχίζει να παραμένει χωρίς κανέναν πυροσβέστη, χωρίς κανένα πυροσβεστικό όχημα. Η παραδοχή αυτή, δεν τιμά κανένα και ειδικότερα αυτούς που κάνουν τον αντιπυρικό σχεδιασμό της περιοχής μας.
2.Για την ίδια περίπου έκταση, δίπλα από την Δυτική Ευρυτανία υπάρχουν 3 πυροσβεστικές δομές και συγκεκριμένα, η πυροσβεστική υπηρεσία στο Καρπενήσι, στη Μακρακώμη και πυροσβεστικό κλιμάκιο στη Φουρνά. Είναι ολοφάνερο ότι ο σχεδιασμός της αντιπυρικής προστασίας έγινε σε προγενέστερες εποχές και με άλλα κριτήρια. Στη Φθιώτιδα σε οκτώ πόλεις, έχει οκτώ πυροσβεστικές υπηρεσίες.
- Ζητάμε όπως σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας, να γίνουν και για την Δυτική Ευρυτανία. Να αξιολογηθεί ο χρόνος και η αποτελεσματικότητα του αντιπυρικού σχεδιασμού και να δοθεί στη δημοσιότητα ο πραγματικός χρόνος μετάβασης από το Καρπενήσι στα απομακρυσμένα χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας π.χ. στα Κέδρα.
- Για την παντελώς ανεπαρκή πυροπροστασία μιας ευαίσθητης περιοχής, με μεγάλη δασοκάλυψη και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος όπως είναι η Δυτική Ευρυτανία, υπάρχουν ευθύνες. Ευχόμαστε να μην αναζητηθούν ποτέ.