Η συνταγή της εβδομάδας.

9133

 

Χωριάτικη Κολοκυθόπιτα με Σπιτικό Χειροποίητο Φύλλο.

 

Βαθµός Δυσκολίας ***

Προετοιμασία: 35’|Χρόνος μαγειρέματος: 60′ |Βαθμοί: 200 ºC


Για το φύλλο

Υλικά για το φύλλο: (για ταψί 35εκ και 5 φύλλα)

Οι ποσότητες που δίνονται είναι ενδεικτικές. Ο τύπος και η φρεσκάδα του αλευριού διαφοροποιούν τις αναλογίες.

Αλεύρι σκληρό (κίτρινο): 2 κούπες κοσκινισμένο

Αλεύρι μαλακό 1 κούπα περίπου για το άνοιγμα κοσκινισμένο

Αλάτι: 2 κουτ. του γλυκού

Νερό χλιαρό: 1 ½  κούπα περίπου

Εκτέλεση:


Αναμειγνύουμε το αλάτι σε μισή κούπα χλιαρό νερό και σε ένα μεγάλο μπολ το προσθέτουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά επιπλέον χλιαρό νερό, μέχρι να σχηματισθεί μία ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Ζυμώνουμε στον πάγκο και αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με μαλακό αλεύρι. Τοποθετούμε τη ζύμη στο μπολ και σκεπάζουμε με πετσέτα, όση ώρα θα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια στον πάγκο, σχηματίζουμε ένα ρολό και την κόβουμε σε 5 – 6 κομμάτια. Κάνουμε μπαλάκι το κάθε κομμάτι πασπαλίζοντας με μαλακό αλεύρι. Τα δύο ή τρία πρώτα μπαλάκια τα ανοίγουμε σε μικρό κυκλικό σχήμα διαμέτρου 20 εκ. , λαδώνουμε με λίγο λάδι τη μία επιφάνεια του πρώτου , και τοποθετούμε το δεύτερο από πάνω. Ενωμένα, το ένα πάνω στο άλλο, τα ανοίγουμε σε ένα φύλλο για τη βάση στο ταψί.


Για τη γέμιση

Υλικά:

Μισή κολοκύθα τριμμένη

800 γραμ. φέτα

Μισή κούπα ελαιόλαδο

Πιπέρι τριμμένο

Τραχανά ξυνό (περ. 1 κούπα)

Δύο αυγά ελαφρά χτυπημένα

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:


Στραγγίζουμε την τριμμένη κολοκύθα μέσα σε ένα σουρωτήρι αφού προσθέσουμε και δύο κ. γ. γλυκού θαλασσινό αλάτι. Λαδώνουμε τον πάτο του ταψιού με πινέλο και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Το απλώνουμε σουρωτά και να μην περισσεύει πολύ πάνω από τις άκρες. Λαδώνουμε και την επιφάνεια του φύλλου και απλώνουμε την μισή γέμιση. Σκορπίζουμε 2 κουταλιές τραχανά. Το επόμενο φύλλο το ανοίγουμε στο μέγεθος του ταψιού χωρίς να περισσεύει. Λαδώνουμε την επιφάνεια του φύλλου και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκορπίζουμε άλλες δυο κουταλιές τραχανά. Ανοίγουμε και τον πέμπτο φύλλο στο μέγεθος σχεδόν του ταψιού και σκεπάζουμε την πίτα. Μαζεύουμε τις άκρες του πρώτου φίλου γύρω γύρω σχηματίζοντας ‘κόθρο’, και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, πριν τη βάλουμε να ψηθεί.