Παραίτηση βόμβα του Προέδρου του Γηροκομείου Καρπενησίου
Όλο το παρασκήνιο της αναπάντεχης κίνησης
Αιχμές για τους συνδικαλιστές του Θεραπευτηρίου
Σαν βόμβα έπεσε η είδηση της παραίτησης του Διοικητή του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, κ. Νικολάου Λυκοκάπη, χθες το μεσημέρι. Μέσα σε κλήμα αντιπαραθέσεων, προστριβών, προβλημάτων, φαίνεται ότι ο μέχρι χθες Διοικητής του Θεραπευτηρίου δεν άντεχε τις πιέσεις και προχώρησε στην παραίτηση του. Ιδιαίτερα, μετά το σάλο που προκάλεσε πριν από λίγο καιρό, η ερώτηση του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργου προς την αρμόδια υπουργό για τα στελέχη του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας και η διαμάχη που ακολούθησε μεταξύ διοίκησης και Βουλευτή.
Με την παρέμβαση Φωτίου η παραίτηση Λυκοκάπη
Συγκεκριμένα, χθες Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, ο κ. Λυκοκάπης με μια ανακοίνωσή του, κάνει γνωστή την παραίτησή του από τη θέση του Διοικητή του Θεραπευτηρίου, ύστερα από παρέμβαση της Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Θεανούς Φωτίου όπως ο ίδιος αναφέρει.
Ύστερα από δύο χρόνια θητείας στη θέση αυτή, ο κ. Λυκοκάπης παραιτείται με το κεφάλι ψηλά’ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αναλαμβάνοντας όμως τις ευθύνες για τις διοικητικές του αδυναμίες. Ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε μαζί του για τους λόγους της παραίτησης αλλά και για τις συνθήκες που συνάντησε στο Θεραπευτήριο αυτά τα δύο χρόνια θητείας του, αναγνωρίζοντας αδυναμίες, αλλά χωρίς να ρίχνει τους τόνους.
‘‘Υπήρξαν απαράδεκτες συμπεριφορές από μόνιμους υπαλλήλους του Θεραπευτηρίου και των συνδικαλιστών τους’’
Ο κ. Λυκοκάπης δήλωσε αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό:
«Μου ζητήθηκε από την Υπουργό κα Θεανώ Φωτίου να παραιτηθώ από τη θέση μου για διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στο Θεραπευτήριο αλλά και για κάποιες αστοχίες διοικητικές δικές μου. Βεβαίως και ανταποκρίθηκα στη βούληση της Υπουργού, μιας και οι θέσεις αυτές δεν είναι ισόβιες και αφού έτσι έκρινε ότι πρέπει να γίνει. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου για τις δικές μου αδυναμίες, αλλά θα πρέπει να τονίσω ότι διοικητικές αδυναμίες υπήρχαν από πριν. Όταν ανέλαβα τη θέση μου προ διετίας, βρήκα το Θεραπευτήριο υποστελεχωμένο και με ένα καθεστώς μεταξύ των υπαλλήλων πολύ περίεργο. Σίγουρα υπήρξαν από μέρους μου αστοχίες, όπως η σύμβαση των φυλάκων ή και η καθυστέρηση να πληρωθούν κάποιες υπερωρίες, αλλά το λάθος ήταν ότι δεν πάταξα από την αρχή κάποια φαινόμενα προσπάθειας διάβρωσης εκ των έσω.
Υπήρξαν απαράδεκτες συμπεριφορές από μόνιμους υπαλλήλους του Θεραπευτηρίου και των συνδικαλιστών τους, οι οποίοι όχι μόνο είχαν διχόνοια μεταξύ τους, αλλά ανακατεύονταν σε θέματα της διοίκησης και διέρρεαν εσωτερικές πληροφορίες προς τα έξω, μόνο και μόνο για προκαλούν αναστάτωση στην κοινή γνώμη. Επίσης, οι υπάρχοντες υπάλληλοι μπορούν να προσφέρουν μόνο τη βασική φροντίδα στους περιθαλπομένους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες τους, ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες όπως είναι αυτή του εργοθεραπευτή και της ψυχολόγου, αλλά και 2 ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού.
Σε έναν απολογισμό της θητείας μου, αυτό που προσπάθησα να κάνω ως Διοικητής είναι να δημιουργήσω καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των θεραπευομένων και να τους κοινωνικοποιήσουμε ομαλά με διάφορες δράσεις. Αυτό που επιδιώξαμε ήταν να πάψει να είναι ένα Γηροκομείο, ένας Οίκος Ευγηρίας δηλαδή και να γίνει ένα πραγματικό θεραπευτήριο για χρόνια πάσχοντες, κάτι που πολλοί άλλοι δεν ήθελαν.
Εύχομαι, από εδώ και πέρα, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας να έχει μια καλή πορεία, οι μόνιμοι εργαζόμενοι να έχουν ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι στους περιθαλπομένους και μεταξύ τους να μην αλληλοσπαράζονται και σαφώς να μην ανακατεύονται σε θέματα διοίκησης».
Σε ότι αφορά στην λοιπή διοίκηση δεν φαίνεται να αλλάζει προς το παρόν κάτι άλλο ή κάποιο πρόσωπο. Εν αναμονή του Διοικητικού Συμβουλίου που θα γίνει τις επόμενες μέρες στο Ίδρυμα, θα συζητηθεί το πλαίσιο παράδοσης της προηγούμενης διοίκησης και η προσαρμογή του νέου Προέδρου στην θέση του. Σε ότι αφορά στον Αντιπρόεδρο κ. Βασίλη Τσιγαρίδα φαίνεται ότι παραμένει στην θέση του, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.
Η επόμενη μέρα. Ποιος θα είναι ο νέος Διοικητής;
Η επόμενη μέρα στην διοίκηση του Θεραπευτηρίου, φαίνεται πως είναι παρόν και εν μέσω συζητήσεων, παρασκηνίου, πιέσεων και αντιμαχιών, το Ίδρυμα πρέπει και αξίζει να έχει μια σταθερή διοίκηση, που να κατευνάσει τα πνεύματα και να λύσει τα διοικητικά θέματα που εκκρεμούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, πολλά είναι τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για την διάδοχη κατάσταση και την αντικατάσταση του κ. Λυκοκάπη, στην θέση του Προέδρου. Επικρατέστερο μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι το όνομα του κ. Νίκου Κοντοπάνου, που είναι μάλλον η επιλογή ενός προσώπου με τεχνοκρατικά κριτήρια, μιας και ο κ. Κοντοπάνος διαθέτει και διοικητικές γνώσεις, αλλά και μόρφωση. Οι σπουδές του στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών, με κατεύθυνση τα Οικονομικά, του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, αλλά και η προσεχής ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών του, στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση την Γενική Διοίκηση, ίσως συμβάλλουν σημαντικά στην επιλογή του, προκειμένου να δυναμώσουν τα προηγούμενα διοικητικά ελλείματα.