Την Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023 στην Ιστορική Φουρνά της Ευρυτανίας, πραγματοποιήθηκε η 1η γιορτή του μελιού, μια απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση αφιερωμένη στα προϊόντα που παράγει ο τόπος, όπου οι γεύσεις και τα αρώματα της εξοχής συναντήθηκαν με την επιστήμη, την παράδοση και τον πολιτισμό.
Η πολιτιστική και περιβαλλοντική εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την πρώην Υπουργό Παιδείας κα Κέλλυ Μπουρδάρα-Ελληνίδα καθηγήτρια ιστορίας δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, τους Αντιπεριφερειάρχες Στερεάς Ελλάδος κ. Αριστείδη Τασιό και Κατερίνα Καλαντζή και από την Πρόεδρο Συλλόγου Γυναικών Φουρνάς και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρπενησίου κα Γεωργία Γκαρίλα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Επιστήμων, Ομότιμος Καθηγητής ΓΠΑ κος Νικόλαος Εμμανουήλ που καθήλωσε το παρευρισκόμενο κοινό το οποίο από νωρίς είχε κατακλείσει την πλατεία του χωριού και έπειτα ακολούθησε εισήγηση και παρουσίαση από τη Διατροφολόγο-Διαιτολόγο, κα Βασιλική Κατσούδα σχετική με το θέμα της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Καρπενησίου κα Εύη Κονιαβίτη, κος Δημήτρης Κεραμάρης, κος Παναγιώτης Χαλκιάς, ο εφημέριος π. Κωνσταντίνος Ντούτσικος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φουρνάς κος Νικόλαος Οικονόμου, ο Σύλλογος Φουρνιωτών ο Λεπενιώτης, η κα Μαίρη Δόση αντιπρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δήμου Καρπενησίου κος Σιδέρης Μοτσιόλας, ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Χόχλιας, η κα Μαρία Παπαιωάννου π. πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας, ο κος Δημήτρης Μάγκας πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Βράχας, ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας κος Χρίστος Β. Μαρκαντώνης, ο π. πρόεδρος του Συλλόγου Κρικελλιωτών κος Κωνσταντίνος Συγγούνης, μελισσοκόμοι από την ευρύτερη περιοχή, φορείς της τοπικής κοινωνίας ενεργοί πολίτες και εθελοντές.
Τοπικοί παραγωγοί έδωσαν προϊόντα όπως, για το περίπτερο της έκθεσης του Συλλόγου Γυναικών Φουρνάς, η ΚΟΙΝΣΕΠ ‘Η μέλισσα των Αγράφων’, τα Αδέρφια Γαλανού με τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα Καρπενησίου Τσαταλιάς, η παραγωγός παρασκευής χειροποίητων ειδών παραδοσιακής διατροφής κα Τριανταφύλλου από Κρίκκελο Ευρυτανίας, τον ελαιοπαραγωγό από τη Λίμνη Κρεμαστών κο Δημήτρης Κοντοβάς.