Στην αύξηση της υπογεννητικότητας στοχεύει ο Δήμος Αγράφων, ώστε τα χωριά του να αποκτήσουν και πάλι ζωή και να γεμίσουν από παιδικές φωνές και για το λόγο αυτό αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τις αδύναμες οικογένειες που απέκτησαν παιδί μέσα στο 2022.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο Δήμος, η ενεργειακή κρίση όπως έχει αποτυπωθεί μέχρι τώρα και που πλήττει οικονομικά τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως η αύξηση των τιμών σε όλα τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών με συνέπεια οι αδύνατες οικονομικά οικογένειες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις αυτές και να στερούνται βασικών αγαθών διαβίωσης. Επακόλουθο της ενεργειακής κρίσης είναι η αύξηση του κόστους ζωής των ασθενέστερων οικογενειών με αποτέλεσμα να προκύψει διατροφική κρίση σε όλες τις κοινωνικές ομάδες κυρίως όμως στις οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Η στέρηση των βασικών αγαθών διαβίωσης οδηγεί σε εξαθλίωση και κοινωνική ανισότητα στις ευπαθείς και αδύναμες οικονομικά ομάδες πληθυσμού σε σχέση με τις εύπορες οικογένειες. Η προσπάθεια συντήρησης των μελών μιας οικογένειας έγινε πλέον καθημερινή βάσανος για να στρωθεί το οικογενειακό τραπέζι. Η προσπάθεια των κοινωνικών συσσιτίων και διάφορων άλλων μορφών παροχών δε λύνουν το πρόβλημα. Επιπλέον, η προσπάθεια για την απόκτηση νέου μέλους στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες έγινε όνειρο και όσες το επιχειρούν να αποκτήσουν νέο μέλος αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, αναλογιζόμενοι το μεγάλο κόστος για την ανατροφή ενός παιδιού με όλες τις αντίξοες συνθήκες.

Ποιες οικογένειες αφορά

Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά και δείχνοντας κοινωνική ευαισθησία ως δημοτική αρχή εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ σε οικογένειες που διαμένουν μόνιμα στο δήμο Αγράφων και απέκτησαν τέκνο το έτος 2022 δηλαδή από 1 Ιανουαρίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022, έχοντας συνολικό οικογενειακό εισόδημα δέκα έξι χιλιάδες (16.000) ευρώ το οποίο θα προσαυξάνεται κατά χίλια ευρώ (1.000) για κάθε τέκνο που υφίσταται στην οικογένεια. Επίσης στις μονογονεϊκές οικογένειες που απέκτησαν τέκνο για το έτος 2022 και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά χίλια (1.000) ευρώ για κάθε υφιστάμενο τέκνο. Μια τέτοια οικονομική ενίσχυση ευθυγραμμίζεται πλήρως με το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του άρθρου: “Οι Αρμοδιότητες των Δήμων και Κοινοτήτων αφορούν, κυρίως, τους τομείς: ε) Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, στον οποίο περιλαμβάνεται, ιδίως: Η μέριμνα για τη στήριξη αστέγων και οικονομικά αδύνατων δημοτών ή με την παροχή χρηματικών βοηθημάτων, ειδών διαβίωσης και περίθαλψης σε κατοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης’’. Η δαπάνη που θα προκληθεί θα εγγραφεί σε επόμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού και τίτλο: «Καταβολή χρηματικού βοηθήματος σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες για γέννηση παιδιού». Εν συνεχεία ο Δήμος θα προβεί στη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής και ελέγχου των δικαιολογητικών, η οποία, σε συνεργασία με το κέντρο κοινότητας του Δήμου, θα συντάσσει πρακτικό – εισήγηση προς την οικονομική επιτροπή με ονομαστική κατάσταση των οικονομικά αδύνατων κατοικοδημοτών που θα πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια και θα γίνεται και εξειδίκευση πίστωσης.

Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό:

«Η καλή είδηση της χθεσινής ημέρας.. Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και αναλογιζόμενο το μεγάλο κόστος για την ανατροφή ενός παιδιού, στον γηραιότερο Δήμο της Ευρώπης, ψήφισε τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 1500 ευρώ σε όλες τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες που απέκτησαν παιδί το 2022. Αυτό συνδυαστικά με το πρόγραμμα γεννήσεων της HOPEgenesis που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στις εγκύους, συμπεριλαμβανομένης και της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες του Δήμου μας που το επιθυμούν, είναι άλλο ένα σημαντικό κίνητρο για τα νέα ζευγάρια. Ταυτόχρονα και για πρώτη φορά, φέτος, σε όλους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, παρέχεται διατροφική υποστήριξη από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το ινστιτούτο πρόληψης του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την Βιομηχανία της Χάλκορ. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις οικογένειες των χωριών μας. Είναι βέβαιο ότι αυτά από μόνα τους δεν επαρκούν για την δημογραφική γήρανση αν δεν υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στήριξης περιοχών που αντιμετωπίζουν την δραματική μείωση του πληθυσμού, κάτι που γίνεται ήδη σε Ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ευελπιστούμε πως η πολιτεία δεν θα επιτρέψει την ερημοποίηση της υπαίθρου…..εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα αδύνατα…δυνατά…».