«10 Μύθοι για τον Αυτισμό» 2 Απριλίου. Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

3876

Γράφει η Μαρία Κλέσιορα, Ψυχολόγος του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Ανεμώνη»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, ας ξεδιαλύνουμε 10 μύθους που υπάρχουν για αυτή τη σοβαρή  διαταραχή :

1. «Ο Αυτισμός είναι ένα νέο φαινόμενο».

Ο αυτισμός περιγράφηκε πρώτη φορά ως διαταραχή από τον Leo Kranner το 1943. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο αυτισμός δεν προϋπήρχε, καθώς ήδη από τον Μεσαίωνα υπήρχαν πολλές καταγραφές συμπεριφορών ατόμων που πιθανότητα είχαν αυτισμό.  Ο αυτισμός μπορεί να είναι καινούργιο αντικείμενο μελέτης για την επιστημονική κοινότητα, αλλά υπήρχε ανέκαθεν στις ανθρώπινες κοινωνίες.

2. «Ο Αυτισμός είναι μια σπάνια διαταραχή».

Σήμερα, που καταγράφονται όλες οι περιπτώσεις των ατόμων που ανήκουν στο Φάσμα το Αυτισμού και γενικότερα των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών, το ποσοστό εμφάνισης αυτών των διαταραχών ανέρχεται στο 1 άτομο με ΔΦΑ στα 111 άτομα του γενικού πληθυσμού. Η εμφάνιση λοιπόν αυτής της  ομάδας  διαταραχών καθίσταται πιο συχνή σε σχέση με άλλες διαταραχές όπως ο παιδικός καρκίνος, το σύνδρομο DOWN, ο διαβήτης και το AIDS

3. «Ο Αυτισμός είναι αποτέλεσμα κακής ή λανθασμένης γονεϊκής συμπεριφοράς».

Πολλές φορές οι γονείς παιδιών με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού αντιμετωπίζουν την αυστηρή κριτική των άλλων, οι οποίοι τους θεωρούν υπεύθυνους για την ¨περίεργη¨ συμπεριφορά των παιδιών τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ΔΦΑ δεν έχουν καμιά σχέση με τον τρόπο που ανατρέφονται τα παιδιά. Αν και οι αιτίες που προκαλούν αυτισμό δεν είναι γνωστές, το σίγουρο είναι ότι η γονική συμπεριφορά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη δεν είναι αιτία εμφάνισης της διαταραχής.

4.  «Ο Αυτισμός μπορεί να θεραπευτεί».

Παρόλο που οι έρευνες έχουν συγκεντρώσει σημαντικά στοιχεία για το βιολογικό και νευρολογικό υπόβαθρο της διαταραχής, δεν έχουν καταλήξει σε μια συγκεκριμένη και απολύτως αποτελεσματική θεραπεία. Ο αυτισμός θεωρείται μια αναπτυξιακή κατάσταση που μπορεί να βελτιωθεί μέσω της εκπαίδευσης και της υποστήριξης, ώστε να μπορεί το άτομο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις της καθημερινότητάς του.

 

5. «Ο αυτισμός σημαίνει «διανοητικά καθυστερημένο άτομο».

Οι άνθρωποι στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να έχουν μια ευρεία γκάμα νοητικών ικανοτήτων, που να κυμαίνεται από τη σοβαρή νοητική αναπηρία έως το νοητικό επίπεδο υψηλότερο από το μέσο όρο. Οι υπάρχουσες ψυχομετρικές δοκιμασίες δεν είναι αποτελεσματικές στην εκτίμηση των νοητικών ικανοτήτων των ατόμων με ΔΦΑ, καθώς προϋποθέτουν τη χρήση δεξιοτήτων σε τομείς (π.χ. λεκτική επικοινωνία), στους οποίους τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.

6. «Ο Αυτισμός είναι μία ενιαία διαταραχή και όλοι οι αυτιστικοί συμπεριφέρονται το ίδιο».

«Αν έχεις δει έναν άνθρωπο με αυτισμό … έχεις δει ΕΝΑΝ άνθρωπο με αυτισμό» -Stephen Shore (συγγραφέας με ΔΦΑ, βοηθός καθηγητή στο Ruth S. Ammon School of Education, Adelphi University).Παρόλο που τα άτομα με αυτισμό έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία μεταξύ τους (σε τρεις βασικούς τομείς: την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά), κάθε ένα είναι μοναδικό. Κάθε άτομο με αυτισμό έχει διαφορετικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γι’ αυτό οι ειδικοί δεν μιλούν για «αυτισμό», αλλά για διαταραχές στο «φάσμα του αυτισμού». Οι άνθρωποι με ΔΦΑ διαφέρουν μεταξύ τους στον ίδιο βαθμό που διαφέρουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι.

7. «Τα άτομα με αυτισμό δεν δείχνουν στοργή ή συναίσθημα».

Τα άτομα με αυτισμό συχνά νοιάζονται βαθειά για τους γύρω τους, αλλά τους λείπει η ικανότητα να εκφράσουν αυτό το ενδιαφέρον με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους. Για να καταφέρουν να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους τα άτομα με ΔΦΑ χρειάζονται ειδική υποστήριξη, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τις μειωμένες κοινωνικές τους δεξιότητες, που αποτελούν το ουσιαστικό εμπόδιο για μια καλύτερη συναισθηματική επικοινωνία με τους γύρω τους.

8. «Ο Αυτισμός είναι το αποτέλεσμα του παιδικού εμβολιασμού».

Η επιστημονική κοινότητα πραγματοποιεί έρευνες για την πιθανή συσχέτιση μεταξύ αυτισμού και εμβολιασμού, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν δώσει στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση.

9. «Ο αυτισμός επηρεάζει μόνο μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων».

Ο αυτισμός παρατηρείται σε ανθρώπους όλων των επιπέδων εισοδήματος και σε όλους τους πολιτισμούς.

10. «Τα άτομα με αυτισμό έχουν ιδιαίτερες ικανότητες».

«Κάποιοι αυτιστικοί έχουν εξαιρετικές ικανότητες. Δεν έχουν εξαιρετικές ικανότητες ΟΛΟΙ οι αυτιστικοί. Ο αυτισμός είναι μια πολυποίκιλη διαταραχή που κυμαίνεται από τον Αϊνστάιν, πρωτοπόρο επιστήμονα με λίγο από το (αυτιστικό) γνώρισμα, μέχρι κάποιον που θα παραμείνει μη λεκτικός» Temple Grandin (Παγκοσμίου φήμης εκπρόσωπος της αυτιστικής κοινότητας και συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικών με τον αυτισμό).

Φωτο: healthview