Κατολισθήσεις και Παραμεγδόβιος στο προσκήνιο
Τη χρηματοδότηση μελετών συνολικού προϋπολογισμού 1,31 εκ ευρώ για τον Νομό Ευρυτανίας ενέκρινε η Περιφερειακή Αρχή. Συγκεκριμένα, στο περασμένο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από σχετικές προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού και τις εισηγήσεις του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού εγκρίθηκε:
- Η χρηματοδότηση ερευνητικού προγράμματος και η συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την «Ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και ενσωμάτωσή τους σε γεωτεχνολογικές μεθόδους για την έρευνα της επικινδυνότητας εκδήλωσης κατολισθήσεων σε περιβάλλον ασθενών και σύνθετων βραχομαζών στην περιοχή της Ευρυτανίας και της προστασίας και στήριξης ορυγμάτων ανά μηχανισμό αστοχίας», προϋπολογισμού 110.000,00 €, το οποίο ουσιαστικά αφορά στην εκπόνηση γεωλογικών – γεωτεχνικών ερευνητικών μελετών και στην ανάπτυξη νέων επιστημονικών εργαλείων για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων στον Νομό Ευρυτανίας
- Η χρηματοδότηση του συνόλου των υπολειπόμενων μελετών για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Βίνιανη – Μαυρομάτα – Όρια Νομού Ευρυτανίας, προϋπολογισμού 1,2 εκ €, η οποία αφορά στην ολοκλήρωση των υπολειπομένων μελετών για την κατασκευή του Παραμεγδόβιου οδικού άξονα, για την ένωση των Νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας και την άρση της απομόνωσης της περιοχής.
Σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας ανέφερε τα εξής:
«Οι δυσκολίες των καιρών δεν μας σταματούν από το να προγραμματίζουμε και να χρηματοδοτούμε σημαντικές παρεμβάσεις για τον Νομό μας, αυτή την φορά με την χρηματοδότηση σημαντικών μελετών. Καταρχήν χρηματοδοτούμε την ολοκλήρωση της μελέτης του Παραμεγδόβιου οδικού άξονα, επιβεβαιώνοντας έτσι την υψηλή προτεραιότητα που δίνουμε στην συγκεκριμένη οδική σύνδεση, μιας και πλέον και η Καρδίτσα προχωράει στο σχεδιασμό της. Έτσι ένα όνειρο γενεών και γενεών Ευρύτατων μοιάζει πιά πιο κοντά από ποτέ. Επιπλέον εγκαθιδρύουμε μια σημαντική συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη συγχρόνων επιστημονικών εργαλείων, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του Νομού μας, για την μελέτη της αντιμετώπισης γεωλογικών – γεωτεχνικών φαινομένων, με την προτεραιότητα να δίνεται στις περιοχές του Γαύρου, του Προυσού, της Αγίας Βλαχέρνας, της Βαλαώρας και των Αγράφων».