Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη την 14η Νοεμβρίου το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας οργανώνει δράσεις παρέμβασης (μέτρηση σακχάρου-ερωτηματολόγιο κινδύνου για Διαβήτη) στον πληθυσμό της περιοχής του ΚΥ και των ΠΙ του καθώς και ενημερωτική εκδήλωση την 16η Νοεμβρίου 2019. Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας κ. Νίκος Παπανικολάου αναφέρει:

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι η συχνότητα εμφάνισης και επικράτηση του διαβήτη αυξάνονται τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας και αυτό θα συνεχιστεί εκτός αν ληφθεί άμεσα δράση. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη και για το έτος 2019 είναι «Η Οικογένεια και ο Διαβήτης». Το μήνυμα είναι σαφές: «Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια».1 στους 2 ανθρώπους που σήμερα πάσχουν από Διαβήτη παραμένει  αδιάγνωστος. Πάνω από   425 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με διαβήτη. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 642 εκατομμύρια έως το 2040. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι Διαβήτης τύπου 2, η οποία μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της τακτικής σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής. Οι   οικογένειες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των τροποποιήσιμων   παραγόντων κινδύνου για Διαβήτη.

Οι δράσεις του ΚΥ Δυτ. Φραγκίστας από 11 έως 16 Νοεμβρίου 2019

Το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ανακοινώνει την   εβδομάδα11-15 Νοεμβρίου συμβολικά ως  «εβδομάδα   ανίχνευσης   κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη». Στο πλαίσιο αυτό καλούνται όλες οι οικογένειες να αναλάβουν δράση και να παρακινήσουν τα μέλη τους να απευθυνθούν στις δομές ΠΦΥ της περιοχής τους (Κέντρο Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία) για εκτίμηση του κινδύνου.  Όλοι όσοι έχουν τους παράγοντες κινδύνου ή τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να προσέλθουν.

Παράλληλα, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ., στο χώρο του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό. Θα   μιλήσουν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις Ιατρικό προσωπικό-Επαγγελματίες Υγείας του Κέντρου Υγείας και ο ιατρός κ. Σακκάς Νικόλαος, Υποψήφιος Διδάκτωρ   Παθολογίας, Συνεργάτης Ιατρείου Διαβήτη, Ιατρείου Λιπιδίων και Ιατρείου   Παχυσαρκίας της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ;

Ο  σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται  όταν  το  πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και  δίνει  στα κύτταρα  του σώματος  τη  δυνατότητα  να  προσλαμβάνουν γλυκόζη(σάκχαρο)   από  το  αίμα και να τη χρησιμοποιούν ως «καύσιμο» τους για ενέργεια. Η ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης, ο περιορισμός της δράσης της ινσουλίνης ή και τα δύο, οδηγούν σε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία).Υπάρχουν δύο βασικές μορφές διαβήτη:

Ο διαβήτης τύπου 1: τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 παράγουν πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη και χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης για να επιβιώσουν. Είναι ο συχνότερος τύπος σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Ο διαβήτης τύπου 2: τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη με αποτελεσματικό τρόπο. Μπορούν  να αντιμετωπίσουν  την πάθησή τους μόνο λαμβάνοντας μέτρα που αφορούν στον τρόπο ζωής. Συχνά απαιτούνται από του στόματος φάρμακα και σπανιότερα ινσουλίνη.

Και οι δύο τύποι διαβήτη είναι εξίσου σοβαροί. Ένας τρίτος τύπος εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως υποχωρεί   μετά την ολοκλήρωσή της.