Σταμέλλος Στέφανος

8814

Όνομα: Στέφανος Σταμέλλος

 Τόπος κατοικίας: Λαμία

 Τόπος καταγωγής: Πετράλωνα Ευρυτανίας

Ιδιότητα: Πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνταξιούχος ΟΤΕ, ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο της Λαμίας (1991-1994).

Είναι υπεύθυνος διαχειριστής αρκετών blogs και της ιστοσελίδας http://www.e-ecology.gr, όπου δημοσιεύει κείμενα και άρθρα σχετικά με την οικολογία, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την ορειβασία. Είναι ορειβάτης, λάτρης των βουνών της πατρίδας μας, και αθλητής κυρίως του ορεινού τρεξίματος

 Αγαπημένο σημείο στην Ευρυτανία; Το σπίτι που γεννήθηκα στα Πετράλωνα, στην εξοχή

 Στάση ζωής: ‘‘Αξιοπρέπεια, ενεργός πολίτης, οικολογική σκέψη και δράση’’


‘‘Μια μεγάλη αθλητική γιορτή, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας τελείωσε. Μπορεί να μην κατάφερα να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ, κατάφερα όμως να σπάσω το ατομικό μου ρεκόρ… Χρόνος 4:25′:33» και 53ος στους 226 στην ηλικία των 60-64 (ο χρόνος πέρυσι 4:29′:18»). Βελτίωσα τον χρόνο μου κατά 4 λεπτά. Και του χρόνου!!’’

 Αφορμή για να είναι αυτή την εβδομάδα ο Στέφανος Σταμέλλος, ο Ευρυτάνας της εβδομάδας, ήταν η σημαντική διάκρισή του στον φετινό Αυθεντικό Μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα, συμμετέχοντας για 5η συνεχόμενη φορά και καταφέρνοντας να επιτύχει έναν πολύ καλό χρόνο. Πραγματική όμως αιτία είναι η σπουδαία και ξεχωριστή αεικίνητη ενέργειά του και η δυναμική παρουσία του σε τόσους πολλούς και διαφορετικούς χώρους, διατηρώντας παράλληλα την εγγενή ευγένεια και την ορεσίβια στωικότητά του. Ο Στέφανος έχει ένα πλούσιο βιογραφικό σε δράσεις και πρωτοβουλίες και ανέπτυξε έντονη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα για αρκετά χρόνια στο χώρο της αριστεράς, καθώς και οικολογική δραστηριότητα σε τοπικούς φορείς και Κινήσεις Πολιτών για τον Μαλιακό, την Οίτη, τον Σπερχειό κλπ. Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων από τους οποίους αποχώρησε διαφωνώντας με την συμμετοχή της πολιτικής οικολογίας στην κυβέρνηση, ενώ ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων για την τριετία 1991-1994. Πραγματικός λάτρης της φύσης και του βουνού και πάντα στενά συνδεδεμένος με την Ευρυτανία, δεν σταματάει μέρα να αποδεικνύει το δέσιμο αυτό και να προσπαθεί να διαβάσει την ‘‘σοφία’’ τους. Ο Στέφανος είναι σίγουρα ένας Ευρυτάνας που μπορεί με την πορεία του και την στάση του να μας διδάξει πολλά και σίγουρα θα πρέπει να σταθούμε στην απάντησή του για το όραμά του για την Ευρυτανία…

ΕΠ. Στέφανε η ενασχόληση με τα κοινά πιστεύεις ότι είναι υποχρέωση ή ανάγκη;

ΣΣ. Θα έλεγα είναι και το ένα και το άλλο∙ και υποχρέωση και ανάγκη. Προσωπικά μεγαλώνοντας μέσα στο κλίμα της «μεταπολίτευσης», θα ήταν δύσκολο να ξεφύγω από την ανάγκη να εκφράζομαι «αγωνιστικά» παίρνοντας θέση για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, αλλά και της καθημερινότητας. Κεντρική σκέψη η πρωτοβουλία και η αυτενέργεια και ο αναντικατάστατος ρόλος του ενεργού πολίτη.

ΕΠ. Η οικολογία για σένα είναι πολιτική δράση ή στάση ζωής;

ΣΣ. Η οικολογία είναι τρόπος ζωής και τρόπος σκέψης, είναι μια φιλοσοφική αντίληψη και θεωρία. Παράλληλα όμως, επειδή όλα ανάγονται στην πολιτική πρακτική και σου λένε «καλά τα λες στη θεωρία, αλλά δεν αρκεί αυτό»,  πρέπει να συνδέσουμε την σκέψη με τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, να βάλουμε τους κανόνες για μια βιώσιμη κοινωνία, για ένα βιώσιμο μέλλον. Αναγκαστικά έτσι μπαίνεις στα δύσβατα μονοπάτια της πολιτικής και της πολιτικής οικολογίας. Η διαρκής αναζήτηση με οδήγησε στην ριζοσπαστική μαχόμενη οικολογία, ως την μόνη προοδευτική πολιτική πρόταση στην εποχή που διανύουμε.

Από συμμετοχές σε αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη

ΕΠ. Ποιο θεωρείς ότι είναι το σημαντικότερο ευεργέτημα που έχει κάποιος με την επαφή του με την φύση;

ΣΣ. Η φύση διδάσκει και η επαφή μαζί της είναι «ερωτική». Επηρεάζει καθοριστικά την ψυχική, πνευματική και βιολογική ζωή του ανθρώπου. Του δίνει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του, με το σώμα του και τελικά με τον ίδιο του τον εαυτό. Του δίνει την δυνατότητα να αναμετρηθεί με τις δυνάμεις του και τα όριά του, δίνοντάς του μια αίσθηση ελευθερίας και ευεξίας, προσφέροντας του γνώσεις και νέες εμπειρίες, ιδιαίτερα στο βουνό. Τέλος τον βοηθάει να ξεφύγει από τα άγχη της καθημερινότητας και τις πιέσεις.

Οικολογία ‘‘εν δράση’’

ΕΠ. Πολιτική, Οικολογία, Ακτιβισμός, Αθλητισμός, ποια θεωρείς ότι είναι η κοινή συνιστώσα σε όλα αυτά για σένα;

ΣΣ. Είναι η αξιοπρέπεια, ο αλληλοσεβασμός, η ανθρώπινη αλληλεγγύη, ο σεβασμός στη φύση και στα όντα της. Στη σημερινή κρίση, κρίση κοινωνική, κρίση αξιών με παρενέργειες οικονομικές, αυτό που έχει κανείς να αντιτάξει είναι η στάση ζωής. Είναι η επαναφορά στο προσκήνιο όλων αυτών των αξιών.

ΕΠ. Τι πιστεύεις ότι θα είχε ανάγκη η Ευρυτανία του αύριο;

ΣΣ. Περιοχές όπως η Ευρυτανία μπορούν να έχουν σήμερα πολύ καλύτερες προοπτικές για μια βιώσιμη οικονομία, με ποιότητα ζωής, από ό,τι οι προβληματικές περιοχές του κέντρου και των μεγάλων πόλεων.

Η σημερινή φυγή ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να αντιστραφεί με την οργανωμένη προσέλκυση νέων ζευγαριών, κατά προτεραιότητα με ρίζες στην περιοχή, που δε βρίσκουν πια δουλειά στις μεγάλες πόλεις και αναζητούν να κάνουν μια νέα αρχή. Αυτό μπορεί να γίνει και οργανωμένα από την πολιτεία για την αναζωογόνηση της υπαίθρου, με αντίστοιχα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για ζευγάρια και νέους, που θα δέχονταν να ενταχθούν εθελοντικά σε τέτοια προγράμματα.

Επιγραμματικά θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για:

– τη γεωργία μικρής κλίμακας με έμφαση στα ποιοτικά προϊόντα, τη βιολογική καλλιέργεια και τη σύνδεση με την κτηνοτροφία και τον ήπιο τουρισμό.

– την προσεκτικά σχεδιασμένη «διεθνοποίηση» ενός ήπιου τουρισμού, που  μπορεί να δώσει απαντήσεις στη σημερινή κάμψη του.

– τη βιώσιμη δασοπονία, πιθανόν με στροφή στην παραγωγή πιστοποιημένης ξυλείας, αλλά και pellets από τα υπολείμματα, έχει επίσης περιθώρια.

– τη δημιουργία τοπικών συνεταιρισμών σε διάφορες πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας

Δυνατότητες υπάρχουν. Για να τις αξιοποιήσουμε όμως χρειάζεται άλλη αντίληψη, ισχυρή πολιτική βούληση και αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες

Η ανακήρυξη του νομού ως ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ θα μπορούσε να αναδείξει και να προστατέψει με τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο τους φυσικούς της θησαυρούς, την πλούσια ιστορία της περιοχής και τα ιδιαίτερα συγκριτικά της πλεονεκτήματα μέσα από ένα Στρατηγικό Διαχειριστικό Σχέδιο.

Φώτο από το ταξίδι ‘‘όνειρο ζωής’’ στο Νεπάλ