Πενήντα χρόνια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας έχουν κλείσει από την Μεταπολίτευση στις 24/7/1974.
Η Ελλάδα εδραίωσε την κοινοβουλευτική Δημοκρατία της με την ψήφιση του Συντάγματος το 1975 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Εάν ψηφίζαμε το 1963 το Σύνταγμα δεν θα συνέβαινε η Δικτατορία…». Ήταν τα λόγια του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή κατά την πανηγυρική τότε συνεδρίαση Ολομέλειας της Βουλής.
«Εδραίωσε δημοκρατικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς θεσμούς, με μαζικά κόμματα και πολιτική συμμετοχή, με στόχο πάντα τη συνεχή Αλλαγή…» κατά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.
Έκτοτε η Μεταπολίτευση συνέχισε την ειρηνική και δημιουργική πορεία της, χωρίς ωστόσο να προσαρμόζεται κανονικά θεσμικά και να ολοκληρώνει το πολιτικό σύστημά της στον σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο. Η σημερινή δημοκρατία μας, εκπέμπει με την μεγάλη αποχή στις εκλογές πολλά μηνύματα. Οι πολίτες πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημά μας είναι απαξιωμένο και ανεπίκαιρο. Απέχουν από πολιτικές διαδικασίες και συμμετοχές γιατί πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημά μας και τα κόμματα είναι συγκεντρωτικά (αρχηγικά προσωποκεντρικά) και θέτουν έτσι εκτός πολιτικής άξιους και ικανούς. Δήλωνε κάποτε ο μεγάλος αείμνηστος πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης, εφημ. Ώρα 14-2-1876,‘’…Συνταγματικό πολίτευμα άνευ δημοκρατικών κοινοβουλευτικών κομμάτων διατελεί εν αναρχία. Χείρον δε της ελλείψεως κοινοβουλευτικών κομμάτων’’. Χρόνια αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωνε πως, ‘’…δεν θα υπάρξει προοδευτική προοπτική για την χώρα αν δεν υπάρξουν δημοκρατικά κόμματα και πλήρης διαχωρισμός της εκτελεστικής από την νομοθετική εξουσία’’.
Πιστεύουν οι πολίτες ότι, οι θεσμοί του κράτους (δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές, δημόσια διοίκηση, ΜΜΕ, τοπική αυτοδιοίκηση κ.λ.π) δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην αποστολή τους, δημοκρατικά, δίκαια, ισόρροπα και αντιπροσωπευτικά και υπηρετούν όχι εύκολα τους πολλούς, αλλά τους λίγους εκλεκτούς και ισχυρούς.
Στην επέτειο εδραίωσης της Δημοκρατίας το 2010, ο τότε Πρόεδρος Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ,δήλωνε, ‘’η Ελλάδα έγινε Δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη Ευρωπαϊκή δημοκρατία…’’
Είναι καιρός λοιπόν τώρα που προγραμματίστηκε η νέα Συνταγματική Αναθεώρηση να προταθεί ένα νέο, σύγχρονο, επικαιροποιημένο δημοκρατικό ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Ενάντια στους εχθρούς του Συντάγματος, που το διατηρούν , το υπονομεύουν και δήθεν το αναθεωρούν. Με τη σκέψη ότι ενίοτε το σύνταγμα εκδικείται τους συντάκτες του. Να μπούμε όλοι μας σε ένα συναινετικό διάλογο και κυρίως εκείνοι οι πεφωτισμένοι πατριώτες (κυρίως αποκλεισμένοι από εξουσίες και από τον λαό) όπου κι αν βρίσκονται (κόμματα, πολίτες, συνταγματολόγοι, πολιτειολόγοι κ.λ.π.) με δύναμη και λογισμό για μια ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, προς όφελος του Ελληνικού λαού. Για ένα ποιοτικό, θεσμικό κράτος, στέρεο, δημοκρατικό, ισόρροπο, αποκεντρωμένο, αναπτυξιακό. Να σταματήσει αυτός ο πολιτικός και οικονομικός κατήφορος. Με συγκεκριμένους προβληματισμούς, όχι αόριστες και επιφανειακές πολιτικολογίες και συγκεκριμένες Συνταγματικές προτάσεις. Έτσι που να δικαιωθεί και ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα, με την ρήση του κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, λίγο πριν την λήξη της θητείας του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος : ‘’..Τελειώνω την πολιτική μου θητεία με τον τελευταίο λόγο μου εδώ στην Αθήνα, που γέννησε τη Δημοκρατία’’!