Η Ελβετία ευγνωμονεί τον Ιωάννη Καποδίστρια ως δημιουργό του Συντάγματός της ως η 1η χώρα στον κόσμο με Σύνταγμα, ενώ η Ελλάδα δολοφονεί τον ίδιο Κυβερνήτη που πρωτοστάτησε στον σχεδιασμό του Συντάγματός της μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς!
Ο Ιωάννης Καποδίστριας (1776 -1831), γεννήθηκε στην Κέρκυρα, Έλληνας διπλωμάτης, πολιτικός, ιατρός και είχε τον τίτλο ευγενείας του κόμη. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Αργότερα έγινε ο πρώτος Κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους την μεταβατική περίοδο κατά την οποία η χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.
Ως Κυβερνήτης ανακήρυξε την ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας και προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για την θέσπιση του νομικού πλαισίου της νέας πολιτείας. Επίσης αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις σε τακτικά σώματα υπό ενιαία Διοίκηση. Έκανε μεγάλες τομές για την ανάπτυξη της γεωργίας στη χώρα. Προσπάθησε και πέτυχε παράλληλα την επέκταση των συνόρων του νέου κράτους και την κατοχύρωση της ελληνικής ανεξαρτησίας μετά την απελευθέρωση.
Αντί αυτών όμως η 27η Σεπτέμβρη 1831 με το Ιουλιανό ημερολόγιο (δηλ. στις 9 Οκτώβρη 1831) υπήρξε αποφράδα η ημέρα για το ελληνικό έθνος. Δύο Μανιάτες, ο Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης, αδελφός και γιός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη αντίστοιχα εφάρμοσαν το μανιάτικο έθιμο της βεντέτας. Το πρωί αυτής της ημέρας έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία. Τον Κυβερνήτη τον συνόδευε ο μονόχειρας Κρητικός σωματοφύλακάς του, Γεώργιος Κοζώνης, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, που τον αποτελείωσε όχλος αμέσως μετά και το πτώμα του πετάχτηκε στο λιμάνι. Ο ετοιμοθάνατος Κυβερνήτης μεταφέρθηκε από τον κόσμο σε παρακείμενο φαρμακείο, όπου εξέπνευσε. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατός του προήλθε από τραύματα στην ινιακή χώρα και στη δεξιά κοιλιακή χώρα. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατέφυγε στη Γαλλική πρεσβεία, από όπου και παραδόθηκε στις αρχές για να δικαστεί, ύστερα από επιμονή του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί και απειλούσε να κάψει την πρεσβεία. Τελικά δικάστηκε σε θάνατο κι εκτελέστηκε λίγες ημέρες αργότερα. Ο τραγικός θάνατος του Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον γεωργικό πληθυσμό, ενώ αντίθετα στην Ύδρα οι αφεντάδες πρόκριτοι δέχτηκαν το γεγονός με πανηγυρισμούς.
Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια, τα αρχεία του Foreign office που αφορούν την δολοφονία του Καποδίστρια εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται άκρως απόρρητα και δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Τι έχουν άραγε να κρύψουν και κρατούν τα έγγραφα ως επτασφράγιστο μυστικό;
Ταπεινή μας άποψη, ότι σ’ αυτή τη στυγερή δολοφονία οι περιβόητες προστάτιδες Δυνάμεις δεν υπήρξαν άμοιροι των ευθυνών τους!