Φυγή προς τα εμπρός παρά τα εσωκομματικά φρένα επιχείρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου του κόμματος, το οποίο έριξε αυλαία με την καταληκτική του ομιλία, μετά από ένα τετραήμερο πυκνών εσωκομματικών διεργασιών.
Με αναβολή δύο ετών εξαιτίας της πανδημίας και σε αντίστοιχη χρονική απόσταση από το κυβερνητικό του παρελθόν, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αποφασισμένος να ανατρέψει την κομματική τάξη πραγμάτων, εισηγούμενος σειρά από καταστατικές αλλαγές, οι οποίες πυροδότησαν με τη σειρά τους αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μαζί πολλούς γύρους έντασης στις συνεδριακές διαδικασίες. Σε μια παράλληλη τροχιά, όμως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχείρησε να εκπέμψει σήμα ετοιμότητας και εγρήγορσης με στόχο την «πολιτική αλλαγή», ώστε η λήξη των εργασιών του 3ου συνεδρίου να γυρίσει την κλεψύδρα αντίστροφα για την επάνοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εξουσία.
Η μεγάλη εικόνα
Παρά τα συντροφικά πυρά, στη μεγάλη εικόνα του το συνέδριο αποτιμάται ως άκρως επιτυχημένο, αφού οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν «χωρίς φόβο, συχνά με πάθος, κατέθεσαν τις προτάσεις και τον προβληματισμό τους», όπως παρατήρησε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ υψηλός υπήρξε και ο βαθμός συμμετοχής των Συνέδρων τόσο με τοποθετήσεις τους στην ολομέλεια, όσο και στα θεματικά τραπέζια, τα οποία επικεντρώθηκαν σε τρέχοντα ζητήματα και ζητούμενα για τους πολίτες, όπως η ενέργεια, η πανδημία, τα διεθνή και ο πόλεμος, αλλά και η λειτουργία των θεσμών.
Σημείο τομής, ωστόσο, για την μετέπειτα πορεία του κόμματος αποτέλεσε το συντριπτικό ποσοστό που έλαβε στην κάλπη του Συνεδρίου η εισήγηση του κ. Τσίπρα για τις καταστατικές αλλαγές (με πρώτη την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από τη βάση), συγκεντρώνοντας ποσοστό 74%, δηλαδή νομιμοποίηση από πλειοψηφία μεγαλύτερη των 2/3 των συνέδρων, έναντι ποσοστού 26%, που κατέγραψαν οι δυνάμεις της «Ομπρέλας».
Ενστάσεις από την «Ομπρέλα»
Οι τελευταίες έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στις συνεδριακές διαδικασίες, αφού κατέθεσαν σειρά τροπολογιών απέναντι στην εισήγηση της πλειοψηφίας, ανοίγοντας -κατά τις τοποθετήσεις προσκείμενων στελεχών στην τάση- μια μεγάλη βεντάλια ζητημάτων όπως: την έλλειψη αυτοκριτικής για τη διακυβέρνησης της «πρώτη φορά Αριστεράς», το ιδεολογικό στίγμα και τα όρια της διεύρυνσης, τη διατήρηση της αριστερής ταυτότητας και της ριζοσπαστικής φυσιογνωμίας του κόμματος, τον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας και την ποσόστωση 20% στελεχών από τη διεύρυνση στην νέα Κεντρική Επιτροπή, φτάνοντας μέχρι τον τρόπο εγγραφής νέων μελών.
Ένταση στη λήξη
Ο τελευταίος προκάλεσε νέο γύρο έντασης κυριολεκτικά με το «σφύριγμα» της λήξης του Συνεδρίου, το οποίο είθισται να δίνεται μετά την ομιλία του εκάστοτε Προέδρου του κόμματος. Ωστόσο, μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα και κατά τις ψηφοφορίες επί του καταστατικού που ακολούθησαν, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε απότομα στην αίθουσα, με αφορμή τις τροπολογίες που είχε καταθέσει προς το σώμα η «Ομπρέλα». Αιχμή του δόρατος υπήρξε η τροπολογία για τα κριτήρια εγγραφής των νέων μελών, δηλαδή ένα υποψήφιο μέλος, εκτός από την ηλεκτρονική εγγραφή μέσω του isyriza, να πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον μία αυτοπρόσωπη παρουσία στην οικεία Οργάνωση Μελών, πριν εγγραφεί.
Για τις τροπολογίες ακολούθησε ψηφοφορία με ανάταση χειρός, αλλά καθώς το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο λόγω της απουσίας πολλών Συνέδρων που είχαν ξεκινήσει την επιστροφή τους στην επαρχία, ο Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος πρότεινε να υπάρξει σχετική ψηφοφορία στις 15 Μαΐου, δηλαδή μαζί με την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση.
Στις στιγμές που ακολούθησαν επικράτησε μεγάλη ένταση, αλλά και αμηχανία μεταξύ των συνέδρων που είχαν απομείνει στο χώρο, μέχρις ότου διευθετηθεί τελικά η διαδικασία, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να ψηφίσουν με κάλπη, όσοι σύνεδροι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο του συνεδρίου. Εντέλει η «Ομπρέλα» απείχε από την ψηφοφορία, καθώς «αυτή η διαδικασία δεν είναι αποδεκτή και δεν θα συμμετάσχουμε», όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, παρότι τα στελέχη της ψήφισαν την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου.
Σε αυτό το κλίμα, προς το σώμα παρενέβη ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, παραδεχόμενος ότι ήταν λάθος «συλλογικό», μάλιστα, να μην συμπεριληφθεί από την αρχή στην πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου να εγκριθούν οι καταστατικές αλλαγές στις κάλπες που θα στηθούν στις 15 Μαΐου, ώστε να ψηφίσουν και τα οργανωμένα μέλη γι’ αυτές.
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ενδεχόμενο καταστατικού συνεδρίου, σημειώνοντας πως το κόμμα διαθέτει διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν- είτε με διαρκές συνέδριο είτε και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών- ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές στο καταστατικό, το οποίο αποκάλεσε «Σύνταγμα» του κόμματος.
Στη «σολομώντεια» λύση που προκρίθηκε από το σώμα μετά από πρόταση του κ. Τσίπρα, προβλέπεται να στηθεί ξεχωριστή κάλπη στις 15 Μαΐου για την έγκριση ή την απόρριψη των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί από τη μειοψηφία στην Επιτροπή Καταστατικού, ενώ δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι σύνεδροι ψήφισαν το περασμένο Σάββατο στην ψηφοφορία για την εκλογή ηγεσίας από τη βάση, δηλαδή 4.688 σύνεδροι.
Οι 3 κάλπες, 3 εκλεκτορικά σώματα
Μετά τις… «καθυστερήσεις» του Συνεδρίου και με βάση τα νέα δεδομένα, ως «μητέρα των μαχών» αναδεικνύεται η 15η Μάϊου, οπότε αναμένεται να στηθούν 3 κάλπες σε 500 συνολικά εκλογικά τμήματα της χώρας, προκειμένου να εξελιχθούν οι διαδικασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως εξής:
- Κάλπη για τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με δικαίωμα ψήφου για 61.600 μέλη, που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2022.
- Κάλπη για την έγκριση ή απόρριψη των τροπολογιών της μειοψηφίας, με δικαίωμα ψήφου για 4.688 Συνέδρους του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
- Κάλπη για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, με δικαίωμα ψήφου για όσα μέλη θα έχουν γραφεί μέχρι και την τελευταία ημέρα (ακόμα και αν για παράδειγμα έχουν εγγραφεί προχθές ή σκοπεύουν να το πράξουν μεθαύριο), εφόσον επιδείξουν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, στις 15 Μαΐου, το απογραφικό τους δελτίο.
(Πηγή:protothema.gr/Γεωργία Σαδανά)