
Σε 72 ορίστηκαν οι ώρες που θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτάρκεια σε τρόφιμα κα είδη πρώτης ανάγκης. 72 ώρες, δηλαδή 3 μέρες θεωρούνται κρίσιμες, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση πολέμων, φυσικών καταστροφών και πανδημιών που παρουσίασε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ροξάνα Μινζάτου.
Σύμφωνα με το Politico, στο 17 σελίδων προσχέδιο περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε πολίτης θα πρέπει να αποθηκεύει αρκετά τρόφιμα, ώστε να είναι αυτάρκης για τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση κρίσης».
Στο έγγραφο επισημαίνεται επίσης ότι «καμία από τις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών δεν ήταν μεμονωμένη ή βραχύβια».
Όπως είπε στο Politico η κ. Μινζάτου, το μήνυμα του σχεδίου είναι στη λογική «φτιάξτε τη στέγη σας, όσο ο ήλιος λάμπει» και στόχο έχει να βοηθήσει του πολίτες σε επίπεδο νοικοκυριού.
Όπως αναφέρει το σχέδιο, η στρατηγική της ΕΕ για τις κρίσεις έχει στόχο να «δημιουργήσει μια ασφαλή και ανθεκτική ΕΕ με τις ικανότητες που απαιτούνται για την πρόβλεψη και τη διαχείριση απειλών και κινδύνων, ανεξάρτητα από τη φύση ή την προέλευσή τους».
Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται και οδηγίες «για την κάλυψη της αποθήκευσης βασικών προμηθειών, τον σχεδιασμό κρίσεων, τη διαθεσιμότητα καταφυγίων, τα μέτρα για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας κρίσιμων εδαφών και χώρων».
Το σχέδιο της Επιτροπής βασίζεται στα συμπεράσματα της έκθεσης Niinistö, η οποία κατέθεσε προτάσεις για τη βελτίωση της ετοιμότητας της ΕΕ σε περίπτωση πολέμου και πολιτικής άμυνας.
Ειδική αναφορά γίνεται, μάλιστα, στο έγγραφο στο ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι περισσότερο προετοιμασμένη για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο» καθώς, όπως επισημαίνεται, «οι κυβερνοεπιθέσεις που χρηματοδοτούνται από κρατικές οντότητες έχουν γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της σημερινής πραγματικότητας».
«Η ετοιμότητα δεν αφορά μόνο τις πιθανές ανθρωπογενείς συγκρούσεις. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στις πλημμύρες – είδαμε τι συνέβη στην Ισπανία. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν μπροστά στις φυσικές καταστροφές. Όλοι αυτοί οι τύποι κρίσεων απαιτούν κάποιο σύνολο βασικών δεξιοτήτων, κάποια κατανόηση και γνώση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε πρώτα» είπε στο Politico η κυρία Μινζάτου.
Η Επιτροπή προτείνει μια στρατηγική δημιουργίας αποθεμάτων σε επίπεδο ΕΕ για την ενίσχυση της πρόσβασης σε κρίσιμους πόρους, όπως οι ιατρικές προμήθειες, οι κρίσιμες πρώτες ύλες, ο ενεργειακός εξοπλισμός και ενδεχομένως τα τρόφιμα και το νερό. Με αφορμή, δε, τη διαμάχη ανάμεσα στην αύξηση των αμυντικών δαπανών και στα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, η κυρία Μινζάτου σημειώνει ότι πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για ανάγκη προετοιμασίας σε επίπεδο προμηθειών. Είναι όμως σχετικά πρόσφατη η κεντρική Ευρωπαϊκή επιμονή για δημιουργία αποθεμάτων που θα μας συντηρήσουν τουλάχιστον για 72 ώρες. Τα ερωτήματα, φυσικά, που γεννούνται αυτομάτως είναι μας προετοιμάζουν για κάποιον πόλεμο που είναι προ των πυλών ή θέλουν να καλλιεργήσουν το φόβο με σκοπό τις εξοπλιστικές δαπάνες, από μικρές χώρες όπως η Ελλάδα που θα μπουν σε δανεισμό ξανά για εξοπλισμούς;
Το δεύτερο σενάριο φαίνεται πιο πιθανό, ειδικά τη στιγμή που μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή αυτοκινήτων και θα παράγει τανκς! Βέβαια, το ένα φέρνει το άλλο και δεν αποκλείεται να βρεθούμε μια μέρα ξαφνικά σοκαρισμένοι και πιο ανέτοιμοι από ποτέ μπροστά σε έναν πόλεμο.
Γι’ αυτό καλού κακού ας αποθηκεύσουμε καμιά κονσέρβα, αλεύρι και ζυμαρικά που δεν χαλάνε, γιατί αν συμβεί κάτι, οι ώρες θα είναι πολύ περισσότερες από 72.