8 Μαρινάδες για όλα τα κρέατα Εν όψει Τσικνοπέμπτης

6685
Flank Steak Marinating in a Glass Dish, From Above

Μαρινάδες  που ταιριάζουν στο μοσχάρι
Με ελαιόλαδο , λευκό κρασί και λίγα μυρωδικά θα αναδείξουμε ένα καλής ποιότητας μοσχάρι , δίχως να το επισκιάσουμε .ο μαϊντανός , η ρίγανη και τοθυμάρι τα πάνε μια χαρά μαζί του , ενώ , αν επιλέξουμε τα πιο δυνατά δεντρολίβανο και φασκόμηλο , χρειάζεται μέτρο στις ποσότητες .Ταιριάζει και το σκόρδο,το οποίο επίσης χρησιμοποιούμε με μέτρο .
Σίγουρα δένει τέλεια με ανάμεικτα πιπέρια κάθε χρώματος , με κεδροκούκουτσα και με μπαχάρι , για το δυναμικό τους χαρακτήρα .
-Αντί για κρασί , χρησιμοποιούμε κονιάκ ή μπύρα . Επίσης , μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη μαριναδα με φλούδες αστεροειδών .

Μαρινάδες που ταιριάζουν στο χοιρινό 
-Το χοιρινό αγαπά μεσογειακά μυρωδικά ,όπως ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, δεντρολίβανο , βασιλικό, σέλινο, φασκόμηλο. Επιλέγουμε ένα από αυτά ,για να δώσουμε σαφή αρωματικό χαρακτήρα . Αναμειγνύουμε με λαδί και λεμόνι ή λευκό κρασί ή τριμμένο κρεμμύδι .
 Για γλυκόξινο μαρινάρισμα  που ταιριάζει στο χοιρινό , βάζουμε γλυκό κόκκινο ή ξηρό κρασί , μέλι και πορτοκάλι , συνδυάζοντας τα άφοβα μεταξύ τους και προσθέτοντας κάποιο ταιριαστό μπαχαρικό , όπως πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή , τζιντζερ , σουμάκι , κάρδαμο ή κόλιανδρο και σκόρδο κατά βούληση.
-Ταιριάζουν και πιο τολμηρές μαρινάδες , όπως μπύρα με κόλιανδρο , ρούμι με μαύρη ζάχαρη και πιπέρι ή καλή κέτσαπ με ταμπάσκο και μέλι ( για κλασικό ΒΒQ αποτέλεσμα ).

Μαρινάδες που ταιριάζουν στα αρνίσια παϊδάκια

  • Από τα πιο ταιριαστά μυρωδικά είναι το δεντρολίβανο , η ρίγανη , το θυμάρι , η μαντζουράνα και η δάφνη. Επιλεγουμε , λοιπόν, ένα εξ αυτών, για να δώσουμε σαφή αρωματικό χαρακτήρα στο ψητό μας , και τα συνδυάζουμε με λάδι και λευκό ξηρό κρασί ή λεμόνι.
  • Όσοι αγαπούν την μυρωδιά του αρνιού δεν επιδιώκουν να την καλύψουν , αλλά συχνά μια μαρινάδα με γιαούρτι την απαλύνει χωρίς να την εξαφανίζει.
  • Υλικά που δαμάζουν το χαρακτήρα του είναι το σκόρδο , το ξίδι  και η μουστάρδα , σε συνδυασμό με ένα από τα προαναφερθέντα μυρωδικά.
  • Στην Ανατολή , το αρνάκι συνδυάζεται με δυνατά μπαχαρικά, συνήθως σε σύνθετους συνδυασμούς :κουρκουμάς, κάρι , σκόνη μουστάρδας, κύμινο, κανέλα, τα οποία αρωματίζουν αποτελεσματικά αναμεμειγμένα συνήθως με γιαούρτι .
  • Θαυμάσιος συνδυασμός , δεντρολίβανο ή ρίγανη με ξίδι και σκόρδο.

Πηγή: www.sintayes.gr