Μαρινάδες που ταιριάζουν στο μοσχάρι
–Με ελαιόλαδο , λευκό κρασί και λίγα μυρωδικά θα
αναδείξουμε ένα καλής ποιότητας μοσχάρι , δίχως να το
επισκιάσουμε .ο μαϊντανός , η ρίγανη και τοθυμάρι τα
πάνε μια χαρά μαζί του , ενώ , αν επιλέξουμε τα πιο δυνατά δεντρολίβανο και φασκόμηλο
, χρειάζεται μέτρο στις ποσότητες .Ταιριάζει και το σκόρδο,το
οποίο επίσης χρησιμοποιούμε με μέτρο .
–Σίγουρα δένει τέλεια με ανάμεικτα πιπέρια κάθε χρώματος , με κεδροκούκουτσα
και με μπαχάρι , για το δυναμικό τους χαρακτήρα .
-Αντί για κρασί , χρησιμοποιούμε κονιάκ ή μπύρα . Επίσης ,
μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη μαριναδα με φλούδες αστεροειδών .
Μαρινάδες που ταιριάζουν στο χοιρινό
-Το χοιρινό αγαπά μεσογειακά μυρωδικά ,όπως ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο,
δεντρολίβανο , βασιλικό, σέλινο, φασκόμηλο. Επιλέγουμε ένα από αυτά
,για να δώσουμε σαφή αρωματικό χαρακτήρα . Αναμειγνύουμε με λαδί και λεμόνι ή
λευκό κρασί ή τριμμένο κρεμμύδι .
– Για γλυκόξινο μαρινάρισμα που ταιριάζει στο χοιρινό ,
βάζουμε γλυκό κόκκινο ή ξηρό κρασί , μέλι και
πορτοκάλι , συνδυάζοντας τα άφοβα μεταξύ τους και προσθέτοντας κάποιο
ταιριαστό μπαχαρικό , όπως πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή , τζιντζερ ,
σουμάκι , κάρδαμο ή κόλιανδρο και σκόρδο κατά βούληση.
-Ταιριάζουν και πιο τολμηρές μαρινάδες , όπως μπύρα με κόλιανδρο ,
ρούμι με μαύρη ζάχαρη και πιπέρι ή καλή κέτσαπ με ταμπάσκο και μέλι (
για κλασικό ΒΒQ αποτέλεσμα ).
Μαρινάδες που ταιριάζουν στα αρνίσια παϊδάκια
- Από τα πιο ταιριαστά μυρωδικά είναι το δεντρολίβανο , η ρίγανη , το θυμάρι , η μαντζουράνα και η δάφνη. Επιλεγουμε , λοιπόν, ένα εξ αυτών, για να δώσουμε σαφή αρωματικό χαρακτήρα στο ψητό μας , και τα συνδυάζουμε με λάδι και λευκό ξηρό κρασί ή λεμόνι.
- Όσοι αγαπούν την μυρωδιά του αρνιού δεν επιδιώκουν να την καλύψουν , αλλά συχνά μια μαρινάδα με γιαούρτι την απαλύνει χωρίς να την εξαφανίζει.
- Υλικά που δαμάζουν το χαρακτήρα του είναι το σκόρδο , το ξίδι και η μουστάρδα , σε συνδυασμό με ένα από τα προαναφερθέντα μυρωδικά.
- Στην Ανατολή , το αρνάκι συνδυάζεται με δυνατά μπαχαρικά, συνήθως σε σύνθετους συνδυασμούς :κουρκουμάς, κάρι , σκόνη μουστάρδας, κύμινο, κανέλα, τα οποία αρωματίζουν αποτελεσματικά αναμεμειγμένα συνήθως με γιαούρτι .
- Θαυμάσιος συνδυασμός , δεντρολίβανο ή ρίγανη με ξίδι και σκόρδο.
Πηγή: www.sintayes.gr