Site icon evrytanikospalmos.gr

80 χρόνια απο την απελευθέρωση της Αθήνας

athina

«Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απελευθέρωση της Αθήνας από την γερμανική Κατοχή. Το πρωινό της 12ης Οκτωβρίου 1944, τμήμα του γερμανικού στρατού υποστέλλει τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και τα γερμανικά στρατιωτικά οχήματα αποχωρούν από την πρωτεύουσα. Ύστερα από 1264 ημέρες Κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη. Ο λαός της Αθήνας συρρέει με κάθε μέσο από όλες τις συνοικίες στο κέντρο της πόλης, σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα πανηγυρισμών.

Ντοκιμαντέρ με θέμα την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την πόλη της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944. Προηγείται ιστορική αναδρομή στα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την περίοδο της Κατοχής, με αναφορά στα κατοχικά δάνεια και την οικονομική αφαίμαξη που επέβαλαν οι Ναζί στην Ελλάδα.

Λόγος γίνεται για τη συγκρότηση των πολιτικών και των στρατιωτικών αντιστασιακών οργανώσεων και στη σύσταση της Π.Ε.Ε.Α., της Κυβέρνησης του Βουνού. Ακολούθως, στις διαβουλεύσεις που γίνονταν προς εξεύρεση πολιτικής λύσης σχετικά με τη διακυβέρνηση της Ελλάδας μετά την απελευθέρωσή της, και τις τελικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν (Διάσκεψη Λιβάνου, Συμφωνία Καζέρτας). Ο Άγγελος Αγγελόπουλος μοναδικός επιζών, μέλος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας μιλά στον Φοίβο Οικονομίδη, ιστορικό-δημοσιογράφο, και αναφέρεται στην κρίση μεταξύ Κυβέρνησης του Καΐρου και Κυβέρνησης του Βουνού και στο ρόλο των ξένων συμμάχων. Τα γεγονότα της διάσκεψης της Καζέρτας αφηγείται στη συνέχεια, ο Κώστας Δεσποτόπουλος, νομικός και διπλωματικός σύμβουλος Γενικού Αρχηγείου του ΕΛΑΣ, εκπρόσωπος στη Διάσκεψη Καΐρου και Καζέρτας.

Μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, παρουσιάζονται οι προσπάθειες που έγιναν μεταξύ Γερμανών και αντιστασιακών οργανώσεων για απρόσκοπτη αποχώρηση των πρώτων από την Αθήνα. Μιλούν ο Σπύρος Κωτσάκης, καπετάνιος του ΕΛΑΣ Αθηνών, ο Παυσανίας Κατσώτας, αντισυνταγματάρχης-στρατιωτικός σύμβουλος του Γεωργίου Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή και στην Καζέρτα και στρατιωτικός διοικητής Αθηνών και ο Ιωάννης Γεωργάκης, νομικός  σύμβουλος και γραμματέας αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού.

Ακόμη, μνήμες από τις ημέρες της Απελευθέρωσης αφηγούνται η Άννα Συνοδινού, μέλος αντιστασιακής οργάνωσης νεολαίας, ο Πέτρος Ρούσος, μέλος Πολιτικού Γραφείου ΚΚΕ, και ο Γεώργιος Κορωναίος, επικεφαλής τιμητικού αποσπάσματος ΕΛΑΣ. Παράλληλα προβάλλονται μοναδικά πλάνα αρχείου στα οποία αποτυπώνονται οι αυθόρμητοι λαϊκοί πανηγυρισμοί των Αθηναίων για την Απελευθέρωση, καθώς και οι επίσημες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με την επιστροφή της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στις 18/12/1944.

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Βαγγέλης Σερντάρης

Ιστορική-δημοσιογραφική επιμέλεια: Φοίβος Οικονομίδης

Έτος παραγωγής: 1987

Ημερομηνία πρώτης προβολής εκπομπής: 12/10/1987»

Πηγή: https://www.ert.gr/

Exit mobile version