Παρουσίαση του Μουσείου Κορυσχάδων από την Σοφία Ζαλοκώστα
Στο πλαίσιο εορτασμού «80 χρόνια Γοργοπόταμος 1942-2022» για τον Πανελλήνιο Εορτασμό Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 και την τίμηση της 80ής επετείου από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (1942-2022), του μεγαλύτερου και πιο εμβληματικού σαμποτάζ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με τα ΓΑΚ Φθιώτιδας και το Σωματείο ‘’Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης & Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης’’ συνδιοργάνωσαν επιστημονικές, ιστορικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις. Στις 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλήνια συνάντηση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης με την επιστημονική καθοδήγηση της Δρ. Βασιλικής Λάζου, Ιστορικού του τμήματος πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ και της Σοφίας Βακιρτζηδέλη, βιβλιοθηκονόμου ΜΑ.-τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας. Για πρώτη φορά συναντήθηκαν εκπρόσωποι 15 Μουσείων Εθνικής Αντίστασης από όλη την Ελλάδα, παρουσίασαν τα μουσεία τους αλλά και τη δυναμική που έχουν αναπτύξει καθώς και το σχεδιασμό και τους στόχους για την επόμενη μέρα.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο πλαίσιο της 6ης Συνεδρίας: «Τα μουσεία αυτοπαρουσιάζονται», ο Δήμος Καρπενησίου εκπροσωπήθηκε από την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Σοφία Ζαλοκώστα, η οποία με εισήγησή της παρουσίασε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισής του, εστιάζοντας κυρίως στη συνεργασία που γίνεται με τη Βουλή των Ελλήνων με στόχο τον εμπλουτισμό του μουσειακού υλικού και την αναβάθμιση του, η οποία θα αναδεικνύει την ιστορικότητα αλλά και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού της περιοχής.
Την επομένη 27η Νοεμβρίου 2022 τιμήθηκε από τους παραβρισκόμενους η επέτειος στον χώρο της Γέφυρας του Γοργοποτάμου και ύστερα στον Ιστορικό Περίπατο Γοργοποτάμου, δηλαδή το μονοπάτι που ακολούθησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ και οι Βρετανοί σαμποτέρ, εστιάζοντας στα εμβληματικά σημεία της διαδρομής.