Πρόταση ύψους 9.850.682 ευρώ για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου κατέθεσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέσω της Φθιωτικής Αναπτυξιακής, στην σχετική πρόσκληση του Υπουργείο Τουρισμού του Προγράμματος «Ελλάδα 2.0»,που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επισημαίνεται ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), ως διαχειρίστρια του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, κατέθεσε αντίστοιχη πρόταση χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σκοπός είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η πρόταση του Καρπενησίου ήταν από τις πρώτες προτάσεις που κατατέθηκαν οπότε ίσως έχει και κάποιο προβάδισμα γιατί η διαδικασία χρηματοδότησης διαρκεί μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων.
Οι παρεμβάσεις της πρότασης
Σύμφωνα με την σχετική πρόταση προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις:
- Προμήθεια και εγκατάσταση νέου σύγχρονου 4-θέσιου αναβατήρα στην θέση του «Άνεμου 1». Ο αναβατήρας θα είναι οριζόντιου μήκους 859μ., κεκλιμένου μήκους 890μ., υψομετρικής διαφοράς 184μ., δυναμικότητας 58 τετραθέσιων καρεκλών και μεταφορικής ικανότητας 1.200 ατόμων την ώρα.
- Προμήθεια και εγκατάσταση Mountain coaster με χρήση του αναβατήρα «Θησέα», και δυναμικότητας 32 βαγονιών. Το ορεινό «τρενάκι» είναι μια υποδομή που επιτρέπει την χρήση των αναβατήρων και εκτός χειμερινής σαιζόν μετατρέποντας το Χιονοδρομικό Κέντρο σε θεματικό πάρκο και το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την πρόταση στην περιοχή του «Θησέα» σχεδιάζεται μια διαδρομή κατάβασης για τρενάκι με ιδανικό σχεδιασμό και ιδιαίτερα στοιχεία οδήγησης.
- Προμήθεια και εγκατάσταση νέας Πίστας Χιονοδρομίας τύπου Dry Slope, στο πλατό του «Θησέα», με την δημιουργία πίστας κατάβασης 1.520 τμ., πίστας Tubby Evolution μήκους 40μ., δύο εξεδρών εκκίνησης, καθώς και των απαραίτητων εξαρτημάτων πέδησης. Η εγκατάσταση αυτή δίνει τη δυνατότητα για σκι όλο το χρόνο, καθώς και τη δυνατότητα εξάσκησης για αρχάριους και μικρά παιδιά.
- Προμήθεια δύο νέων χιονοστρωτήρων, οι οποίοι συνδυάζουν τεχνολογική καινοτομία και κυρίως ανταποκρίνονται στα πιο αυστηρά στάνταρ εκπομπών καυσαερίων, που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δηλώσεις
Μετά την κατάθεση της πρότασης για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε:
«Στρατηγικός στόχος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Προς τούτο, ανταποκριθήκαμε άμεσα στην ειδική πρόσκληση του Υπουργείου Τουρισμού, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για την πλήρη αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου. Επιδίωξή μας, η άντληση χρηματοδότησης ύψους 9,8 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό και τη μετεξέλιξη του Χιονοδρομικού μας κέντρου σε προορισμό τεσσάρων εποχών. Το Χιονοδρομικό μας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη της Ευρυτανίας και όλης της Στερεάς Ελλάδας και πρέπει να το αξιοποιούμε όλο το χρόνο».
Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός ανέφερε:
«Με μότο μας “Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενήσιου-365” εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε το Χιονοδρομικό μας Κέντρο με στόχο την καλύτερη λειτουργία την χειμερινή περίοδο, αλλά κυρίως με στόχο να είναι το πρώτο Χιονοδρομικό που θα λειτουργεί σαν θεματικό πάρκο όλο το χρόνο».
Ενώ στον Ευρυτανικό Παλμό τόνισε: «Στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας που γίνεται για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού μας Κέντρου και, κυρίως, με σκοπό να μπορεί να λειτουργήσει κι εκτός χειμερινής περιόδου ως θεματικό Χιονοδρομικό Κέντρο, ει δυνατόν 365 μέρες τον χρόνο, με motto, λοιπόν, «Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου 365», έχουμε ήδη σε εξέλιξη ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα μας οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Μέρος αυτού του σχεδίου, ίσως το σημαντικότερο, είναι ότι καταφέραμε μέσω της πρόσκλησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης να υποβάλουμε την πρότασή μας, για να τύχει χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, στο πρόγραμμα του Υπουργείο Ανάπτυξης ζητάμε χρηματοδότηση για 4 δράσεις: την αντικατάσταση του αναβατήρα στη θέση του “Ανέμου 1” που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τη δουλειά του κέντρου, αλλά και τη δημιουργία θεματικών έργων και δράσεων, όπως είναι το dryslope στον Θησέα και το mountaincoaster στην περιοχή επίσης του αναβατήρα του Θησέα, τα οποία θα βοηθήσουν τη λειτουργία του κέντρου και κατά τη μη χειμερινή περίοδο αλλά και σε περιόδους με μικρή χιονόπτωση. Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι ενέργειες θα προσφέρουν τα μέγιστα και θα οδηγήσουν σε ένα σύγχρονο Χιονοδρομικό Κέντρο. Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης γίνεται με την άμεση διαδικασία, δηλαδή μέχρι εξάλειψης του προϋπολογισμού οι προτάσεις που κατατίθενται μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης και δεδομένου ότι είμαστε από τα Χιονοδρομικά Κέντρα που έχουμε την απαραίτητη ωριμότητα, θεωρούμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε.»